English

Dvojni koncert: DIENZTAG in JEMEEL MOONDOC QUARTET

V dvojnem koncertnem večeru smo se srečali z raznorodnimi tradicijami: s podalpskim komornim kvintetom, ki svojo zvočnost temelji na zvoku povsem spregledanih citer, ter žlahtnim temnopoltim newyorškim jazz kvartetom.

Sobota, 3. marec 2007 ob 20:30 – MMC KIBLA, KiBar
DIENZTAG
(A)
Christof Dienz – citre, fagot, elektronika, kompozicija
Florian Bramböck – bas-klarinet, klarinet, saksofon
Michael Öttl – kitara
Alexandra Dienz – kontrabas
Joanna Lewis – violina

Kot skupina Dienztag bi zvenela rock glasba, ko bi ne bila izšla iz afro-ameriške tradicije bluesa in bi raje posegla po avtohtonih, podalpskih tradicijah in inštrumentih. Denimo po spregledanih citrah, ki v pravih rokah zvenijo kot tolkalo ali električna kitara. Christof Dienz je nadvse pronicljiv avtor številnih z duhovitimi imeni ozaljšanih projektov, ki zajemajo iz evropskega glasbenega izročila, nekdaj znanega pod imenom »rock in oposition«.  Pričujoča zasedba je svojo premiero opravila na lanskoletnem Jazz festivalu v Saalfeldnu, odtlej pa se je iz skrivnega namiga prelevila v mednarodni uspeh: prejela je nagrado Pasticcio ORF-a ter častno nagrado revije Spex, se celo povzpela v vrh lestvic dunajske postaje FM4. Ritmično igrivo in plešočo glasbo Dienzovih citer, dopolnjujejo izvrstni instrumentalisti, znani iz zasedb Marie Joao, Vienna Art Orchestra in drugih.Sobota, 3. marec 2007 ob 22:00 – Mali oder Narodnega doma Maribor

JEMEEL MOONDOC QUARTET
(USA)
Jemeel Moondoc – saksofon
Roy Campbell – trobenta
John Voight – kontrabas
John Betsch - bobni

Jemeel Moondoc
, ki le redko zaide na evropska tla, je tokrat prišel na premierni in ekskluzivni slovenski nastop. Je eden najvidnejših izvajalcev temnopolte tradicije newyorških pihalcev, ki s pričujočim kvartetom predstavlja smetano afroameriških glasbenikov iz New Yorka.

»Black mystery music«
je večno inovativen in kreativen pristop k jazzovski zgodovini in sodobnosti. Tako tudi ne preseneča, da igro Jemeela Moondoca primerjajo z velikim Charlie Parkerjem, njegove bogate in kompleksne aranžmaje pa s skladbami Charlesa Mingusa. Kvartet je skromno rečeno izjemen: trobentar Roy Campbell je že v šestdesetih godel z Leejem Morganom in Kennyem Dorhamom, zadnja leta pa predvsem z Williamom Parkerjem in Hamidom Drakeom in si ob tem prislužil celo serijo nagrad, med drugim tudi za najboljšega trobentarja leta 2003. V Parizu živeči bobnar John Betsch je sodelavec Abdullah Ibrahima (Dollar Brand), Abbey Lincoln, Maxa Roacha, predvsem pa je desetletja spremljal pokojnega Steve Lacya v njegovih zasedbah.

Preprosto jazz kot se šika, v najboljši možni različici!


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org