Slovensko

































Dvojni koncert: DIENZTAG in JEMEEL MOONDOC QUARTET

V dvojnem koncertnem večeru smo se srečali z raznorodnimi tradicijami: s podalpskim komornim kvintetom, ki svojo zvočnost temelji na zvoku povsem spregledanih citer, ter žlahtnim temnopoltim newyorškim jazz kvartetom.

Sobota, 3. marec 2007 ob 20:30 – MMC KIBLA, KiBar
DIENZTAG
(A)
Christof Dienz – citre, fagot, elektronika, kompozicija
Florian Bramböck – bas-klarinet, klarinet, saksofon
Michael Öttl – kitara
Alexandra Dienz – kontrabas
Joanna Lewis – violina

Kot skupina Dienztag bi zvenela rock glasba, ko bi ne bila izšla iz afro-ameriške tradicije bluesa in bi raje posegla po avtohtonih, podalpskih tradicijah in inštrumentih. Denimo po spregledanih citrah, ki v pravih rokah zvenijo kot tolkalo ali električna kitara. Christof Dienz je nadvse pronicljiv avtor številnih z duhovitimi imeni ozaljšanih projektov, ki zajemajo iz evropskega glasbenega izročila, nekdaj znanega pod imenom »rock in oposition«.  Pričujoča zasedba je svojo premiero opravila na lanskoletnem Jazz festivalu v Saalfeldnu, odtlej pa se je iz skrivnega namiga prelevila v mednarodni uspeh: prejela je nagrado Pasticcio ORF-a ter častno nagrado revije Spex, se celo povzpela v vrh lestvic dunajske postaje FM4. Ritmično igrivo in plešočo glasbo Dienzovih citer, dopolnjujejo izvrstni instrumentalisti, znani iz zasedb Marie Joao, Vienna Art Orchestra in drugih.











Sobota, 3. marec 2007 ob 22:00 – Mali oder Narodnega doma Maribor

JEMEEL MOONDOC QUARTET
(USA)
Jemeel Moondoc – saksofon
Roy Campbell – trobenta
John Voight – kontrabas
John Betsch - bobni

Jemeel Moondoc
, ki le redko zaide na evropska tla, je tokrat prišel na premierni in ekskluzivni slovenski nastop. Je eden najvidnejših izvajalcev temnopolte tradicije newyorških pihalcev, ki s pričujočim kvartetom predstavlja smetano afroameriških glasbenikov iz New Yorka.

»Black mystery music«
je večno inovativen in kreativen pristop k jazzovski zgodovini in sodobnosti. Tako tudi ne preseneča, da igro Jemeela Moondoca primerjajo z velikim Charlie Parkerjem, njegove bogate in kompleksne aranžmaje pa s skladbami Charlesa Mingusa. Kvartet je skromno rečeno izjemen: trobentar Roy Campbell je že v šestdesetih godel z Leejem Morganom in Kennyem Dorhamom, zadnja leta pa predvsem z Williamom Parkerjem in Hamidom Drakeom in si ob tem prislužil celo serijo nagrad, med drugim tudi za najboljšega trobentarja leta 2003. V Parizu živeči bobnar John Betsch je sodelavec Abdullah Ibrahima (Dollar Brand), Abbey Lincoln, Maxa Roacha, predvsem pa je desetletja spremljal pokojnega Steve Lacya v njegovih zasedbah.

Preprosto jazz kot se šika, v najboljši možni različici!










Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org