English


Program 2018

 

17. mednarodni festival intermedijske umetnosti KIBLIX 2018
MMC KIBLA, 14. do 17. november 2018

http://2018.kiblix.org/


KIBLIX je bil zasnovan kot festival odprtokodnih informacijskih tehnologij že davnega leta 2002 in povezuje umetnost, tehnologijo ter znanost. Letos se bo med 14. in 17. novembrom odvijala že sedemnajsta edicija mednarodnega festivala KIBLIX, ki bo potekala v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

Festival KIBLIX se osredotoča na dva temeljna vidika: umetniški ter izobraževalni sklop.

Izobraževalni oziroma pedagoški pristop cilja na šolarsko, dijaško in študentsko populacijo – vključevati želimo mlade od osnovnih in srednjih šol do študentov. Usmerjenost formalnega izobraževalnega sistema je namreč še zmeraj preveč enosmerna, premalo interdisciplinarna, s čimer ostaja zaprta v ozki domeni lastne znanstvenosti, ki ji v globalni dobi vse bolj topi parafinske peruti. Šolstvo se trmasto oklepa mnenja o nevarnosti pretirane uporabe računalnikov in sodobnih naprav, pri čemer opozarjamo na preprosto dejstvo, da to pravilo velja za prav vsa področja človekovega delovanja in torej ne more biti tu nikakršen aksiom.

Pedagogika v svojem lastnem notranjem razvoju zaostaja za globalnim razvojem tehnike, tehnologije in sveta interneta, torej tistih polj modernega življenja, ki danes najbolj vplivajo na otroke ter njihova obzorja. Tako skušamo tudi sami prispevati k osveščanju ne le otrok in mladine, temveč tudi učiteljev in drugih pedagoških delavcev o pomenu in uporabi IKT.

Poleg pedagoško-delavničarskega dela festivala se bomo v večernih urah podali v svet AV nastopov v živo. V sklopu našega ciklusa MIGAV 2018, zaključenega programskega sklopa sodobne avdio-vizualne produkcije, se bodo izbrani izvajalci ukvarjali predvsem z raziskovanjem elektroakustične glasbe, žive elektronike in improvizacije v tesni/usodni povezavi z vizualnim virom aktivne procesirane podobe. Izbor temelji na raziskovanju področja razvoja elektronske in elektroakustične glasbe v vseh njenih pojavnih oblikah, derivatih, sintezah, kombiniranju, prepletanju itn. Programski sklop MIGAV želi te vidne in slišne oblake prenesti v realen prostor, med nas, okrog nas, želi nas potopiti in omogočiti neposredno izkušnjo, interakcijo med avtorji in občinstvom, žive trenutke za uho in oko.

Program KIBLIX 2018:

14. 11. sreda


15.00–19.00 Lego delavnica (mentor: Sašo Marković)
19.00 predavanje Simon Macuh (predstavitev delavnice piratskega radia)

22.00 OR poiesis: PARADISCO#zvočni zid (AV nastop v živo)
22.30 Boštjan Perovšek: Uglasbljanje spomina

15. 11. četrtek

10.00–15.00 Delavnica piratskega radia in Raspberry Pi (mentor: Simon Macuh, do 9 udeležencev, za študente umetniških in tehničnih smeri)
15.00–19.00 Lego delavnica (mentor: Sašo Marković)

21.00: Stane Špegel: Forest Tales (AV nastop v živo)
22.00: Marko Batista: Grid lock (AV nastop v živo)

16. 11. petek


10.00–15.00: Delavnice multimedija, programiranje in svetlobni efekti (mentor: Franc Vrbančič)
16.00: predavanje Jože Slaček: DNK umetnosti in nesmrtnosti

18.00 predavanje Tomaž Grušovnik: HETEROTROFIJA – Kaj je bolj osebno od
tega, da z nekom spimo? To, da ga pojémo! (doc. dr. Tomaž Grušovnik na
temo dietetičnega eksistencializma)

21.30: Klaus Filip: Sonic Luz (AV nastop v živo)
22.30: Andrej Fon

17. 11. sobota
10.00–13.00: Delavnice multimedija, programiranje in svetlobni efekti (mentor: Franc Vrbančič)

--------------------

Delavnice KIBLIX 2018

Mentor:
Sašo Marković
Lego delavnica


Sestavili bomo več »blokov«, ki bodo delovali odvisno eden od drugega: akcija – reakcija in sestavili verižni eksperiment potujoče žogice, ki bo »migrirala« iz točke A do točke X preko ovir (voda, zemlja, zrak). Delavnica sodi v najzahtevnejši nivo robotike Malih ustvarjalcev. Otroci se bolj ali manj samostojno spoprimejo s težavami in preprekami, ki jih določi mentor. Pri tem uporabljajo zahtevnejši komplet kock za sestavo robota in pišejo zahtevnejše programske algoritme.
Primerna je za otroke, starejše od 10 let, ki so se udeležili nadaljevalnega tečaja (Robolešnik) vsaj enkrat. Primeren je tudi za otroke, ki so starejši od 12 let in se prvič udeležujejo delavnic.
Več na: http://www.maliustvarjalci.si/
Maksimalno št. udeležencev 10.
Zbiranje prijav na e-naslov maliustvarjalci@gmail.com in nina.jeza@kibla.org

 

 


OR poiesis: PARADISCO#zvočni zid


PARADISCO se približuje akustičnim razsežnostim rajev. Tam se nikoli nič ne spreminja, ni letnih časov, vse je vedno isto. Njihovi prebivalci so najverjetneje že povsem gluhi ... bodisi nori. Nenehno navzočnost nespremenljivega, konstanto zdajšnjosti, kakor tudi mi občutimo sodobno zvočnost digitalno vodenega cvila civilizacije, podprtega z brez-časovno matrico nad(od)grajene resničnosti, bi lahko označili kot auralni pekel. Avtorica predlaga smrten, v tišino odluščen paradiž.


Mentor: Simon Macuh
Delavnica radijske strategije – mapiranje javnega prostora v radijskem etru


Med problemi raziskovanja radijskih strategij se izmenjujejo vsebinske in formalne paradigme, včasih pa tudi povsem entuziastični poizkusi poustvarjanja radijskih fenomenov.
V delavnici, ki sledi prezentaciji, bomo poskusili spoznati to dejstvo, tako da bomo v urbanem prostoru iskali, kje lahko na javnih mestih (trgovine, lokali...) še lahko slišimo radijske vsebine. Zanimalo nas bo, na kakšen način so tam, čemu služijo, kako sooblikujejo ta prostor in podobno. Skratka mapiranje FM radijke krajine v javnem prostoru. Da bo proces seveda bolj zanimiv in bo razprl več plasti, bomo s pomočjo tehnologij (radijski sprejemniki, Raspberry Pi, pametnimi telefoni) izvedli še kakšno preprosto intervencijo v radijski javni prostor.
Delavnica je primerna za študente humanističnih, umetniških in tehničnih smeri, za entuziaste na teh področjih in vse, ki jih zanimajo intermedijski pristopi, radio in javni prostor. Delavnica je primerna za osebe nad 18 let.


Mentor: Franc Vrbančič

multimedija, programiranje, svetlobni efekti

Arduino delavnica

Udeleženci spoznajo Arduino sistem in programiranje z njim. Izvedejo vaje za merjenje osvetljenosti, izpis na LCD zaslon, delajo s stikali in LED diodami. Uporabijo tudi sonic senzor merjenja razdalje. Naučijo se načrtovati in kodirati programsko rešitev za podano nalogo.

Osnove multimedije

Udeleženci spoznajo osnove dela s kamero in fotoaparatom. Pod vodstvom mentorja izvedejo poskusno snemanje. Spoznajo tudi osnove dela s programsko opremo za montažo video izdelka. Posnetke in fotografije združijo v kratek video izdelek ter ga opremijo s tekstovnimi podatki. Seznanijo se tudi z droni, uporabo le teh za potrebe video produkcije ter omejitvami pri delu z njimi.

Arduino svetlobni efekti

Obiskovalci vidijo in po želji preizkusijo svetlobne efekte izvedene z Arduino sistemom. Sistem vsebuje Arduino mega 2560 procesorsko platformo, folijsko tipkovnico, LCD zaslon in trak LED diod. S tipkovnico izbirajo efekt, ki se prikaže na diodah. Izbirajo tudi hitrost, število diod in barvo efekta.

 


______________


Produkcija KID KIBLA / x-op

KID KIBLA sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina
Maribor, projekt RISK CHANGE (2016–2020) sofinancira program Ustvarjalna
Evropa Evropske Unije.

_____________________ 

KiBela dogodki

One Dollar Bill (Bojan Šumonja in Marko Jakše – slike, Pierre Tol – glasbeni ambient): La tela volante (12. 10.–3. 11. 2018)

Tanja Vujinović: Eliksir Agens (7. 9.–6. 10. 2018)

Turneja dela Žarka Bašeskega, junij Madžarska (9. 6.– 24. 6. 2018)

OTO RIMELE: ANOMALIJE (25. 5. 2018)

Turneja dela Žarka Bašeskega, marec–maj (marec–maj 2018)
Name:: Mine is smaller than yours (18. 4.–5. 5. 2018)
Iva Tratnik: Maske (9. 3.–14. 4. 2018)
Žarko Bašeski: Asphyxia / Zadušitev, 2017 (23. 2.–3. 3. 2018)
Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo (19. 1.–17. 2. 2018)

 

artKIT dogodki

Miran Mišo Hochstätter: POKRAJINE / LANDSCAPES (14. 9.–3. 11. 2018)

RC umetniška rezidenca, Maribor (2. 7.–6. 7. 2018)

Jusuf Hadžifejzović, Prodajalna praznin umetniška rezidenca (4. 6. 2018–22. 6. 2018)
RE: GENERACIJE otvoritev
(18. 5. 2018)
RE: GENERACIJE pred-otvoritev
(16. 5. 2018)
Studio 110: Projekt Migracije  (30. 3.–21. 4. 2018)
Kiparski tečaj oblikovanja v glini in slikarski tečaj risanja (8.–29. 3. 2018)
Anja Jelovšek: Izbrane risbe (7. 2.–24. 3. 2018)
Umetniki za umetniško izobraževanje 3 (Erasmus+)
(15.–27. 1. 2018)

KIBLA PORTAL dogodki
OSEBNO / PERSONAL, mednarodna interdisciplinarna razstava
otvoritev (5. 10. 2018–29. 12. 2018)
PRISOTNOSTI okrogla miza in srečanje študentov ALUO (1. 6. 2018)
Metka Krašovec (1941–2018)
Prisotnosti Metka Krašovec in umetniki – otvoritev (20. 4. 2018–7. 7. 2018)Prisotnosti

Metka Krašovec in umetniki – skupinska razstava
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor
20. 4. – 30. 6. 2018

Art is life.
Biti tukaj, biti zdaj. Ontološko tu-biti.
Prisotnosti se ne da obiti.


PRISOTNOSTI

Metka Krašovec in umetniki, ki so študirali pod njenim mentorstvom na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani.

Slikarka Metka Krašovec je prejemnica Prešernove nagrade 2017 za življenjsko delo, za njen izjemen in prepoznaven slikarski opus, in ena najbolj ustvarjalnih in cenjenih slovenskih slikark. Leta 1977 se je zaposlila na ALUO v Ljubljani kot docentka za risanje in slikarstvo, in kot izredna in redna profesorica se je do upokojitve leta 2008 posvečala generacijam študentov na Akademiji. Študentov ni usmerjala le kot predavateljica in mentorica, temveč je skozi slikarski medij raziskovala in tudi pogojevala misterij življenjskih resnic in vrednot.

Živost umetnosti zagotavlja dejansko življenje umetnika, in temu se Metka Krašovec z vso predanostjo konstantno posveča. Njena slikarska prezenca, značilen in prepoznaven kolorit ter obsežen in raznovrsten opus je bodočim slikarjem izzivalen vir navdiha in je v tem smislu pričujoča razstava pravzaprav edinstvena priložnost za »soočenje« profesorice in njenih študentov, danes uveljavljenih umetnic in umetnikov.

Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Boštjan Mesarec, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga Golob, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik in Živa Žitnik.

Kuratorja razstave sta Arne Brejc (Galerija Equrna) in Nina Jeza (KID KIBLA).

http://www.kibla.org/en/sections/portal/

Otvoritev: petek, 20. april 2018, ob 19.00
Razstava bo na ogled do 30. 6. 2018.

Razstavišče: KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

VABILO PDF
GALERIJSKI LIST PDF

3D PREDSTAVITEV PROSTORA


V sodelovanju z UL ALUO bomo v petek, 1. junija, ob 18. uri pripravili pogovor z razstavljalci in aktualno generacijo študirajočih na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.


    

 

 

Na sliki:
Metka Krašovec, ob delu Ane Kravanja na obhodu po semestrski razstavi
študentov UL ALUO, v ozadju Alen Ožbolt in Franc Novinc, 2007, foto: Miha Benedičič

______

Press - Prisotnosti:

Večer, Povsod doma, povsod tujki, Melita Forstnerič Hajšek, 11. 7. 2018
https://www.vecer.com/povsod-doma-povsod-tujki-6518438

Dnevnik, Gojko Zupan, Kritika skupinske razstave Prisotnosti: Prisotnosti profesorice Metke Krašovec. 20. 7. 2018
https://www.dnevnik.si/1042826352/kultura/vizualna-umetnost/kritika-skupinske-razstave-prisotnosti-prisotnosti-profesorice-metke-krasovec

24UR Fokus, Slika te pokliče tako, kot te pokliče ljubezen, 17. 6. 2018
https://www.24ur.com/novice/slovenija/slika-te-poklice-tako-kot-te-poklice-ljubezen.html


Večer, 17. 5. 2018
https://www.vecer.com/kjer-so-vsi-mene-ni-6472001

RTV SLO, 8. maj 2018
www.rtvslo.si/kultura/razstave/metka-krasovec-ostaja-ziva-v-vsakem-od-svojih-naslikanih-oblicij/454291

Miklavž Komelj, Vrabec Anarhist, 5. maj 2018
http://vrabecanarhist.eu/miklavz-komelj-govor-na-pogrebu-metke-krasovec/


Petja Grafenauer, Dnevnik, 4. maj 2018
https://www.dnevnik.si/1042820712/kultura/vizualna-umetnost/in-memoriam-metka-krasovec-19412018

Mladina, 26. apr. 2018
PDF CELOTNEGA ČLANKA


Osmi dan, 26. apr. 2018
http://4d.rtvslo.si/arhiv/osmi-dan/174535550


Petra Bauman, RTS24
rts24.si/2018/kultura/razstave/v-mariboru-trenutno-najvecja-slovenska-likovna-razstava/

DELO, Sobotna priloga, Patricija Maličev
www.delo.si/sobotna/to-kar-pocnemo-je-to-kar-cutimo.html

Peter Rak, Delo, čet, 26.04.2018
www.delo.si/kultura/vizualna-umetnost/od-retrospektive-do-hommagea-umetnici.html
PDF CELOTNEGA ČLANKA

ALUO UL
http://www.aluo.uni-lj.si/novica/in-memoriam-metka-krasovec/


Marijan Zlobec
https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/04/24/za-vedno-je-odlozila-slikarski-copic-legendarna-metka-krasovec/


Mladina
http://www.mladina.si/185241/umrla-je-slikarka-metka-krasovec/


Večer
https://www.vecer.com/umrla-je-slikarka-metka-krasovec-6454201


Dnevnik
https://www.dnevnik.si/1042819702/kultura/vizualna-umetnost/v-77-letu-umrla-priznana-slikarka-metka-krasovecDelo
beta.delo.si/kultura/vizualna-umetnost/umrla-je-metka-krasovec-45873.html

Poslovila se je Metka Krašovec, eno ključnih imen slovenskega slikarstva

Akademska slikarka je umrla v 77. letu starosti
 24. april 2018 ob 11:26,

Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

www.rtvslo.si/kultura/drugo/poslovila-se-je-metka-krasovec-eno-kljucnih-imen-slovenskega-slikarstva/452950

";


"Opus Metke Krašovec niso samo njene slike, ampak tudi vsi njeni študenti"
Metka Krašovec in umetniki – skupinska razstava
20. april 2018 ob 16:07

Maribor - MMC RTV SLO, STA

https://www.rtvslo.si/kultura/razstave/opus-metke-krasovec-niso-samo-njene-slike-ampak-tudi-vsi-njeni-studenti/452590(FOTO) V Kibli Metka Krašovec in njeni študenti

Večer, Kultura - razstave, petek, 20. 4. 2018
https://www.vecer.com/foto-v-kibli-metka-krasovec-in-njeni-studenti-6451841


Petra Zemljič, Soočenje Metke Krašovec in njenih študentov
Večer, petek, 20.4.2018

https://www.vecer.com/soocenje-metke-krasovec-in-njenih-studentov-6450471
Damjana Kolar, Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Mladina, 19. 4. 2018  |  Kultura

http://www.mladina.si/185076/deset-kulturnih-dogodkov-od-cetrtka-do-nedelje/

Program 2017

 


GALERIJSKI LISTI 2017 (PDF)- razstave KIBLA PORTAL

17. 3.–3. 6. 2017 Žarko Bašeski, Aktiviranje receptorjev / Activating Receptors

29. 6.–12. 10. 2017 Patricia Piccinini, Zavest / Consciousness

13. 10. 2017 Navid Navab, Practices of everyday life – Preddogodek KIBLIX

9. 11. 2017–16. 11. 2017 Festival KIBLIX

9. 11. 2017  Zavetja Babilona / Shelters of Babylon / 1. 2. 2018

---
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva ulica 40, Maribor | torek−sobota: 15.00–19.00
- - - - -

 

- razstave KiBela / MMC KIBLA

13. 1. 2017 Marko Jakše / do 11. 2.

17. 2. 2017 Bojan Šumonja / do 4. 3. 

8. 3. 2017 Staš Kleindienst / do 25. 3. 

31. 3. 2017 Joni Zakonjšek / do 26. 4.

5. 5. 2017 Gregor Pratneker / do 3. 6.

9. 6. 2017 Duša Jesih / do 15. 7.

18. 8. 2017 Sandi Červek / do 9. 9.

15. 9. 2017 Stojan Grauf / 7. 10.

11. 10. 2017 Ilija Bašičević Bosilj / 31. 10 2017

6. 11. 2017 Agnes Momirski / 9. 12. 2017

9. 11. 2017 Zavetja Babilona / Shelters of Babylon

23. 11. 2017 Nahum

15. 12. 2017 Nika Oblak & Primož Novak / 13. 1. 2018

---
KiBela / MMC KIBLA, Ulica Kneza koclja 9, Maribor | ponedeljek–petek: 9:00–22:00 / sobota: 16:00–22:00
- - - - -

 

- razstave artKIT

10. 2. 2017 HDLU Erasmus +

14. 2. 2017 Vladimir Leben in Huiqin Wang / do 8. 3.

10. 3. 2017 Bojana Križanec / do 8. 4.

14. 4. 2017 Viktor Šest / do 13. 5.

16. 5. 2017 Milan Ketiš / do 7. 6.

13. 6. 2017 Boštjan Plesničar / do 15. 7.

29. 8. 2017 Mojca Krajnc / do 16. 9.

19. 9. 2017 Branimir Ritonja / 30. 9.

6. 10. 2017 Beno Artnak / 28. 10.

9. 11. 2017 Tammam Azzam - Zavetja Babilona / Shelters of Babylon
---
artKIT, Glavni trg 14, Maribor | torek–petek: 10.00–13.00 in 17.00–19.00 / sobota: 10.00–13.00

 

Kulturno izobraževalno društvo KIBLA


KID KIBLA sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor, projekt RISK CHANGE (2016–2020) sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije.

KID KIBLA je članica M3C (Mreže multimedijskih centrov Slovenije); mednarodne platforme X-OP Izmenjava operaterjev in producentov; in Mreže centrov raziskovalnih umetnosti (McRU).

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org