English


MARIBOR ELEKTRONSKA DESTINACIJA – MED 2014Petek, 30. maj 2014

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor (zemljevid)

Festival MED je vse od svojega vzbrsta v letu 2008 zavezan vodilu odprtosti za različne načine glasbenega ustvarjanja in namenjen poglabljanju interakcije med različnimi mediji produkcije. Temelji torej na žanrsko čim bolj neobremenjenem dojemanju elektronske oziroma elektroakustične glasbe, z željo omogočanja svojevrstne estetske izkušnje prek drezanja v nevralgične točke glasbenega dogajanja, novih konceptov in raziskujoče narave produkcije. Za svoje konceptualno izhodišče jemlje glasbo druge polovice 20. stoletja, predvsem načela destrukcije in analiziranja ter nadaljnjega povezovanja in sintetiziranja form – torej akustične in elektronske glasbe v elektroakustično.

Letošnja edicija se bo prvikrat odvila spomladi, prav tako pa bo dogajanje prvikrat zgoščeno v en dan ... Kratak ali ljut! Saj smo še vedno programsko zavezani čim bolj idiosinkratičnim glasbenim pristopom, s čimer želimo delovati v smeri opaznejšega tukajšnjega etabliranja celotne sfere tovrstnega ustvarjanja. MED – kot vselej do sedaj – išče ravnotežje med dvema morda na prvi pogled nasprotujočima si aspektoma ustvarjanja elektronske glasbe – eksperimentalnim in igrivim. Eksperimentalni pol je s strani igrivega pogosto dojet kot dejavnost, ki je namenjena sami sebi, igrivi pol pa z vidika eksperimentalnega večinoma kot pretirano profano početje. Zato je MED osmišljen kot popotovanje po kontinuumu, ki leži med tema dvema poloma ter kot tak teži k »spravi« in medsebojnemu komplementiranju različnih pozicij znotraj ustvarjanja elektronske glasbe. Zato je vsekakor pomembno tudi, da se prek takšnih dogodkov teži k deelitizaciji, ki pa se nikakor ne sme odvijati v smeri banalizacije vsebin.
 

Medijske objave

Tiskani mediji

vecer_elektronska_destinacija_maribor_30_05_2014.pdf
Vecer_Razstavni_Lent_str_10_4_6_2014.pdf

e-objave

karantanija_com.pdf
lokalec_si.pdf
radio_mars.pdf
vecer.png
MMC_RTV_Slovenija.pdf

MED postavitev odra
MED (foto Janez Klenovšek)Mental Overdrive (live act)


Pera Martinsena je v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja s skrajnega severa Norveške naplavilo k legendarni založbi R & S, ki se ponaša s prelomnimi izdajami na elektronski sceni in glasbeniki tipa Aphex Twin, Cabaret Voltaire, DJ Krush, Biosphere … Martinsen velja za botra norveškega techna ter nasploh za enega najvplivnejših norveških elektronskih glasbenikov in v tem dejstvu se najbrž skriva tudi odgovor na vprašanje, zakaj toliko dobre elektronske produkcije prihaja prav iz tistih krajev. K nam prihaja s svežim albumom Everything Is Connected, ki je – tako kot praviloma vse izdaje doslej – požel nadvse pozitivne odzive kritikov.  
mentaloverdrive.com

One Man Nation (live act)


Tara Transitory, znana tudi pod imenom One Man Nation, je transseksualna eksperimentalna glasbenica, dejavna tudi na področju medijske in zvočne umetnosti. V svojem delu raziskuje teme spola, nojza in katarze prek kolektivnega izkustva, ki izvira iz nastopov v živo v sodelovanju s trans*queer skupnostmi po svetu. Živi med rodnim Singapurjem in Španijo, kjer organizira Translæctica nights. Za seboj ima tudi mnoge nastope na priznanih festivalih ter v galerijskih in muzejskih ambientih, kot sta na primer Guggenheim muzej v Bilbau ali Muzej sodobne umetnosti v Tajpeju.
www.onemannation.com
tara-transitory.tumblr.com

Nina Hudej & NinaBelle (live act)


Nina Hudej pri svojem delu sodeluje z različnimi ekipami in prostori, doživela je že številne tuje izdaje, v angleški reviji Vibe pa so jo lani aprila razglasili za eno izmed dvanajstih najboljših techno producentk. NinaBelle je techno DJ-ka, flavtistka v zasedbi Orkestrada, kot vokalistka in avtorica besedil pa sodeluje tudi v novonastalem projektu After Two. Na festivalu MED bosta nastopili z novim skupnim projektom večplastne eksperimentalne elektronike v živo.
soundcloud.com/huda
soundcloud.com/ninabelle

 

 

Qualiass (DJ set)


Za imenom Qualiass se skriva producent in DJ Alan Ropoša. Njegova prva pomembnejša izdaja je izšla pred desetimi leti pri Minimal Records, od takrat pa je pod različnimi založniškimi strehami nanizal že kakšnih dvajset stvaritev. Med drugim tudi pri londonski založbi Nang, specializirani za disco in house, in pri priznani Compost Records. Če nas Alan pod imenom Qualiass pelje plesat, pa z drugim psevdonimom Evol Ai vzpostavi njegov pandan … in v kratkem se obeta »njun skupni« dolgometražni prvenec.
soundcloud.com/qualiass-records

CИHИ (DJ set)


Siniša Šafarić je znan po svojih razgibanih setih, katerih ton je odvisen od tega, v  kateri od svojih inkarnacij nastopa, vendar gre vselej za eruditska popotovanja. Zaradi tega ga je v zadnjih letih mogoče slišati skoraj vsak vikend na kateri od techno, house, electro, IDM – in kaj je še teh označevalcev – žurk. Sicer pa je tudi član ekipe, ki organizira klubske dogodke Tehnični pouk, kot grafični oblikovalec pa sodeluje tudi z domačo založbo Biomechanics.
soundcloud.com/cnhn/

REDOSLED NASTOPOV:

- One Man Nation
- Nina Hudej & NinaBelle
- Mental Overdrive
- CИHИ
- Qualiass

Arhiv

Dejavnosti


KiBela

Za:misel

KIBAR

KIT

Izobraževanje

Mladinski program

Glasbena produkcija

TOX

folio

Festivali


Dnevi radovednosti

KIBLIX

Ciklus (DA)(NE)S

MED

Festival ljubezni

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

IKT

Naročilo obvestil
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org