English

KiBela, prostor za umetnost


KIBELA / MMC KIBLA Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: ponedeljek−petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00

Tukaj si oglejte:
KiBela - ARHIV DOGODKOV

 

KONCEPT GALERIJE:
- koncept osvobajanja in povezovanja klasičnih in elektronskih  umetnostnih medijev,
- umetniška ne/sporočila in umetnikova ne/odgovornost,
- umetnost v povezavi z znanostjo in tehniko,
- nova estetika in ekologija mišljenja.  
Koncept je sodoben, multimedijski in intermedijski.

KiBela zaobjema spekter različnih idej, pristopov in vizij, ki sobivajo v umetnosti. Ustvarjalnost tradicionalnih medijev je pomembna pri plemenitenju elektronskih, vendar v kontekstu historične kontinuitete vizualne umetnosti, v smislu večje estetizacije ter integracije elektronskih medijev in principov v umetnosti. V visoko tehnoloških projektih je zanimivo kompleksno prepletanje medsebojno delujočih sistemov, na primer zvoka in slike, ki jih za javnost večmedijsko predstavljamo, postavljenih klasično ali kot visoko tehnološke postavitve in arhitekturno izzivalni projekti.  

Formulacija imena:
Kibla + Bela (kocka) = KiBela

V prvih desetih letih delovanja galerije se je izoblikoval pristop ekskluzivnega postavljanja umetnin v prostor - raznolike umetnostne estetike v prostoru, tako po vsebini, kot tudi po izbiri medijev, ki jih umetniki kreativno uporabljajo. KiBelin arhiv prikazuje arhiv družabnih umetniških otvoritev, performansov, predstavitev in drugih umetniških dogodkov (z besedilom v slovenščini/angleščini, s fotogalerijo, z video posnetki).

Januarja 1999 je bila šeststebrna dvorana v pritličju Narodnega doma Maribor  namensko prenovljena za potrebe vizualne in intermedijske umetnosti. Program je sicer potekal že od 1996, ko je nastal Multimedijski center Kibla. Na podlagi izkušenj in skupinskega znanja so v drugi polovici 90. letih nastajali načrti za KiBelo – v času, ko je vdor novih tehnologij in novih umetniških pristopov že postal samoumeven in nujen pri planiranju sodobne galerije.

Tehnična oprema se postavlja ob bok osrednjim nacionalnim kot tudi globalnim institucijam za vizualno umetnost in kulturo, pogosto s tehnološkimi umetniškimi pristopi, saj je zato tudi primerno opremljena. – računalniki z avdio-video karticami, dostop na internet z lastnim strežnikom, videoprojektorji, video kamere, več vrst projekcijskih platen, svetlobna telesa, unikatna jeklena vodila, panoji in razstavna komora.

KiBela je tudi večnamenski prireditveni prostor za seminarje, prezentacije, predavanja, okrogle mize, tiskovne konference in bogat kulturni program, od razstav, gledaliških predstav, video projekcij, koncertov, literarnih večerov, debatnega kluba, itd...

V prostoru za umetnost so med drugimi gostovali tudi naslednji umetniki: Remigiusz Dobrowolski, Stelarc, Raj Petrot Kraljev, Vojko Pogačar, Trevor Batten, Alain Escalle, Marina Gržinić, Igor Štromajer, Marko Butina, Bob Ostertag, Vuk Čosić, Simon Biggs, Nigel Helyer, Jon Rose, Teo Spiler, Machine for Making Sense, Mitja Koštomaj, Anne Farrel, Marti Ribas Duran, Nuria Garcia, Ken Gregory, Dragan Sakan, Marko Modic, Grejpfrut, Magdalena, Thomas Bayrle, Mirko Simič, Zoran Todorović, Dušan Geržič, Tatjana Vujinović, Sonja Savić, Damijan Švarc, Dunja Zupančič, Marko Jakše, Eduardo Kac, Dragan Živadinov, Twilight Demo Group,, Here Nor There, Mirjana Rukavina, Sonda, Machine, Picture This, Marko Črtanec, Matjaž Krivic, Sestre, David Carson, Magdalena Pederin, Clif, Machine, Urška Golob, Mojca Kasjak, Christopher Hales, Diana Dominges, Jože Šubic in še več kot sto ostalih umetnic in umetnikov!

KiBela ostaja novodobna, sodobno opremljena mednarodna umetniška baza umetnosti v 21. stoletju.

Aleksandra Kostič, umetniški vodja, zasnova galerije in letni program

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org