English

































X-OP večer taktilnih umetniških medijev

20.00 prostor za umetnost KIBELA
Otvoritev razstave in performans z naslovom Inward/Outward estonskih umetnic Evelyn Müürsepp in Mari Jõgiste ter umetnika Johna Grzinicha.
21.00 KIBLA: Nino Mureškič, tolkalski eksperiment

X-OP, triletna projektna izmenjava operaterjev in producentov na področju sodobne umetnosti obsega nad dvesto petdeset umetniških in producentskih enot in je geografsko potekala (in še poteka) v Berlinu, Maçau, Novigradu, Rijeki, Zagrebu, Istanbulu, Tomarju, Abrantesu, Moostah, Helsinkih, Pragi, Dunaju, Ljubljani, Talinu in drugih lokacijah ter se tokrat zaokrožuje v Mariboru z umetniškimi nastopi:

Petek, 26. avgust 2011, MMC KIBLA:
x-op večer taktilnih umetniških medijev


20.00 prostor za umetnost KIBELA

Otvoritev razstave in performans z naslovom Inward/Outward estonskih umetnic Evelyn Müürsepp in Mari Jõgiste ter umetnika Johna Grzinicha.
Razstava bo na ogled do 6. septembra.

Evelyn Müürsepp, Shadows of Men (Človeške sence)
Na ogled je pet velikih portretov amorfnih substanc, ter njihovega izvora – petih različnih oseb. Dela lahko dojemamo kot abstraktne portrete del, besed in dejanj teh oseb. Ali so ljudje sence svojih dejanj in besed ali vice versa, ali so dejanja in besede sence ljudi? Delo je projekt v razvoju, kakor tudi ženska različica, ki se je razvila iz njega.

Mari Jõgiste, The Core (Jedro)
'The Core' (Jedro) je skupek animacij, majhnih enkavstičnih slik in skulptur iz čebeljega voska. Gre za raziskovanje geometričnih, naravnih, abstraktnih in realističnih oblik in podob, sledeč miselnemu toku. Izhodiščno točko pri tem predstavlja prepogosto uporabljen simbol človeškega srca, z vsemi njegovimi pomeni in funkcijami, z namenom ustvariti nov, bolj oseben pomen zanj.

Evelyn Müürsepp + John Grzinich, Sonic Scratch Cycles (Krogi zvočnih risb)

Serija lokacijsko specifičnih raziskovanj, kjer se duet podaja v strukturirano improvizacijo s pomočjo zvoka in risanja. John ozvočuje prostore ali pokrajine s pomočjo predmetov in materialov, najdenih na samem mestu dogajanja. Evelyn riše to, kar sliši, zvok, filtriran skozi slušalke, ki posnemajo zvoke s pomočjo „binaural“ stereofonskih mikrofonov, ki simulirajo človeški sluh. Improvizacija traja toliko časa, kolikor porabi John, da naredi krog 360 stopinj okrog Evelyn. Razstava je postavljena tako, da so senzorične vloge obrnjene: poslušalec zavzame mesto vizualnega ustvarjalca, gledalec pa postane ustvarjalec zvoka. Jaz postanem ti, ti postaneš jaz.

21.00 KIBLA
Nino Mureškič bo na tolkalskem eksperimentu igral na nekaj bobnov in tolkal, ki so zaznamovali njegovo večletno glasbeno delovanje. Med drugim bomo slišali djembe, okvirne bobne, riq, udu, khartal in morda še kaj.

26. avgust 2011 – 6. september 2011
Odprtje: 26. avgust 2011 ob 20. uri
Kibela / KIBLA Maribor

KIBLA15let
MMC KIBLA se zahvaljuje za podporo EU-EACEA, program Kultura, Bruselj, Ministrstvu RS za kulturo, Mestni občini Maribor ter Uradu za mladino.
Program Kibele je del evropskega projekta X-OP.
  

Evelyn Müürsepp je umetnica različnih medijev in kulturna koordinatorka s sedežem v jugovzhodni Estoniji. Od leta 2001 deluje kot organizatorka za umetnike in koordinatorka dejavnosti za MoKS, neprofitni rezidenčni center in prostor za projekte. Ta vseživljenjska univerza daje priložnost za učenje od umetnikov z vsega sveta in razvoj številnih plodnih sodelovanj v različnih medijih. Trenutno jo zanima predvsem risanje ter raziskuje, kako ponavljajoče gibanje pisala/svinčnika vpliva na telo in njegovo gibanje. Takšna povratna informacija tipa površina-telo-površina predstavlja generativno metodo, ki vodi k premiku od abstrakcije k figurativni upodobitvi.

John Grzinich se že več kot 15 let ukvarja z lastnimi raziskavami zvoka, med drugim snemanja na terenu, kinetične skulpture, elektro-akustične kompozicije, performansi, skupinske delavnice ter vaje iz poslušanja. Trenutno živi v Estoniji in dela kot programski in tehnični koordinator za MoKS, neprofitni umetniški center. Izdal je več zgoščenk svojih zvočnih del pod okriljem mednarodnih znamk kot so SIRR, Staalplaat, Erewhon, Intransitive, Cut, Elevator Bath, CMR, Orogenetics, Pale Disc in druge.

Mari Jõgiste
je učiteljica vizualnih umetnosti, z magisterijem iz oddelka za likovno umetnost Univerze v Tartuju leta 2010. Trenutno pripravlja doktorat iz likovnih umetnosti in umetniškega izobraževanja na isti univerzi. Njena zadnja likovna dela in mešane medijske produkcije raziskujejo odnos med različnimi mediji, kot so recimo naravni pigmenti, čebelji vosek, najdeni predmeti, zvok, svetloba, itd. Mari je tudi aktivna prostovoljka in članica MoKS-a od leta 2005.

Nino Mureškič je glasbenik, njegovo področje so tradicionalna tolkala. Sodeloval je z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki v najrazličnejših mednarodnih projektih in pri zgoščenkah. Specializiral se je za zahodno afriški ritem in vzhodne tehnike igranja na okvirne bobne. Afriško tradicionalno bobnanje se je učil pri mojstru Mamadyu Keiti iz Gvineje, vzhodne in indijske tehnike igranja na okvirne bobne, riq bendir in tradicionalna indijska tolkala pa pri mojstru Glen Velezu (NY) in Pt. Suresh Talwalkarju (Bombay). Njegova zgoščenka Manas je prvi tovrstni avtorski bobnarski prvenec na slovenski glasbeni sceni.

Fotografije (Matej Kristovič)

















































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org