English

































Artservisova Zbirka - predstavitev

V četrtek, 23. 11. 2006, vas ob 19. uri jev KID Kibla (Ul. Kneza Koclja 9, Maribor) potekala predstavitev Artservisove Zbirke.

Vesna Bukovec: Ali je umetnost potrebna? Zakaj?


Kaj je Artservisova Zbirka?

Artservis, ki omogoča in spodbuja emancipirano delovanje v svetu umetnosti in kulture, širi svoje delovanje iz informiranja in svetovanja tudi na promocijo ustvarjalnosti. Artservisova Zbirka je tematski projekt o produkcijskih pogojih v kulturi. V Zbirko so uvrščena umetniška dela, ki se kritično, analitično, duhovito, osebno ali kakor koli drugače nanašajo na pogoje ustvarjanja, predstavljanja, trženja in preživljanja s kulturo in v kulturi - na tiste vidike umetniškega ustvarjanja, ki ponavadi ostajajo prikriti.

Artservisova Zbirka ni formalno ali generacijsko pogojena, saj so v njej dela avtorjev različnih generacij, pristopov in avtorskih poetik. V izboru so zastopani predstavniki najmlajše generacije, ki se jim pridružujeta že priznana srednja in starejša generacija. Raznolikost je izražena tudi v izboru medijev in izraznih sredstev: video, grafika, fotografija, diskurzivni in interdisciplinarni projekti. Zbirka je odprta tako za uveljavljene sodobne in klasične medije, kot tudi za nove, eksperimentalne pristope in interdisciplinarne forme (ki lahko vključujejo tudi tekste).

Avtorji in dela
V Zbirko so uvrščena dela naslednjih avtorjev: Marija Mojca Pungerčar, Tanja Lažetić & Nina Meško, Mladen Stropnik, Martina Bastarda, Tina Smrekar, Vesna Bukovec, Berko, Mare Bulc, Jana Flego in Katarina Petrov. Dela za Zbirko je uredništvo Artservisa izbralo na podlagi javnega razpisa, dva projekta pa je v Zbirko povabilo posebej.

Vsebinsko se avtorji osredotočajo na tiste vidike umetniškega ustvarjanja, ki ponavadi ostajajo prikriti: kariero, umeščenost v umetniški sistem, kulturno politiko in razmerja moči... Tovrstna umetniška usmerjenost je novost, saj se avtorji – nekateri stalno, drugi občasno - znotraj sodobne umetnosti s temi temami ukvarjajo šele zadnjih 10 let. Dela v Artervisovi Zbirki odlikuje kombinacija premišljenosti in inovativnosti pri uporabi izbranega medija, raziskovalna radovednost in sodoben študijski pristop.

Več o Artservisu: www.artservis.org.

Video

Artservisova Zbirka - video (QuickTime)

Fotografije










Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org