English

































Mladinine izjave desetletja

V torek, 7. februarja 2006, smo ob 20. uri v Multimedijskem centru Kibla, pripravili otvoritev razstave Izjave desetletja.
Mladina je v novembru 2005 izdala knjigo Izjave desetletja, ki je po knjigi Diareja iz leta 2003, že drugi del Mladinine trilogije, ki slovensko zgodovino predstavlja na nekoliko drugačen, hudomušen način. Otvoritve razstave se zaradi bolezni ni udeležil avtor ilustracij Tomaž Lavrič. Razstava je bila na ogled do 23. februarja!  

Revija Mladina je pred desetimi leti kot prva med slovenskimi mediji uvedla rubriko, v kateri so svoj prostor dobile izjave bolj in manj znanih ljudi. Poimenovala jo je preprosto – Izjave tedna. Ob deseti obletnici rubrike je Mladina na police knjigarn poslala knjigo, s katero je domači javnosti predstavljen pregled domače zgodovine skozi legendarne izjave. Kulturno izobraževalno društvo Kibla letos prav tako praznuje 10. obletnico delovanja, zato želimo s to razstavo potegniti vzporednico z izjavami desetletja, objavljenimi v tedniku Mladina.  



IZBOR IZJAVE DESETLETJA
Vsaki knjigi je priložen kupon, s katerim bodo kupci izbirali najboljšo izjavo desetletja ter 5 izjav, razdeljenih v kategorije (najbolj duhovita, najbolj neumna, najbolj pozitivna, najbolj smešna in najbolj žaljiva izjava). Zmagovalna izjava desetletja (tista, ki bo dobila največ glasov med vsemi kategorijami) in ostale zmagovalne izjave po kategorijah bodo razglašene na javni prireditvi spomladi. Z žrebom bo med 5 glasovalcev razdelili po dve nagradi, ena bo uokvirjena plaketa, ki jo bo dobitnikom narisal ilustrator Tomaž Lavrič, druga pa bo film iz zakladnice devedejev, ki izhajajo z revijo Mladina.  

O AVTORJU
Tomaž Lavrič je rojen leta 1964 v Ljubljani. Študiral je slikarstvo na ljubljanski likovni akademiji. Z ilustracijo, politično karikaturo in stripom se ukvarja poklicno. Je avtor stripovske pasice Diareja, ki je pred dvema letoma odmevno proslavila 15-letnico pojavljanja (knjiga, razstava, gledališka predstava). Za svoje delo je bil nominiran za nagrado Prešernovega sklada (2003). V galeriji KiBela se je že predstavil z razstavo Diareja skozi čas (klikni za ogled).

VSEBINA
Knjiga zaobjema izjave, ki so zaznamovale preteklo desetletje. Nekatere med njimi so bistroumne, nekatere neumne, nekatere duhovite, nekatere duhamorne, nekatere zgodovinske, nekatere preveč zapletene, da bi si jih zapomnili... Zaradi svojih kvalitet (v dobrem in slabem smislu) so dobile svoj prostor v knjigi. Izjave so prispevale praktično vse znane slovenske osebnosti iz sfere politike, športa, kulture in gospodarstva.  

STRUKTURA KNJIGE
Pretežni del 564-stranske knjige, ki je razdeljena v poglavja po letnikih od 1995 do 2005, predstavlja izbor izjav, ki so opremljene z ilustracijami Tomaža Lavriča. Izjave, ob katerih ilustracij ni, so zapolnile približno 100 strani.

Video

Mladinine izjave - video (QuickTime)

Fotografije


















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org