English

Novica


Prešernov dan
08.02.2023 11:00
Prešernov dan
Sreda, 8. 2. 2023
MMC KIBLA / KiBela, artKIT in KIBLA PORTAL

Vljudno vabljeni, da tudi letošnji Prešernov dan, praznik kulture, preživite z nami!

Najprej vas ob 11. uri vabimo v prostor za umetnost KiBela na vodstvo in zajtrk z umetnikom Mladenom Miljanovićem. Umetnik nas bo vodil po razstavi Spomenik v realnem času. Miljanovića zanimajo prakse postavljanja spomenikov, kultura spominjanja, komemorativni rituali, reprezentacija smrti in medijska artikulacija le-te ter pozicija in funkcija novih medijev v omenjen kontekstu, pri čemer izhaja iz lastnega, tranzicijskega in post-jugoslovanskega družbeno-političnega konteksta v odnosu do globalnega. Na njegovo umetniško ustvarjanje je močno vplivala njegova lastna izkušnja odraščanja med in po vojni ter njegova primarna vojaška izobrazba in prve delovne izkušnje, Miljanović je namreč pred vpisom na Akademijo likovnih umetnosti v Banja Luki delal v manjši kamnoseški delavnici, kjer je na nagrobnike graviral hiperrealistične portrete umrlih. Po vodstvu sledi neformalno druženje z umetnikom ob kavi in rogljičkih. Razstava je na ogled 10. do 18. ure.

Med 15. in 19. uro vas vabimo v razstavišče artKIT, kjer si lahko ogledate samostojno razstavo mlade mariborske umetnice, mednarodno uveljavljene ilustratorke in oblikovalke Alje Horvat z naslovom Začetek. Aljo navdihuje vse, kar jo obdaja, predvsem narava in muzeji. Umetnica, ki je sicer najbolj poznana po svojih ilustracijah in upodobitvah žensk, se tokrat usmerja predvsem v upodabljanje cvetlic in cvetličnih vzorcev, odprtih za interpretacije. V Aljinih vzorcih prevladuje brezskrbna narava, ki nas popelje izven okvirjev današnjih problemov sveta. Popelje nas v sanjski svet cvetlic sedemdesetih in šestdesetih let, katerih oboževalka je, zato lahko v njenih slikah in oblikah čutimo tudi tovrstno nostalgijo in spoštovanje hkrati.

Ob 16. uri pa vas vabimo še v razstavišče KIBLA PORTAL, ko vas bo po razstavi KIBLIX 2022: Ljubezen in mir popeljal kurator Peter Tomaž Dobrila. Kuratorja festivala Aleksandra Kostič in Peter Tomaž Dobrila sta se odločila, da za 10. obletnico največjega neodvisnega razstavišča za sodobno umetnost KIBLA PORTAL in 20. obletnico festivala KIBLIX zbereta produkcijo RUK in izpostavita snovanja in stvaritve domačih umetnic in umetnikov. Zato je bil KIBLIX 2022 domač, prikazana dela so plod treh raziskovalnih laboratorijev, DDTlaba v Trbovljah, HEKE v Kopru in KIBLA2LABa v Mariboru, kot odprtih središč sodobne umetnosti in ustvarjalnosti. Predstavitvi produkcij Mreže RUK se na razstavi pridružujejo še vabljeni umetniki in umetnice: kolektiv BridA, Tanja Vujinović, Toni Soprano Meneglejte, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Marko Batista, Ana Pečar, Igor Štromajer, Nika Oblak & Primož Novak in Nataša Berk.

Pred točno enim letom, na kulturni praznik, 8. 2. 2022, smo na posestvu Meranovo odprli razstavo Nadvojvoda Janez, oče Meranovega, ki je del RUK pilotnega projekta Nevidni Maribor v izvedbi KIBLA2LAB. Hibridna muzejska razstava, ki obeležuje 200. obletnico prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način. Razstava je na ta dan odprta od 13. do 17. ure, vstop je brezplačen (naslov: Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš).

Vstop na vse dogodke in razstave je prost.

Več informacij: ziva.kleindienst@kibla.org<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org