English

KIBLIX 2022: 20. edicija festivala

KIBLIX 2022: 20. edicija festivala
16.–19. 11. 2022
KIBLA PORTAL, Maribor

Če je bil epidemični KIBLIX 2020–2021 z izpraševanjem, kateri in kakšni so virtualni svetovi danes, najbolj konsistenten prikaz »digitalnih umetnosti« prostor-časa in najbolj relevantna razstava  »digitalnih resničnosti« na svetu, se KIBLIX 2022 utemeljuje kot platforma Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture – RUK. Mreža, ki jo ustvarjamo Delavski dom Trbovlje, PiNA iz Kopra in KIBLA iz Maribora, je izvajala pilotne projekte, produkcije, rezidence, delavnice, razprave in podpirala umetniška snovanja z odpiranjem prostorov misli in delovanja. Omogočanje produkcij umetnikom in umetnicam, gostovanj in izmenjav, sodelovanj, predstavljanj in prikazovanj je po štirih letih mreženja obilno obrodilo. Kako, ponujamo v presojo Vam.

20. edicija festivala KIBLIX bo potekala med 16. in 19. novembrom 2022 na KIBLA PORTALU v Mariboru.

V času iluzionizma in iluzorne resničnosti (Illusional Reality), ki pod krinko svobode izvaja (popoln) nadzor nad ljudmi in družbo z različnimi sredstvi, političnimi, ekonomskimi, pravniškimi, znanstvenimi, tehnološkimi, psihološkimi, represivnimi v številnih oblikah, se izraz »svobodni umetnik, umetnica« zdi kot privid, navidezna resničnost (Virtual Reality) in konkretizacija v najširšem pomenu besede. Konkretizacija abstrakcije (Abstraction Concretisation). Medtem ko je iluzorno simulacija stvarnega (Simulational Reality), predstav in stvaritev.

Aleksandra Kostič in Peter Tomaž Dobrila sta se odločila, da za 10. obletnico največjega neodvisnega razstavišča za sodobno umetnost KIBLA PORTAL zbereta produkcijo RUK in izpostavita snovanja in stvaritve domačih umetnic in umetnikov. V času unifikacije medijev, zapiranja distribucijskih kanalov svetovnega spleta, deplatformiranja, izločevanja, prepovedi in cenzur, omejevanja in izločanja, prebujanja in prebujenja se zdi »dobro jutro« kot kletvica. Ali vsaj poziv na pregon. Da v III. svetovni vojni ni prostora za umetnost in lastno mnenje, je pretveza za prepričane in sprijaznjene, za umaknjene in nezadostne, za vdane in speštane, ki jim na KIBLIXu od vsega začetka, leta 2022 odpiramo kanale uresničenih prihodnosti. Ob 20. obletnici festivala KIBLIX se spogledujemo s tukaj in zdaj, gledamo nazaj in oziramo naprej.

Pri tem smo uporabljali vsa sredstva, ki jih imamo na razpolago. Takšna, kot so. Soočenje z deli, ki izhajajo iz postulatov upoštevanja in (od)sevanja, odprtosti in sodelovanja, medsebojne vzajemnosti in spoštovanja, zamisli in delovanja so bile samo poriv k sestavljanju delov v koherentno skupnost in odpiranju prostorov uresničevanja projektov z znanjem in vedenjem, ustvarjalnostjo in iznajdljivostjo, raziskovanjem in eksperimenti ter z materiali in sredstvi, ki jih imamo na razpolago. Zato je KIBLIX 2022 domač, prikazana dela so plod treh raziskovalnih laboratorijev, DDTlaba v Trbovljah,  HEKE v Kopru in KIBLA2LABa v Mariboru, kot odprtih središč sodobne umetnosti in ustvarjalnosti.

__
Festival KIBLIX se usmerja v raziskovanje in kritiko sodobnih tehnoloških medijev ter njihovo uporabo v sodobni umetnosti, kulturi in izobraževanju in je del projekta RUK (2019–2023), mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dogodki

KIBLIX 2022 Preddogodek: Kinetic-Sonic Jam s Simonom Whethamom (14.–16. 10. 2022)

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org