English

































Fotonapetost 09

Med 11. in 13. majem 2009 je v MMC Kibla potekala delavnica z naslovom FOTONAPETOST 09, ki jo je vodil Bartaku (Bart Vandeput, FoAM).

Delavnica je raziskovala učinek fotonapetosti na nas, temeljila pa je na podlagi Bartakujevega raziskovalnega projekta v teku PhoEf: Nerazkrita poésis fotonapetostnega učinka. Udeleženci so na delavnici odkrivali kraljestvo fotonapetosti: pretvorbo svetlobe v električno energijo.

Delavnica je potekala v obliki praktičnega dela – zasnova preprostega fotonapetostnega sistema, izračun energetskih potreb in meritev izhodne moči z uporabo naravne/umetne svetlobe – pri čemer so igrivo opazovanje in interakcijo s svetlobo spremljali poskusi z različnimi tehnologijami za sončno energijo in napravami z nizko porabo (brez dodatnih baterij). Udeleženci so se naučili izdelati Grätzlove sončne celice.

Praktični del je dopolnila teoretična razprava, ki je fotonapetost postavila v kontekst človekovega zmanjšanega dostopa do energije v obdobju po fosilnih gorivih.

Prikazana so bila dela umetnikov/ustvarjalcev, o katerih se je tudi razpravljalo.

*Udeleženci delavnice so imeli priložnost: interakcije s svetlobo pod različnimi pogoji; uporabe sončnih celic za proizvajanje elektrike za naprave z nizko porabo; učenja načrtovanja sistema na sončno napajanje; učenja osnov merjenja in izračunavanja električne moči; učenja izdelave Grätzlove sončne celice. Poleg tega so pridobili vpogled v strukturo fotonapetostnega trga (kako in kje kupovati). In nenazadnje, imeli so priložnost razpravljati o pogojih pridobivanja in distribucije električne energije v prihodnosti.

Delavnica je del projekta gRig - Guild for Reality integrators and generators (Bratovščina za integratorje in generatorje resničnosti ), ki ga podpira Program EU Kultura.

Fotografije






















































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - 2022
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org