English

Lektor

Pospeševalec izmenjave pravnega znanja     
VAŠ VIR INFORMACIJ ZA PRAVNA VPRAŠANJA V E-POSLOVANJU
Kaj je LEKTOR?

LEKTOR nudi preproste informacije o pravnih vprašanjih, ki so pomembna1 za e-poslovanje in so jih izbrala majhna in srednje-velika podjetja (MSP), kot je vaše. O teh vprašanjih se razpravlja v spletni bazi, kjer obiskovalci lahko prispevajo lastno znanje in izkušnje. Poleg tega so za spletne razprave na voljo interaktivna orodja, kot so blogi in forumi.


Zakaj LEKTOR?


Pravna vprašanja so verjetno najmanj priljubljeni problemi v e-poslovanju. Mnoge organizacije pravna vprašanja enačijo z visokimi stroški za odvetnike ali tožbe in s kompleksnim dolgotrajnim preučevanjem pravnih besedil, napisanih v čudnem jeziku. Splošna kompleksnost prava in odsotnost lahko razumljivih razlag pravnih vprašanj le otežujeta e-poslovanje. LEKTOR je zasnovan, da pomaga MSP z e-poslovanjem reševati taka vprašanja.

Kdo so uporabniki LEKTOR-ja?

LEKTOR je zasnovan za podjetja, ki si ne morejo privoščiti lastnega pravnega oddelka ali odvetnika, zato je preprost dostop do zanesljivih pravnih informacij odločilen kriterij njihovega uspeha. V okviru LEKTOR-ja dobro informirani izšolani profesionalci nudijo lahko razumljive pravne informacije, ki so koristne pri vodenju podjetja. To so pravni strokovnjaki ali posredniki s poglobljenim znanjem o pravnih vprašanjih iz specifičnih področij ali geografskih področij e-poslovanja, s čimer zagotavljajo točnost informacij. Poleg tega v okviru LEKTOR-ja ti ljudje tudi prispevajo dodatne komentarje in dejanske primere z vseh področij, s čimer bogatijo nabor koristnih informacij. Navsezadnje lahko vsak, ki ga zanimajo pravna vprašanja v povezavi z e-poslovanjem, kot so spam, avtorske pravice, licence odprte kode itd, dostopa do LEKTOR-ja.


Kako LEKTOR deluje?Platforma LEKTOR vsebuje 3 orodja, ki omogočajo preprost dostop do pravnih informacij:

• enciklopedija Legal Wiki v angleščini, za katero pravni strokovnjaki pišejo in obnavljajo članke o pravnih vprašanjih.

Blogi zajemajo ključne teme določenega sektorja ali države, vodijo pa jih pravni strokovnjaki v lokalnem jeziku.

Forume lahko ustvarja vsak registriran član, služijo pa kot glavno orodje za razpravo in izmenjavo.

Po vseh vsebinah spletne strani LEKTOR je mogoče iskati s polno delujočim iskalnikom.

Kaj lahko počenete na platformi LEKTOR?

Lahko obiščete spletno stran, preberete vsa besedila in ocenite uporabnost vsebine, brez da bi se morali registrirati. Če želite biti bolj interaktivni, se lahko registrirate zastonj. Registracija vam omogoča odgovarjanje na blogih in forumih, komentiranje člankov enciklopedije Legal Wiki, ustvarjanje forumov o pravnih vprašanjih, ki jih želite deliti z drugimi ali za katera želite dobiti povratne informacije, in dodajanje oznak kateremukoli besedilu. Če ste odvetnik ali pravni strokovnjak, lahko zaprosite, da vas uvrstimo med sodelujoče. Za to se morate registrirati, potem pojdite na posebno stran za sodelujoče, pošljite kratek CV in zaprosite za status sodelujočega. LEKTOR lahko z izobraženimi sodelavci zagotavlja minimalno stopnjo točnosti ponujenih informacij.


Zakaj bi morali postati sodelavec LEKTOR-ja?

Izmenjevanje je popularna beseda na internetu, vendar ne nujno v kontekstu e-poslovanja. Z izmenjavo informacij LEKTOR omogoča preglednost nad sodelujočimi na posebni "spletni strani sodelujočih". Tam lahko naložite svoj profil in fotografijo, po želji pa tudi kontaktni naslov. S tem omogočite ljudem, ki iščejo strokovnjake, da vas brez težav najdejo. LEKTOR je nekomercialna spletna stran, zato tudi vaše sodelovanje nima komercialne osnove, vaš profil pa se ne razume kot oglaševanje (To je koristen podatek za tiste strokovnjake, ki se ne smejo ukvarjati z oglaševanjem).


Zakaj bi kot posrednik ali združenje hoteli promovirati program LEKTOR?

Vmesnik LEKTOR je bil zasnovan tako, da omogoča preprosto prilagoditev izgleda spletne strani. Morda bi zato želeli vključiti LEKTOR na svojo spletno stran s svojo oblikovno zasnovo kot storitev za svoje člane in stranke. Celotna vsebina LEKTOR-ja bo vedno prosto dostopna, v svoji različici pa imate možnost dodajati "zasebne prostore" in s tem svojim članom nuditi prilagojene storitve. Ta storitev bo na voljo od junija 2008 naprej.


Kakšen je trenuten status LEKTOR-ja?

LEKTOR je projekt s podporo programa EC IST Šestega okvirnega programa (FP6). Trenutno spletna stran nudi celovite informacije o razvoju in omogoča registracijo za prejemanje rednih novic o razvoju LEKTOR-ja: www.ubqiue.org/lektor

Beta različica platforme LEKTOR je dostopna interno za morebitne sodelujoče in za namene prikazov delovanja. Ta naslov trenutno še ni dostopen javnosti, ker je spletna stran še v delu. www.e-accelerator.net/lektorservice


Za več informacij o LEKTOR-ju stopite v stik z:

Dr. Margaretha Mazura, mm@e-multimedia.org, Tel +32 2 219 03 05

Dejan Pestotnik, dejanx@kibla.org, Tel +386 2 252 44 40
 
Če vas morijo pravna vprašanja, se naslonite nazaj in prebrskajte Lektor-ja!


1 Pravna, strokovna in poslovna vprašanja, ki se pojavljajo na platformi LEKTOR, izvirajo iz raziskave, ki je vključevala 58 evropskih MSP  in 34 podjetij iz Indije, Južne Amerike in ZDA s ciljem določiti, kaj podjetja zaznavajo kot glavna pravna vprašanja. Popolno poročilo je dostopno na: www.ubique.org/lektor/study.pdf

Dogodki

Lexelerator - vaš vir informacij za pravna vprašanja v e-poslovanju, delavnica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti
  - Risk Change / Tvegaj spremembo
  - Zelene veščine za mlade
  - Carnval
  - mGames - Mobile Games
  - VETLICAT
  - eCultSkills
  - ECultValue
  - Soft Control
  - Evropska prestolnica kulture
  - Program Kultura
  - Kultura 2000
  - Mladi v akciji
  - IPA SI-HR 2007–2013
  - Socrates-Grundtvig
  - EMF
  - e-Contentplus
  - Leonardo da Vinci
  - Lektor
    - Lektor
  - INDU.PIK
  - Patent
  - Europrix TTA
  - EMMA
  - Slovenske koprodukcije in sodelovanja
  - MB Mina
  - WSA

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org