English

Produkcije in sodelovanja

Usmeritev KIBLE temelji na odprtosti in sodelovanju, o čemer priča tudi več obsežnih prireditev: vseslovenski festival Dnevi radovednosti – Kako postati, festival zabavnega učenja, ki je potekal še v Murski Soboti, Kranju, Sežani in Kopru, festival informacijske tehnologije Kiblix IT. Kibla je koproducent Mednarodnega festivala kreativnih komunikacij Magdalena. Kibla med drugim podeljuje nagrado za najboljše rešitve na področju komun iciranja kulture v gospodarstvu »Cena«. Soorganizirali smo tudi Festival računalniških umetnosti, skupaj z Umetnostno galerijo Maribor in Mladinskim kulturnim centrom, z društvom Lugos smo izpeljali več vseslovenskih računalniških srečanj – Linux Install Fest oz. Namestitvena delavnica, izvedli del 16. mednarodne šole miru, izdelali smo tiskovine in označbe za kongres kolesarjev Velo-City '99 (Gradec - Maribor), redno sodelujemo tudi na Festivalu Lent, radio MARŠ je preko našega strežnika dostopen tudi na internetu. Maja 2001 smo v sodelovanju s Tobačno Ljubljana, Mestom Ljubljana, Mestnim muzejem Ljubljana, Festivalom Ljubljana in Pristopom odprli Virtualni muzej na ljubljanskem gradu.  


V KID KIBLA smo zbrani usposobljeni posamezniki in posameznice, od 30 stalno sodelujočih nas je polovica z visokošolsko izobrazbo, tako tehničnega oz. naravoslovnega kakor družboslovnega oz. umetnostnega profila, kar nas uvršča med bolj izobražene institucije pri nas. Naša maksima je združevanje kulture in tehnologije oz. gospodarstva, umetnosti in znanosti, družboslovja in naravoslovja.


Ob 7. obletnici MMC KIBLA in 5. obletnici KID KIBLA smo leta 2003 izvedli KIPNIK, prvi kiber piknik v Sloveniji, kjer smo na Pohorju računalnike brezžično povezali na internet in izpeljali multimedijski program ter prenašali živo sliko z Lent festivala.  

Pri nas gostujejo tudi Walfdorfski pedagogi, Društvo invalidov Slovenije (imamo status invalidom prijazne institucije), Društvo malih ljudi, gluho-nemi, ki so prvič pri nas prišli v stik z internetom, Študentsko kulturno društvo ŠOUM, fakultete, npr. The American College of Management and Technology.  

Povezujemo se na medmestnem in meddržavnem nivoju, sodelujemo z Ljubljano, Celjem, Slovenj Gradcem, Koprom, Mursko Soboto, Tolminom, Gradcem, Dunajem, Linzem, Potrno, Beogradom, Zagrebom, Sarajevom, Skopjem, Prago, Usti nad Labem, Bratislavo, Trnavo, Budimpešto, Gyorom, Brusljem, Rimom, Londonom, Chicagom, Avignonom, Sao Paolom… V sodelovanju z Ljubljano in Koprom smo izpeljali mednarodni projekt hEXPO – festival samo-organiziranih kulturnih form, ki je v enem mesecu prekrižaril vso Slovenijo in postavil zametek za slovensko digitalno komunikacijsko in informacijsko platformo z ambicijo širjenja po vsej Sloveniji in tvorbe slovenskega omrežja, ki bi se priključilo v evropska in svetovna omrežja.  

Naše storitve ponujamo na trgu, od izobraževanja (zlasti na področju računalništva in oblikovanja), kulture in umetnosti (npr. zasnova in izvedba prireditev, posredovanje in prodaja umetniških del in nastopov) ter raziskav (na področju računalnikov in računalniških komunikacij) do grafičnega oblikovanja (celostne podobe) in arhitekturnih rešitev, sejmov, namiznega in elektronskega založništva, spletnih strani. Leta 1998 smo pripravili novoletni sprejem in izvedli umetniški program za  HermesSoft Lab in poskrbeli za umetniški program na protokolarnih otvoritvah sejmov v Ljubljani, npr. Sejem elektronike, Sejem informatike oz. Infos.  

Na področju računalništva smo izpeljali nekaj povsem novih projektov: postavili smo celotno omrežje Narodnemu domu, ki je bil prva tovrstna institucija z vrati na internet pri nas, in jim izdelali podatkovno bazo, v okviru Borštnikovega srečanja '98 smo po internetu prenašali predstavo Obred poslavljanja Dragana Živadinova iz Ljubljane v Maribor in bila je nagrajena (tak prenos naj bi se zgodil prvič na svetu), prenašali smo tiskovno konferenco Nove KBM in Narodnega doma na splet, prenašali smo vse dogodke na Glavnem odru Lent festivala na splet, redno prenašamo koncerte in predavanja na splet.  


V obdobju 2003-2004 je bila vzpostavljena neformalna mreža multimedijskih centrov Slovenije, ki želi v okviru skupnega dolgoročnega projekta Mreža multimedijskih centrov Slovenije (M3C) vzpostaviti infrastrukturno in informacijsko podporno okolje na področju informacijske tehnologije za izvajanje ukrepov iz Enotnega programskega dokumenta Republike Slovenije za programsko obdobje 2004-2006 in Programskega dopolnila za obdobje 2004 do 2006, na podlagih katerih je Ministrstvo za kulturo RS preko javnega poziva za Inovacijska okolja in kasneje javnega razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, namenjenih podpori in razvoju Projekta multimedijskih centrov, ki je del ukrepa 1.4. Gospodarska infrastruktura in javne storitve, spoznalo projekt Mreža kot izjemen tudi na ravni EU in mu dodelilo sredstva. Gre za enoten projekt, katerega izvedba temelji na vsebinskih in finančnih vložkih posameznih partnerjev in ima za skupen cilj – med drugim – vzpostavitev multimedijskih centrov po vseh statističnih regijah v Sloveniji. Devet ustanovitvenih članov Mreže je:  ZAVOD LOKALPATRIOT, Novo mesto, MLADINSKI CENTER KRŠKO, Krško, LJUDMILA pri KUD FRANCE PREŠEREN in ZAVOD K 4-6 – KIBER PIPA, oboje Ljubljana, MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Ljutomer, KID PINA, Koper, KID / MMC KIBLA, Maribor, KULTURNI CENTER MOSTOVNA, Nova Gorica in ZVEZA MLADINSKIH DRUŠTEV, Tolmin.

M3C je odprta struktura tudi za razširjanje oz. sprejemanje novih partnerjev – multimedijskih centrov. Tako so se v letu 2005 pridružili naslednji multimedijski centri: MAT KULTRA (Regionalni center za razvoj d.o.o.), Zagorje, MLADINSKI IN INFORMATIVNI KULTURNI KLUB MIKK, Murska Sobota, ART CENTER, Prosenjakovci, MLADINSKI CENTER SLOVENJ GRADEC, ZAVOD O, Škofja Loka, DRUŠTVO HIŠA KULTURE, Pivka in MLADINSKI CENTER VELENJE

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org