English

O KID KIBLA

Kibla je prva prezentacijska in produkcijska institucija v Sloveniji na področju multimedijske in intermedijske umetnosti in kulture s celoletnim programom. Še vedno vključujemo čisto klasične (“izključene”) medije, vendar v drugem kontekstu, saj z njimi podpiramo historično kontinuiteto vizualne umetnosti in večjo estetizacijo ter integracijo elektronskih medijev. Podpiramo principe, ki vodijo h kompleksnim sistemom multimedijske prezentacije. Produciramo oz. koproduciramo kulturno-umetniške projekte in izdajamo predstavitvene materiale.  


Multimedijski center KiberSRCeLab - KIBLA, ustanovljen 4. julija 1996 kot projekt Narodnega doma Maribor in Zavoda za odprto družbo Slovenija, in 16. junija 1998 konstituiran v pravni subjekt kot Kulturno izobraževalno društvo KIBLA (KID KIBLA). 4. marca 2005 je KIBLA pridobila odločbo Ministrstva za kulturo za Društvo v javnem interesu na področju kulture.  

 

Kibla je že od vsega začetka v procesu intermedializacije in digitalizacije kulture in umetnosti. Intenzivno spodbujamo eksperimentalne in specifične projekte na področju intermedije, vpeljujemo kreativno in praktično rabo sofisticiranih tehnologij na področju kulture, katere končni (in hkrati utopični) cilj je funkcionalna podpora delujočim mrežam, ki digitalizirajo, prezentirajo in decentralizirajo kulturno Slovenijo in Evropo. Tako tudi razumemo prihodnost in projekt Slovenija 2012 – Evropska prestolnica kulture.

 

Kot posebno dobro izhodišče za prihodnost je tudi Mreža multimedijskih centrov Slovenije (M3C), ki se je vzpostavila v letu 2004 in ki je osnova za regionalno razvito Slovenijo. V šestnajstih multimedijskih centrih v regijah prezentiramo, distribuiramo in promoviramo vsebine M3C. Tako delujemo regionalno in hkrati vseslovensko, z vključevanjem in spodbujanjem razvoja lokalne umetniške produkcije delujemo lokalno, hkrati pa z evropskimi koprodukcijami, ki jih izvajamo od leta 2002, tvorimo jedro evropsko podprte intermedijske scene. Delujemo na področju slovanske vizualne in intermedijske kulture in umetnosti (tudi kot spremljevalci Foruma za slovansko kulturo). Leta 2008 smo prejeli nagrado za odličnost v multimediji, ki jo podeljuje Evropski multimedijski forum (EMF). Ta nagrada se podeljuje podjetjem z odličnimi referencami na področju inovativnosti produktov in storitev ter odličnosti na področju trženja. Med preteklimi dobitniki nagrade so Alcatel Space, Amadeus, Brainstorm Multimedia, EVS, Navicore, Nokia, OpenBC, Strato, Young Digital Planet, Zanox in številna druga podjetja.

 
Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org