English

Globalno sodelovanje

"KIBLA spodbuja realnost, ki ni več tradicionalna, ampak multimedijska. Tudi ideje niso več lokalne, ampak so globalne. Svet potrebuje sveže ideje. Svet potrebuje globalne institucije, kot je KIBLA! "
Dragan SAKAN


 

KIBLA je partner World Summit Award for e-Content and Creativity – the world wide contest for multimedia contents and applications under the patronage of the WSIS – the United Nations' first World Summit on the Information Society, decembra 2003 v Ženevi, Švica, in 2005 v Tuniziji.
Več o World Summit Award najdete tukaj.

V letu 2009 je Kibla je sodelovala pri koncipiranju in izvedbi 1. mednarodnega festivala novomedijske umetnosti na Filipinih ASEUM , skupaj z SABAW Media Art Kitchen (Filipini) in fundacijo Azija – Evropa (Asia-Europe Foundation).  Po letu 2009 bi naj ASEUM postal azijsko - evropska platforma multimedijskih centrov za umetnost, izobraževanje in raziskovanje. Več o festivalu na: http://aseum09.tk/

Naša predsednica in kustodinja Aleksandra Kostič je bila sodnica The Webby Awards 2000 (Internet oskarji) v San Franciscu in je postala članica Mednarodne akademije za umetnosti in tehnologijo, v kateri so med drugimi David Bowie, Laurie Anderson, Francis Ford Coppola, Matt Groening, Tina Brown itd.

Svetovalec Peter Tomaž Dobrila je z letom 2005 postal tudi svetovalec Ars electronica festivala, najbolj eminentne in renomirane intermedijske prireditve na svetu.  

V letu 2001 smo soorganizirali festival Medi@terra v Atenah, kulturni dogodek, ki spada v t. i. Kulturno Olimpijado, to je grška vlada razglasila v obdobju 2001 – 2004, sicer pa je bil festival organiziran v kontekstu Olimpijskih iger v Atenah leta 2004. V okviru Evropskega multimedijskiega foruma (EMF) s sedežem v Bruslju smo aktivno sodelovali tudi na konvenciji Evropskih multimedijskih zvez (EMMAC) kot udeleženci svetovnega multimedijskega srečanja Milia 2002 v Cannesu. Povabljeni smo bili tudi v International Federation of Multimedia Associations (FIAM- IFMA) s sedežem v Montrealu, Kanada, in sodelovali smo na World Summit On Internet and Multimedia v Švici.


Naše mednarodne reference zajemajo objave v tiskanih in elektronskih medijih, na primer objavo v reviji Leonardo, Mednarodnega združenja za umetnosti, znanosti in tehnologije (MIT press), ki velja za najbolj referenčno na tem področju, in reviji Flash Art, ki spada med prve tri revije za umetnost na svetu.


Sloviti avstralski umetnik Stelarc je za MMC KIBLA dejal, »to je najboljši kiber prostor na svetu,« slavni Eduardo Kac iz Chicaga pa, »česa takega ni niti v Združenih državah Amerike,« medtem ko je univerzitetni profesor in pisatelj Joseph Tabbi dodal, »v Slovenijo sem prišel, ker sem slišal za KIBLO.« Naslov v reviji Mladina: »V Maribor zaradi KIBLE« in zapis v Nedelu: »Mariborska Kibla je po svojih prostorskih zmožnostih in konceptualni zasnovi, ki združuje galerijo, prostore za performans, specializirano knjigarno in kiberkavarno vsekakor najbolj zgleden projekt te vrste.« V romunskem časniku CLUJENAUI so zapisali, »KIBLA je najpomembnejši in največji multimedijski center v srednji in vzhodni Evropi.« Umetnica, znanstvenica, raziskovalka in profesorica na Univerzi v Caxias do Sul, Brazilija, dr. Diana Domingues je zaznala: »Kibla je zelo impresivno okolje in vi ste duša tega tega raja v Sloveniji.«

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org