English

Članstva in reference

Sloviti avstralski umetnik Stelarc je za MMC KIBLA dejal, »to je najboljši kiber prostor na svetu,« slavni Eduardo Kac iz Chicaga pa, »česa takega ni niti v Združenih državah Amerike,« medtem ko je univerzitetni profesor in pisatelj Joseph Tabbi dodal, »v Slovenijo sem prišel, ker sem slišal za KIBLO.« Naslov v reviji Mladina: »V Maribor zaradi KIBLE« in zapis v Nedelu: »Mariborska Kibla je po svojih prostorskih zmožnostih in konceptualni zasnovi, ki združuje galerijo, prostore za performans, specializirano knjigarno in kiberkavarno vsekakor najbolj zgleden projekt te vrste.« V romunskem časniku CLUJENAUI so zapisali, »KIBLA je najpomembnejši in največji multimedijski center v srednji in vzhodni Evropi.« Umetnica, znanstvenica, raziskovalka in profesorica na Univerzi v Caxias do Sul, Brazilija, dr. Diana Domingues je zaznala: »Kibla je zelo impresivno okolje in vi ste duša tega tega raja v Sloveniji.« Dr. Janez Strehovec, vodilni slovenski teoretik novih medijev, meni, da je »Kibla osrednje slovensko središče novomedijske umetnosti (in teorije),« medtem ko je guru svetovnega oglaševanja Dragan Sakan poudaril, »KIBLA spodbuja realnost, ki ni več tradicionalna, ampak multimedijska. Tudi ideje niso več lokalne, ampak so globalne. Svet potrebuje sveže ideje. Svet potrebuje globalne institucije, kot je KIBLA!« Franci Pivec, magister informacijskih znanosti, je gotov, »KIBLA je velik fenomen. Zame je to ena centralnih institucij, ki jih je Maribor pridobil.« 

Naša predsednica in kustodinja Aleksandra Kostič je bila sodnica The Webby Awards 2000 (Internet oskarji) v San Franciscu in je postala članica Mednarodne akademije za umetnosti in tehnologijo, v kateri so med drugimi David Bowie, Laurie Anderson, Francis Ford Coppola, Matt Groening, Tina Brown itd.

Svetovalec Peter Tomaž Dobrila je z letom 2005 postal tudi svetovalec Ars electronica festivala, najbolj eminentne in renomirane intermedijske prireditve na svetu.  

V letu 2001 smo soorganizirali festival Medi@terra v Atenah, kulturni dogodek, ki spada v t. i. Kulturno Olimpijado, to je grška vlada razglasila v obdobju 2001 – 2004, sicer pa je bil festival organiziran v kontekstu Olimpijskih iger v Atenah leta 2004. Peter Tomaž Dobrila je član Programskega odbora festivala in  tudi član žirije Europrix – vodilnega evropskega tekmovanja v ustvarjanju e-vsebin ter član Evropske akademije za digitalne medije (EADIM). Kot edina institucija iz držav nečlanic Evropske unije smo bili prvi povabljeni v Evropski multimedijski forum (EMF) s sedežem v Bruslju in smo aktivno sodelovali tudi na konvenciji Evropskih multimedijskih zvez (EMMAC) kot udeleženci svetovnega multimedijskega srečanja Milia 2002 v Cannesu. Povabljeni smo bili tudi v International Federation of Multimedia Associations (FIAM- IFMA) s sedežem v Montrealu, Kanada, in sodelovali smo na World Summit On Internet and Multimedia v Švici. Podpredsednik Dejan Pestotnik je član žirije mednarodnega tekmovanja za najboljše izdelke na področju spletnih aplikacij in digitalne produkcije, Top Talent Award (TTA). 

KIBLA je tudi partner World Summit Award for e-Content and Creativity – the world wide contest for multimedia contents and applications under the patronage of the WSIS – the United Nations' first World Summit on the Information Society, decembra 2003 v Ženevi, Švica, in 2005 v Tuniziji.  

V letu 2003 smo sodelovali z najslavnejšim kustosom na svetu, Haraldom Szeemannom pri izvedbi razstave Kri in med – prihodnost je na Balkanu, v sloviti zbirki Essl (Sammlung Essl) na Dunaju.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org