English

Novica


Natalija Juhart Brglez: Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine
12.01.2024 19:00
Natalija Juhart Brglez: Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine
12. 1.–10. 2. 2024
artKIT

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine umetnice in slikarke Natalije Juhart Brglez, ki bo v petek, 12. januarja 2024, ob 19. uri v razstavišču artKIT.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)
SEZNAM DEL (PDF)

Nahajamo se v estetiki lirično prostorskih grafik umetnice Natalije Juhart Brglez. Med raziskovanjem urbanega prostora kreira svojstveno izvirni pogled na mesto, ki ga je zajel njen fokus, kot njena ljubezen do specifičnega mesta, arhitekture in stavb.
Med opazovanjem trenutka ustvarja urbane kompozicije, ki jih doživlja in opazuje znotraj vsakdanjika mesta in raziskuje poti in prehode, kako priti od ene točke do druge in od ene stavbe do druge. Novonastali bodisi vzniki ali poniki prehodov, poti, vozlišč in razcepov, kompozicij in medprostorov ponujajo mnogoterosti pogledov in edinstvenih perspektiv, ki so zajeti v umetničinih grafičnih delih. Na vsaki poti, v vsakem kadru lahko najdeš tako kaos kot red, tako mirnost kot drvenje. Je pa tudi prav tako v vsakem koraku vidna lepota življenja, ki nam je marsikdaj mnogo bolj blizu in na dosegu, kot se je zavedamo.

Med hojo po mestu se oko sidra na specifičnih stičiščih, perspektivnih zgostitvah in izraznih kontrastih. Ne glede na letne čase, stavbe mesta ostajajo kot tihi gradniki in glasniki tega, kar je, in tega, kar je že bilo. Vidimo jih lahko vedno drugače, iz raznih kotov, kompozicijskih nagibov, rasti pogleda ali zasuka. V na videz preprostih grafičnih upodobitvah se pojavljajo nam znani urbani prostori, ki jih v svoji kompozicijski enkratnosti doživljamo kot novonastalo in svežo perspektivo.  
Njene vizualne kulise govorijo o estetiki dovršenosti in arhitekturno bogati domišljiji, ki jo generira njen ustvarjalni vir. Med raziskovanjem mestne krajine nastajajo poti, ki nas popeljejo na sprehode, kjer domujejo prehodi spajanja sofisticirane nežne kolažnosti in kubističnega vizualnega umetničinega spomina in sanj.

V svojih delih umetnica raziskuje urbani prostor. Analizira ga skozi oči sprehajalca, ki se v določen kraj vrača in ga raziskuje skozi množico arhitekturnih posebnosti, geometrijskih struktur ali ornamentov. Posamezne zgoščene detajle kompozicijsko sestavlja s ponavljajočimi geometrijskimi elementi v prostorsko zaokrožene panoramske ali vedutne celote, hkrati pa se spogleduje z ustvarjanjem prostora, pri čemer združuje in lomi več perspektiv in pogledov na enem mestu. Precizno, skoraj arhitekturno risbo mesta združuje z barvnimi površinami in prostorskimi linijami. Tako podobo že znanega mesta predstavi z novimi poudarki, anomalijami in zrcalnimi podobami.

Osnova vsakega njenega dela je natančna risba, ki jo nato nadgradi še v klasični grafični tehniki globokega tiska, jedkanici in akvatinti oziroma njuni kombinaciji, v zadnjih letih tudi v tehniki sitotiska. Hkrati ustvarja tudi šivano risbo, pri čemer z uporabo črne niti raziskuje različne kvalitete, ki jih ta ponuja.

Biografija

Natalija Juhart Brglez (1992, Ptuj) je leta 2018 končala magistrski študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru pri prof. Sandiju Červeku in leta 2019 zaključila še magistrski študij grafike pri prof. mag. Branku Suhyju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Za svoje delo je bila nagrajena z nagrado odličnosti za grafiko na japonskem natečaju Utazu Art Award Biennale 2018, priznanjem Bienala slovenske grafike Otočec/Novo mesto 2018, Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani 2017/2018 za cikel sedmih grafik, posvečenih Benetkam, z listino Primavera Galerije DLUM 2019, z nagrado galerije DLUM 2020 ter posebnim častnim priznanjem za prispevek k razvoju svetovne umetniške grafike Internacionalnega trienala grafike Bitola 2021.
Razstavlja tako doma kot v tujini. Živi, dela in ustvarja v Mariboru.

Spletišče umetnice:
https://www.juhart.art/

< Natalija Juhart Brglez: Slomškov trg, 2022, sitotisk
 


Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Soorganizacija: KID KIBLA in Združenje KODA MODRO

artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas: od torka do petka od 15. do 19. ure, v soboto od 10. do 13. ure

<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org