English

Novica


Mitja Ficko: Zvezdna palčka
24.11.2023 19:00
Mitja Ficko: Zvezdna palčka
24. 11.–16. 12. 2023
MMC KIBLA/KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje slikarske razstave Zvezdna palčka, akademskega slikarja in umetnika Mitja Ficka, ki bo v petek, 24. novembra 2023, ob 19. uri, v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Vstopno polje v razstavo Mitje Ficka z naslovom Zvezdna palčka začenjamo ob vizualni predstavi njegovega slikovnega tkiva, ki se v enem trenutku, natančneje v časovnem obdobju enega meseca, znajde pod drobnogledom razstaviščnega mikroskopa KiBele. Slikarski ustvarjalni proces je nekaj živega, težko ulovljivega, včasih stežka povedano, kdaj zaključenega in kdaj začetega, kdaj obnovljenega in večno fluidnega.
In prav tako lahko govorimo o obratnem primeru, ko je vedenje o končnem procesu ustvarjalnega cikla, projekta, dela ali vizije jasno določeno in umetnik začuti in ve, kdaj se slika zaključi in je končana. Na sama umetnikova dela lahko imamo vsekakor več pogledov in več vsebinskih vrednot. A natančna določljivost njegovih del je v danem trenutku zavestno izmuzljiva in daje občutek tranzita in pretočnosti.

Zvezdna palčka ponazarja odprt naslov, ki metaforično poskuša zaobjeti asociativno. Palčka je tudi želja, odvisno od lastnih pričakovanj in osebnega pogleda. Lahko nas prestavi v svet, v katerem slike gledamo kot na gradnike polj, kajti zlata palčka glede na to, kako palčko obračaš, obračaš tudi gradnike in dobivaš druge slike, ki ničesar ne predstavljajo in nimajo dokončane podobe. Predstavljajmo si dvanajst kock. Vsaka kocka ima šest ploskev. Na vsaki ploskvi je upodobljen delček slike. Ob postavitvi vseh kock, izbranih ploskev iste slike, sestavimo novo sliko v celoti, ki je sestavljena iz dvanajstih delčkov. Potencial osnovne sestavljanke nosi v sebi šest celovitih slik.

V primeru Mitje Ficka je celovitost slike, mozaik različnih ploskev, kocke, pomešane med sabo, in delčki sestavljanke, ki ne tvorijo nobene zaključene slike. V svoji nezaključeni podobi predstavljajo strukturo sestavljanja, fluidnosti, kocke se spreminjajo bodisi v poziciji, novonaslikani, spremenjeni ali izbrisani ploskvi glede na umetnikovo razpoloženje.

Galerijsko razstavišče nudi ustavitveni proces in vabi gledalca k upočasnjenemu opazovanju trenutno izbranih gradnikov oz. slikarskih del Mitje Ficka.

Biografija

Mitja Ficko, izvorno iz Ljutomera, rojen leta 1973 v Murski Soboti, je akademski slikar in od leta 2023 docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer poučuje slikarstvo. Študiral je slikarstvo pri J. Berniku, G. Gnamušu in opravil specialko pri M. Krašovec. Od leta 2004 do 2023 je bil samozaposlen v kulturi.

http://www.mitjaficko.com/
https://www.instagram.com/mitja.ficko/

< Mitja Ficko: Skrivalnice III, 2023, olje, pršilo na platno, 240 x 190 cm. Foto: Mitja Ficko

MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org