English

Novica


Matej Fišer: Red Square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg
23.08.2023 19:00
Matej Fišer: Red Square/
Rdeči kvadrat, Rdeči trg
23. 8.–23. 9. 2023
artKIT

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Red Square umetniškega fotografa Mateja Fišerja, ki bo v sredo, 23. avgusta 2023, ob 19. uri, v razstavišču artKIT.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Fišerjeva ulična fotografija deluje kot samostojno polje, ki reprezentira neodvisne zaznamovanosti danega trenutka. Razstavljena serija nima določenega narativa, a vendar fotografa vodi vizualni ritem, ki se vije čez serijo 24-ih posnetkov Red Square in nudi svoboden prostor za lastno imaginacijo in interpretacijo.

Globlji in potapljajoči se pogled v snov uličnega trenutka se lahko izgublja v podobah in portretih človeških pogledov in njihovih zgodb, scenarijih in gibanju, svetlobi in žarečih dinamikah zakulisja, možnosti potovanja pogleda ob nastalih prelomih stekla in vizualnega odseva, ki meji, preseva, odseva in gradi nove razsežnosti.

Z ulično fotografijo umetnik zajema žanrsko motiviko, značilno za prizore iz vsakdanjega življenja, določenih, edinstvenih trenutkov v danem okolju in družbi, ki jih s svojo posebnostjo in neponovljivostjo spreminja v magične. Prehod v opojnost ulične fotografije serije Red Square Mateja Fišerja nas s svojo rdečo barvo in impulzivno prosojnostjo utrjuje in umešča v rdeči kvadrat. Vizualna dinamika fotografij nas vpeljuje v novi kontekst branja in način gledanja skozi resničnostni okvir odkritega očesa.

Matej Fišer, rojen leta 1974 v Murski Soboti, je umetniški fotograf in pisec kulinaričnih knjig, ki živi na Dunaju. Fotografska serija z naslovom Red Square je štiriindvajset izbranih posnetkov iz prve serije njegovih umetniško fotografskih del, ki raziskujejo vizualni ritem urbanega in človeškega bivanja v mestu Dunaj skozi žanr ulične fotografije. Povezuje svet glasbe in vizualnega, torej zvok in glas slike na Rdečem kvadratu in na Rdečem trgu oziroma zvok in glas slike Rdečega kvadrata in Rdečega trga. Iz teh dveh dvojnosti, zvoka in glasu ter Rdečega kvadrata in Rdečega trga oziroma zvok in glas na Rdečem kvadratu in Rdečem trgu, Fišer povezuje najprej glas kot sporočilo in zvok (tudi vizualni), potem pa kvadrat kot format, okvir in trg kot srečevališče.

http://www.matejfisher.com/

< Matej Fišer: Red Square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg, 2023; fotografija, 50 x 50 cm

artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas: od torka do petka od 15. do 19. ure, v soboto od 10. do 13. ure

<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org