English

Novica


Delavnica Društvo Trajna (Danica Sretenović, Gaja Mežnarić Osole, Andrej Koruza): Divje krajine Maribora
29.05.2023 13:00
Delavnica
Društvo Trajna (Danica Sretenović, Gaja Mežnarić Osole, Andrej Koruza): Divje krajine Maribora
29. 5. 2023, 13:00–19:00
KIBLA PORTAL

Vabljeni na delavnico Divje krajine Maribora, ki jo bodo vodili Danica Sretenović, Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza, člani Društva Trajna. Delavnica bo potekala 29. 5. 2023, od 13. do 19. ure, v KIBLA PORTALU (Valvasorjeva 40) in na izbranih lokacijah po mestu Maribor.

Delavnica Divje krajine Maribora se osredotoča na mapiranje prostorov samonikle narave, ki ponavadi niso vključeni v zeleno infrastrukturo znotraj obstoječih OPN-jev. Ker so zapuščena zemljišča v mestih pogosto ovrednotena v luči ustvarjanja dobička, regenerativni procesi, ki se na poškodovanih tleh odvijajo s pomočjo narave, niso deležni posebne pozornosti. Te zelene javne površine, ki jih obstoječe mape navadno zaznavajo kot zazidljive parcele, se v luči upada biodiverzitete in podnebnih sprememb kažejo kot pomembne urbane tipologije, saj izboljšujejo kvaliteto bivanja v mestih: čistijo zrak, znižujejo temperaturo, omogočajo biotsko pestrost in inovativne rabe s strani prebivalcev mesta.

V okviru delavnice se boste podali na sprehod, na katerem se boste seznanili s tovrstno naravo v mestu. Obiskane lokacije boste mapirali, analizirali ter jih primerjali z uradnimi kartografijami urbanih zelenih območij. Opažanja in spoznanja boste zajeli v manifestu, prek katerega boste opredelili njihovo vrednost za človeške in ne-človeške prebivalce mesta, v nadaljevanju pa boste spekulirali tudi o mikro-intervencijah v mapirane lokacije. Ker na njih uspevajo invazivne rastline in ostali pleveli, boste spoznali tudi raznolike načine njihove uporabe. Delavnico boste zaključili s pripravo kosila iz vršičkov japonskega dresnika, užitne in najbolj invazivne rastline na svetu.

Delavnica bo potekala po naslednjem planu:
- uvodno predavanje o projektu (cca 1h),
- sprehod po Mariboru po izbranih lokacijah (cca 2h),
- povratek in kratka debata (cca 30 min),
- priprava obroka (cca 1h).

Prijave na naslov: kibla@kibla.org. Udeležba je brezplačna.

Društvo Trajna s svojimi aktivnostmi spodbuja eksperimentiranje in prevpraševanje zmožnosti oblikovanja ter proizvajanja del, ki segajo onkraj antropocentrične in kapitalistične produkcije naših vsakodnevnih realnosti. Nenehno razvijajoč se interdisciplinarni kolektiv raziskuje možnosti sodelovanja med različnimi živimi bitji in išče načine za spodbujanje sožitnih odnosov v kontekstih, v katerih deluje.

So prejemniki letošnje Plečnikove medalje v kategoriji javnega prostora.  
https://trajna.com/sl/o-nas/

__
Delavnice so del podpornega programa neformalnega izobraževanja, ki ga sofinancirata Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina Maribor.
<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org