English

































Novica


Martina Grlić: Miselne krajine
29.03.2023 19:00
Martina Grlić: Miselne krajine
29. 3.–26. 4. 2023
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Martine Grlić z naslovom Miselne krajine, ki bo v sredo, 29. marca 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO 1 (PDF)
VABILO 2 (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Umetniška dela Martine Grlič govorijo o nezanesljivosti spomina in pod vprašaj postavljajo naučene ideologije, ki sodelujejo pri formaciji zavesti in identitete – ter njihov odnos do osebne in politične realnosti. Valerie Mindlin v Artformu zapiše, da avtorica v »spominskih podobah ne upodablja zgolj bežnih trenutkov, ki so neizogibna posledica minevanja časa, temveč jih preizprašuje kot ostanek preobrazbe Jugoslavije iz socialistične države, v kateri se je rodila, v del mreže kapitalističnih demokracij v evropskem slogu, s spremljajočim prostovoljnim izbrisom in rekonstrukcijo nacionalne preteklosti.« Dela, ki jih zaznamuje mračno kipenje nenehno vznikajočih in ponikajočih nostalgičnih podob, tako postanejo odraz javnih stališč družbe, upodobitve cele vrste fantazij in celo portreti naivnega praznoverja, ki je v sodobnem družbeno-kulturnem imaginariju prisotno še danes.

Martina Grlić (1982, Zagreb) je hrvaška umetnica, ki se v svojem delu osredotoča predvsem na figurativno slikarstvo. Metodologija njenega dela vključuje raziskovanje politične, ekonomske in družbene zapuščine preko dekonstrukcije politike spomina, branja slike in vidikov spola. Metoda, ki jo uporablja, temelji na etnografiji in avtoetnografiji vsakodnevnega življenja in popularne kulture pa tudi na prenosu najdenih podob v slikarsko ozadje. Grlić raziskuje fenomen spomina in spominjanja, ob tem pa se osredotoča na spremembe, ki so se in se še dogajajo v postsocialističnih družbah. Martina Grlić je leta 2009 diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Svoje delo je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah na Hrvaškem, Poljskem, Kitajskem, v Franciji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, ZDA in Rusiji. Med drugim je razstavljala v Galeriji Fragment v New Yorku (2022), Galeriji Bačva v Zagrebu (2022), Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu (2017), Narodnem muzeju v Gdansku (2016), Muzeju umetnosti v Ningboju na Kitajskem (2015), KIBLI v Mariboru (2014) in v Kunstlerhaus na Dunaju (2011). Leta 2017 je prejela nagrado HPB za mlade umetnike, leta 2012 pa prvo nagrado za slikarstvo, ki jo podeljuje Erste Bank. Leta 2019 se je udeležila umetniške rezidence De/construction of the painting v Leipzigu v Nemčiji. Njena dela hranijo v zbirkah v Nacionalnem muzeju moderne umetnosti v Zagrebu in v Zuzeum Art Centre (zbirka Zuzans) v Rigi, Latvija.

www.martinagrlic.com

< Martina Grlić, Mir, ljubezen, nalepke, 2022, olje na platno.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org