English

































Novica


Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno – predavanje Petra Tomaža Dobrile
29.03.2023 10:00
Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno – predavanje Petra Tomaža Dobrile
29. 3.–1. 4. 2023
Galerija Herman Pečarić

Na mednarodnem kolokviju PIRANOVA: Muzeji in digitalno bo s prispevkom Kreativna uporaba novih tehnologij sodeloval tudi predsednik KID KIBLA, intermedijski umetnik in producent Peter Tomaž Dobrila. Njegovo predavanje bo v četrtek, 30. marca ob 15. uri. Kolokvij bo potekal od 29. marca do 1. aprila 2023 v Galeriji Herman Pečarič (Leninova ulica 2, Piran).

PROGRAM

PRIJAVE

Vsebina kolokvija z naslovom Muzeji in digitalno razgrinja priložnosti, prednosti, nevarnosti in slabosti nove muzejske izkušnje v polju novih digitalnih tehnologij.

Digitalne tehnologije omogočajo razvoj novih muzejskih praks in reinterpretacij muzejskih zbirk, novih oblik muzejske participacije, mreženja in dostopnosti dediščine. Muzeji z rabo razširjenih resničnosti (AR), virtualnih resničnosti (VR) in 3D digitalnih tehnologij ponujajo obiskovalcem nove načine razumevanja in komuniciranja.

Agenda o digitalizaciji muzejev se je vzpostavljala že desetletji pred pandemijo COVID 19, skladno z začetki digitalne dobe, a fizična zaprtost muzejev, predvsem v prvem valu pandemije, je sprožila »totalne« premike in raznovrstno družbeno interakcijo muzejev preselila v digitalna okolja. Priča smo sprožanju različnih digitalnih iniciativ in reinterpretaciji muzejskih gradiv z orodji in programi novih tehnologij, komuniciranju s publikami v digitalnem okolju in oblikovanjem popolnoma novih uporabniških digitalnih izkušenj. Čas pandemičnih omejitev življenja in delovanja je oblikoval mnoge digitalne inovacije, rešitve in prilagoditve.

Kolokvij tako ponuja pregled inovativnih projektov na tem področju ter hkrati opozarja na mnoge pasti virtualnih in mešanih resničnosti, zato moramo po informacijskih in digitalnih orodjih posegati premišljeno in kritično in z jasnim ciljem.

Piranova – mednarodni center za raziskovanje dediščine se dotika vsebin, ki izzivajo tradicionalna pojmovanja ter vplivajo na preoblikovanje muzejev in družbe. V ospredju so muzeji vseh vrst in velikosti. Ti postajajo ključne ustanove sodobne družbe, saj podpirajo skupnost ter spodbujajo aktivizem in pozitivne družbene spremembe.

Organizacija: Forum slovanskih kultur
Partner: Obalne galerije Piran

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org