English

































Novica


Snježana Ban, Nina Ivančić, Mihael Klanjčić, Damir Sokić, Ljerka Šibenik: Življenje dobro uglašenih oblik
17.02.2023 19:00
Snježana Ban, Nina Ivančić, Mihael Klanjčić, Damir Sokić, Ljerka Šibenik: Življenje dobro uglašenih oblik
17. 2. – 22. 3. 2023
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje skupinske razstave Življenje dobro uglašenih oblik, ki bo v petek, 17. februarja 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO
(PDF)
GALERIJSKI LIST - SLO (PDF)
GALERIJSKI LIST - HR (PDF)

Razstava Življenje uglašenih oblik – po izboru Galerije Kranjčar iz Zagreba – združuje v vizualno sožitje dela petih hrvaških umetnic in umetnikov različnih generacij. Ljerka Šibenik se je umetniško oblikovala v obdobju neposredno pred in po mitskem letu 1968, Damir Sokić in Nina Ivančić sta kot avtorja dozorela na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta prejšnjega stoletja, Snježana Ban ob koncu drugega desetletja tega stoletja in Mihael Klanjčić na samem začetku tretjega desetletja.

Razstavljena dela imajo na prvi pogled povsem različne likovno-formalne in prostorsko-uprizoritvene značilnosti, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti zastopani v enakih razmerjih. S klasičnim formalno-analitičnim pristopom pa nikakor ni mogoče – enako velja za toge medijske klasifikacije in definicije – ozavestiti kohezivne logike celotne razstavne postavitve. Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre. Povezuje jih pravzaprav neverjeten domišljijski racionalizem njihovih avtoric in avtorjev.

Peterica umetniških govoric, različnih pristopov in uporabljenih materialov in medijev – risbo, sliko, skulpturo, instalacijo, akcijo – se bo z dinamičnim prepletom podob in objektov v galerijskem prostoru povezala v koherentno enoto, ki bo vsrkovala individualne vsebine in z njimi dihala skozi posamezne forme. Od črnobelega do barvnitega, od abstrakcije do konkretizacije, od angažiranosti do igrivosti nas vodijo dela, ki še vedno ohranjajo modernistična izhodišča, a se nadgrajujejo z aktualno sporočilnostjo, ki je lahko tako kritična kot ironična in podana v likovnem, družbenem ali v širšem kontekstu.

Snježana Ban se je rodila leta 1980 v Zagrebu. Leta 2007 je pod mentorstvom profesorja Anteja Rašića diplomirala na oddelku za likovno pedagogiko na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, leto kasneje pa iz modnega oblikovanja na zagrebški Tekstilno-tehnološki fakulteti. Leta 2019 je končala doktorski študij na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Od leta 2007 je zaposlena na tamkajšnjem oddelku za likovno pedagogiko. Do sedaj je pripravila deset samostojnih razstav ter razstavljala na številnih skupinskih razstavah na Hrvaškem in v tujini. Je avtorica knjige Dvom kot ustvarjalni potencial v sodobni umetnosti (2021), ki je izšla v založbi zagrebške Akademije likovnih umetnosti. Je prejemnica glavne nagrade na 28. Salonu mladih v Zagrebu in nagrade, ki jo podeljuje Erste Bank (2006).

Nina Ivančić se je rodila leta 1953 v Zagrebu. Leta 1977 je pod mentorstvom profesorja Šimeta Perića diplomirala iz slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Leta 1979 se je izpopolnjevala v mojstrski delavnici profesorjev Ljuba Ivančića in Nikole Reiserja. Leta 1987 se je kot prejemnica Fulbrightove štipendije za slikarstvo udeležila podiplomskega programa na Univerzi Columbia v New Yorku, kjer je med letoma 1986 in 1993 tudi živela in delala. Od leta 1999 poučuje na Umetniški akademiji v Splitu. Od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja redno razstavlja v okviru samostojnih in skupinskih razstav na Hrvaškem in v tujini. Njeno umetniško delo je predmet številnih strokovnih in kritiških obravnav, je tudi prejemnica številnih nagrad. Njena dela najdemo v zasebnih in javnih zbirkah na Hrvaškem in v tujini.

Mihael Klanjčić se je rodil leta 1994 v Zagrebu. Leta 2019 je pod mentorstvom profesorja Damirja Sokića diplomiral iz slikarstva na oddelku za likovno pedagogiko Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu. Do sedaj je pripravil sedem samostojnih razstav ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah, med drugim na 57. Zagrebškem salonu (Hrvaško društvo likovnih umetnikov), 35. Salonu mladih v Zagrebu (HDLU), 16. Erste Fragmentih (Lauba), na skupinskih razstavah V poletnem kodu (Galerija Kranjčar) in Umetnost je dvom (LEXART Skladišče), 14. Erste Fragmentih (Galerija Kranjčar). Živi in dela v Zagrebu.

Damir Sokić
se je rodil leta 1952 v Novi Gradiški. Leta 1977 je na Akademiji likovnih umetnosti diplomiral iz slikarstva. Med letoma 1977 in 1979 se je izpopolnjeval v mojstrski delavnici profesorjev Ljuba Ivančića in Nikole Reiserja. Med letoma 1986 in 1993 je živel in delal v New Yorku. V obdobju od leta 1999 do 2019 je poučeval na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer je leta 2018 opravil doktorat. V okviru samostojnih in skupinskih razstav razstavlja že vse od sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Njegovo delo je predmet številnih strokovnih in kritiških obravnav ter deležno številnih nagrad (med drugim Nagrade Vladimirja Nazorja leta 2014). Njegova dela najdemo v zasebnih in javnih zbirkah na Hrvaškem in v tujini. Živi in dela v Zagrebu.

Ljerka Šibenik
se je rodila leta 1935 v Zagrebu. Leta 1962 je diplomirala na zagrebški Akademiji likovnih umetnosti. Med letoma 1962 in 1964 se je izpopolnjevala v mojstrski delavnici profesorja Krsta Hegedušića. Od leta 1975 do 2003 je vodila Galerijo Nova v Zagrebu, kjer je predstavljala mlade umetnike avantgardnih usmeritev kot tudi avtorje starejših generacij, katerih delo povezujemo z umetniško inovacijo. Ljerka Šibenik pripada drugi generaciji hrvaških avantgardnih umetnikov; med drugim se je posvečala raziskavam kompleksnih struktur in okolij (Črni objekt 2, 1968) ter obenem ustvarjala objekte intenzivnih barv in minimalističnih oblik (Mini relief, 1968).

< Nina Ivančić, Thomas Morse Scout S-4C, 1917, USA, 2008, lesno oglje na papirju.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org