English

































Novica


Mladen Miljanović: Spomenik v realnem času
13.01.2023 19:00
Mladen Miljanović: Spomenik v realnem času
13. 1.–11. 2. 2023
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave umetnika Mladena Miljanovića, ki bo v petek, 13. januarja 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Mladen Miljanović v pričujoči razstavi obravnava medijsko reprezentacijo smrti v času globalne pandemije in hkrati posmrtno reprezentacijo novih medijskih naprav v obliki predmetov, vklesanih v kamen. Kako je smrt artikulirana preko kanalov sodobnega komuniciranja in kako se širi preko medijev? Umetnik preizprašuje položaj smrti, njeno komodifikacijo v kapitalizmu, načine reprezentacije smrti in podob življenja, ki postanejo »podaljški smrti« s predpostavko, da ko se življenje preneha, podoba ali reprezentacija živi naprej.

Mladen Miljanović se je rodil leta 1981 v Zenici (Jugoslavija), srednjo šolo je končal v Doboju. Po srednji šoli je obiskoval vojaško šolo za rezervne častnike in pridobil čin narednik. Kot narednik je bil odgovorjen za uposabljanja 30 vojakov. Po končanem služenju vojaškega roka je delal v kamnoseški delavnici, kjer je izdeloval kamnite nagrobnike. Po nekaj letih dela v kamnoseški delavnici se je vpisal na Akademijo za umetnost v Banja Luki. Trenutno poučuje na katedri za Umetnost novih medijev na Akademiji za umetnost Univerze v Banja Luki, kjer tudi živi. Njegova umetniška praksa temelji na konceptualnem pristopu in preizpraševanju njegove lastne okolice in življenjskih pogojev. Na umetnikovo delo je močno vplivala njegova lastna izkušnja odraščanja med in po vojni v uničenem, obubožanem, etnično in ozemeljsko razdeljenem okolju ter mednarodno izolirani državi, ter njegova primarna izobrazba in prve delovne izkušnje (rezervni častnik, vojaška šola in pozneje izdelovanje nagrobnikov v kamnoseški delavnici). Posledice vojne in znanje pridobljeno v vojaški šoli tako predstavljajo referenčno polje njegove umetniške prakse. Osnovno slikarsko izobrazbo danes združuje z novimi mediji in konceptualnimi strategijami v pluralistične, angažirane in subverzivne pristope k sodobni umetnosti, pri čemer umetnost smatra kot orodje in ne »končni cilj«. Je eden izmed najvidnejših umetnikov v regiji. V zgodnjih fazah svoje umetniške prakse je bil vključen v mednarodni  izbor umetnikov do 33 let Younger Than Jesus – Artist Directory, ki sta ga pripravila kustosa Laura Hoptman in Massimiliano Gioni (New Museum, New York). Razstavljal je na 55. umetnostnem bienalu v Benetkah, 15. video bienalu  v Busanu in pred kratkim na 13. bienalu v Kairu. Samostojno je razstavljal v Muzeju moderne umetnosti (MUMOK) na Dunaju, v Gallery MC v New Yorku, ACB Gallery v Budimpešti, A+A Gallery v Benetkah, Neue Galerie Graz, Salonu Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu in mnogih drugih galerijah, muzejih in razstaviščih. Prejel je številne regionalne in mednarodne nagrade, med drugimi tudi Nagrado 30. Memoriala Nadežde Petrović, 2020, Čačak (RS), Beli Aphroid, 2019, KID KIBLA, Maribor (SI), nagrada Henkel Art Award, 2009, Dunaj (AT); Nagrada Zvono, 2007, SCCA Sarajevo (BiH); nagrada Muzeja sodobne umetnosti Republike Srbske, 2006, Banja Luka (BiH).

www.mladenmiljanovic.com

< Mladen Miljanović, Blaupunkt, 2020–2021, gravirana risba na kamen. Foto: Bojana Janjić.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.



<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org