English

































Novica


Tadej Droljc: Taljenje meja
09.12.2022 19:00
Tadej Droljc: Taljenje meja
9. 12. 2022–7. 1. 2023
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje nove instalacije Tadeja Droljca, ki bo v petek, 9. decembra 2022, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Na Zemlji nekaj vedno gori. Tadej Droljc se v svoji najnovejši instalaciji te trditve loteva v njenem dobesednem in metaforičnem pomenu. Požari, ki jih v ploščo večjih dimenzij oziroma v abstrahirano »globalno pokrajino« vžiga laser, simulirajo požare, ki so se v zadnjih dvajsetih letih razplamteli po zemljski obli (podatki so povzeti po NASA Earth Observatory). V grobem lahko te požare razdelimo na naravne, ki so v zadnjih desetletjih predvsem posledica segrevanja ozračja in drugih klimatskih sprememb, ter načrtne: na eni strani kontrolirane požige obdelovalnih kmetijskih površin in na drugi tiste, ki so posledica izkoriščevanje naravnih virov in teraformiranja, ki jih izvajajo mednarodne korporacije in posamezne države. Na Zemlji pa ne gorijo le gozdovi in drugi za življenje izjemno pomembni ekosistemi, v dobi antropocena in kapitalocena se namreč goreče ena za drug vrstijo kontinuirane krize – humanitarne, ekološke, ekonomske in družbene. Inherentno povezani tako transformirajo svet in meje kot jih poznamo.

Tadej Droljc je intermedijski umetnik in kreativni programer, ki ustvarja na presečišču zvoka, podobe in svetlobe. Za svoja solo dela je Tadej prejel Lumen Prize Student Award, štipendijo Denisa Smalleya za elektroakustično glasbo ter nagrado za najbolj obetavnega video umetnika na festivalu Madatac. Njegova avdiovizualna raziskava, ki jo je opravil na Centru za raziskovanje novih glasb CeReNeM, je prejela nagrado za izjemno doktorsko delo, za projekt Synspecies pa je prejel nagrado Edigma Semibreve ter bil v ožjem izboru za Lumen Prize. Tadej je nastopal in razstavljal na festivalih kot so MUTEK, Paris Biennale NEMO, Ars Electronica, L.E.V. Festival, Brighton Digital Festival, Semibreve, Lunchmeat, Node, Sonica Glasgow itn. V okviru sodelovanja z oddelkom Futurelab podjetja Ars Electronica pri projektu Immersify, pa so bila njegova dela predstavljena na dogodkih kot so Marché du Film – Festival de Cannes, Inter BEE Tokyo ali IBC Amsterdam.

https://www.tadej-droljc.org/

Vstop je prost.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

Tehnična podpora: Projekt Atol

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org