English

































Novica


Ana Sladetić: Vzporedne prisotnosti
28.07.2022 19:00
Ana Sladetić: Vzporedne prisotnosti
28. 7.–24. 8. 2022
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Ane Sladetić z naslovom Vzporedne prisotnosti, ki bo v četrtek, 28. julija 2022, ob 19. uri v KiBeli.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)
SEZNAM DEL (PDF)

Ana Sladetić likovne tehnike nadaljuje v razširjene in navidezne resničnosti in uporablja sodobne tehnologije in samosvoje metode pri razkrivanju del in interakciji z njimi, pri čemer opravlja pionirsko in raziskovalno delo in je ena najbolj izvirnih (likovnih in vizualnih) umetnic.

Raziskovalna, inovativna, originalna umetnica si prizadeva za kreativno ozaveščanje in vizualno organizacijo dialoga med sodobno tehnologijo in tradicijo. Izkušnje, ki jih imajo obiskovalci v neposredni komunikaciji z deli, so zanjo izjemnega pomena. In da bi to še okrepila, predvideva interaktivni pristop k ogledu eksponatov.

Še več, prav interaktivna komponenta na primeru teh del bo predstavljala sodobno tehnološko nadgradnjo njihovega, v osnovi skrajno klasičnega in celo tradicionalnega likovnega izraza. Na razstavi Vzporedne prisotnosti v MMC KIBLA in prostoru za umetnost KiBela Ana predstavlja tri kompleksna, vizualno raznolika, a hkrati konceptualno zelo povezana dela: Čisto in narobe (2016), Kje je ___ dom? (2012–2018) in recentno delo Izolirana prisotnost (2022).

»Zanima me pogled v okolje, ki obdaja ljudi in kar je okoli njih (kakšni so postopki in s kakšnimi posledicami se sooča posameznik). Zanimajo me tudi nevidni elementi, vgrajeni v tiste, ki nas obdajajo (kakšno vlogo igrajo pri omogočanju vizualne komunikacije). V kombinaciji tradicionalnih in sodobnih medijev so moja dela nastala z uporabo optike, svetlobe, vzorca, mehanike ali toplote. Pogosto uporabljam tehnike risanja in tiska v interakciji z videom in performansom. V likovnih delih preučujem teme vizualne percepcije, epistemologije, izolacije, življenja na robu družbe, družinskega življenja in vzporedne prisotnosti.«

»S svojimi deli premikam meje videnega in doživetega. Navdihuje me današnji svet komuniciranja in razpoložljive tehnologije v dialogu s tradicionalnimi mediji. S svojimi zadnjimi deli postavljam pod vprašaj varnost doma, (ne)mobilnost in prisotnost pred delom, da obiskovalec ali udeleženec odkrije delo samo, izve skrite informacije in doživi izkušnjo. Menim, da je izkustveno učenje nujno za spodbujanje notranje motivacije in shranjevanje naučenega, videnega in preizkušenega.«

Ana Sladetić je poleg umetniške prakse leta 2016 doktorirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Danes je docentka na Akademiji za umetnost in kulturo Univerze Josipa Juraja Strossmayerja v Osijeku. Živi in dela v ateljeju v Samoboru. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Evropi in tujini. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim nagrado Galerije Kranjčar na 35. salonu mladih. Prejela je tudi nagrado za najboljše delo razstave World Youth Art Festival (Seul, Južna Koreja), ex aequo na 25. slavonskem bienalu, prvo nagrado Celebrate Originality – Adidas v sodelovanju z Muzejem ulične umetnosti in Grand Prix 30. salona mladih (HDLU, Zagreb, 2009). Izvedla je več javnih predavanj in delavnic v sodelovanju z domačimi in tujimi kulturnimi, muzejskimi in galerijskimi ustanovami. Izpopolnjevala se je in bivala na umetniških rezidencah v Nemčiji, Belgiji, Franciji, na Finskem in v ZDA.

https://anasladetic.com

Priporočeno je dotikanje del. Potopite se v enkratno doživetje razširjene vizualne umetnosti, z izkušnjo, ki je še niste doživeli.

Vstop prost, prosta in prosto.

< Ana Sladetić, Razširjena resničnost, 2022.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.



<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org