English

































Novica


KIBLIX 2022 Spremljevalni program / MIGAV: Gašper Torkar
09.06.2022 20:00
KIBLIX 2022 Spremljevalni program / Glasbeni cikel MIGAV
Gašper Torkar: Življenje v skrivnosti
Četrtek, 9. 6. 2022, ob 20. uri
MMC KIBLA

V četrtek, 9. junija 2022, vas ob 20. uri vabimo v MMC KIBLA na avdio-vizualni performans Življenje v skrivnosti Gašperja Torkarja, drugi dogodek cikla MIGAV v letošnji sezoni.

Projekt Življenje v skrivnosti postavlja zvočni izraz Gašperja Torkarja v nov kontekst avdiovizualnega nastopa. Z njim želi avtor predstaviti izhodišče in hkrati cilj svojega glasbenega ustvarja, ki ga vidi v skrivnosti. Skrivnost kot nekaj, kar je pod površjem, ampak hkrati vedno teži k temu, da se razkrije. Skrivnost kot prostor avtonomije, ki prelamlja in prebada javno življenje. Tako kot čarovniški trik, ki temelji na lepoti nerazkrite skrivnosti, ostaja glasba sama po sebi skrivnost, ki nas očara s svojo neposrednostjo in težavo, ko jo želimo ubesediti. Akuzmatičnost Torkarjeve glasbe samo še stopnjuje to potujitev, ki poslušalcu_ki podtakne vprašaj in iz njega izhajajoče domišljije.

Glasba Gašperja Torkarja se je že od začetka njegovih nastopov otepala žanrskih omejitev. Čutijo se vplivi sodobnih raziskovalnih pristopov, ki jim je sorodna uporaba novih tehnologij in komponiranja, ne da bi pri tem pozabili na impresionistične in emotivne razsežnosti zvoka. Od začetnih nastopov v sklopu Klubskega maratona, se je njegov nastop razvil v vedno bolj dodelan svet znanstvenofantastičnih zvočnih fikcij, v katerih je potopitvena kakofonija ravno tako pomembna kot tišina ali melodični odmev, ki ji sledi.

Gašper Torkar je skladatelj in pesnik, ki živi in ustvarja v Ljubljani. V zadnjih nekaj letih je ustvaril glasbo za številne gledališke razstave, video in umetniške instalacije ter performanse. Pri domači založbi Kamizdat je izdal dve glasbeni deli – Dreams of Others (2017) ter Accept the Risk and Continue (2021). V sodelovanju z režiserjem Janom Krmeljem je napisal glasbo za številne gledališke predstave, zadnji dve v sezoni 2020/2021 za SNG Drama Maribor – Proslava ter Mačka na vroči pločevinasti strehi. Trenutno kot skladatelj aktivno sodeluje pri seriji umetniških instalacij projekta FaceOrFactory dvojca Aljaža Rudolfa in Eve Smrekar v produkciji Galerije Kapelica (2020–). Pred začetkom pandemije je v klubu Monokel organiziral glasbene večere NANI MO, posvečene novim pristopom klubske glasbe. Kot pesnik je pri LUD Literatura izdal svoj prvenec Podaljšano bivanje (2013). Med letoma 2014 in 2016 je deloval kot član uredništva literarne revije IDIOT. Trenutno piše svojo drugo pesniško knjigo.

https://www.gaspertorkar.com/

Vstop je prost.

__
Produkcija: KID KIBLA
Soorganizacija: Društvo za sodobno umetnost X-OP, Združenje KODA MODRO
Podpora: Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor


<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org