English

































Novica


Bogdan Čobal: Tolmuni jeder 1992–2022
20.05.2022 19:00
Bogdan Čobal: Tolmuni jeder 1992–2022
20. 5.–18. 6. 2022
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni_e na odprtje samostojne slikarske razstave Bogdana Čobala z naslovom Tolmuni jeder 1992–2022, ki bo v petek, 20. maja 2022, ob 19. uri v KiBeli.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Čobalova dela iz serije V tolmunih jeder so na prvi pogled mojstrske likovnine. Potopitev v njihove skrivnostne tolmune barv in oblik, v na videz abstraktne motive, pa nas preseneti. Umetnik nam omogoči uzreti notranjost telesa skozi telo slike ali gibanja na ekranu. Oba načina nas potegneta v erupcijo, v izbruhe vulkanov, ki se dogajajo okoli nas in v nas samih. Vizualiziral je tisti nevidni svet, s katerim mora človeško telo živeti v simbiozi, saj sicer ne bi preživeli_e. Skupina enoceličnih mikroskopskih živih organizmov, kot so bakterije s preprosto celično strukturo in brez celičnega jedra, živi v zemlji, v vodi, v zraku in v telesih vseh živih bitij. Človeški organizem je sestavljen kar iz devetdeset odstotkov mikroorganizmov … Ko o tem razmišlja slikar, nam predoči posebno izkušnjo; barve zazvenijo in pulzirajo v svoji snovnosti, slike pa se nam izmikajo. Vanje lahko vstopamo na način potopitve; enkrat je za nas potopitev prijetna, spet drugič težka in moreča. Zajel nas je vrtinec, izgubljamo zavest. Občutimo ujetost namesto svobode, ta tako poznan občutek, ko smo nemočni. Dojamemo, da smo del tega zapletenega ekosistema. (avtorica besedila Milena Zlatar)

Bogdan Čobal
se je rodil leta 1942 v Zrenjaninu (Srbija), kamor so nacisti pregnali njegovo svobodomiselno družino. Bili so, kot toliko rojakov, izseljenci in begunci. Po vojni so se vrnili domov, v Maribor. Družina je bila povezana z intelektualno elito mesta, zato so starši podpirali odločitve otrok, tudi najmlajšega sina, ki se je odločil, da bo slikar kot njegov starejši brat Ivan. Po študiju slikarstva na ALUO v Ljubljani, diplomiral je leta 1967, je Mariboru posvetil ustvarjalna desetletja kot kritični intelektualec: odličen slikar, predani pedagog (deset let tudi kot docent in izredni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru) in stanovski aktivist (v okviru DLUM IN ZDSLU). Glazerjeva listina mesta Maribor za razstavo v Umetnostni galeriji leta 2002 in pozneje velika Glazerjeva nagrada pričata o njegovem nedvomnem doprinosu. Z razstavami je nagovarjal likovno občinstvo po državi in v tujini, skoraj po vsej Evropi; večkrat je bil tudi nagrajen. Živi in ustvarja v Mariboru.

Vstop je prost.

< Bogdan Čobal, Povratek k jedru 7, 1992, akril na platno, 140 x 200 cm.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org