English

































Novica


Nova slovenska glasba – NSG: Peter Andrej
05.08.2021 20:00
Nova slovenska glasba – NSG
Peter Andrej
Četrtek, 5. 8. 2021, ob 20. uri
Vetrinjski dvor

V okviru cikla Nova slovenska glasba vas vljudno vabimo na samostojni kantavtorski nastop Petra Andreja, ki bo v četrtek, 5. avgusta 2021, ob 20. uri v Vetrinjskem dvoru.

Po nekaj glasbenih projektih, namenjenih otroškemu občinstvu (muzikal Rege ali žabje frke, Mali princ, Agica, mala čarovnica), in ploščah uglasbene poezije (Zatopato Erike Vouk, Ciproš Janka Glazerja, Levi in desni breg uglasbenih pesnic in pesnikov levo in desno od Drave), se Peter vrača s svojimi starimi in novimi pesmimi, ki so pod naslovom Skoz zvočni zid izšle v knjižni obliki pri založbi Litera. Skoz zvočni zid je tudi naslovni komad CD-ja, na katerem boste lahko slišali še razvpito Gosposka, mater si ozka, Balado o Francu Rihtariču, Voluharje in druge.

Peter Andrej je pesnik in glasbenik. Sodi v vrh slovenskega kantavtorstva. Nekoč izvrsten nogometaš (vključen celo v prvo postavo jugoslovanske mladinske reprezentance) je svojo glasbeno pot začel v zasedbi Lauženki iz nahkastla, ki si je v lokalnem okolju priborila pravi kultni status. Po odhodu iz omenjene zasedbe se je oprijel kantavtorskega izraza in izdal obilico kritiško zelo čislanih albumov: Pohorske poti, Povabilo na čaj, Valovanje, Ciproš, Zatópató, Levi in desni breg, Skoz zvočni zid itd. Doslej je izdal trinajst glasbenih albumov, izvedenih je bilo pet njegovih muzikalov. Iz njegove knjige za otroke Rege ali žabje frke, 2015 (Klub KU KU) je nastal muzikal ali »glasbeni špetir«, ki ga še sedaj izvajajo. Boris A. Novak, pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec je o njem dejal: »Peter Andrej je eden izmed najbolj dragocenih glasov v slovenskem prostoru. Je pesnik in v isti sapi glasbenik, ti dve svoji umetnosti pa združuje v plemenito sintezo uglasbene poezije«. Jure Longyka, avtor glasbene oddaje Izštekani na Radiu SLO pa ga je na Valu 202 (maja 2005), napovedal: »Peter Andrej. Eden najboljših slovenskih kantavtorjev …«. V njegovi knjigi pesmi Skoz zvočni zid, 2018 (Založba LITERA) je veliko pesmi, ki so uglasbene. Tej pesniški poti se je po plošči Levi in desni breg, 2019 (Klub KU KU) sedaj pridružil še čisto sveži album uglasbenih pesmi Skoz zvočni zid, ki je izšel leta 2020 (Klub KU KU). S svojimi in uglasbenimi pesmimi Janka Glazerja, Paula Eluarda, F. G. Lorce, Brechta, Erike Vouk, Borisa A. Novaka in drugih slovenskih pesnikov nastopa po mnogih festivalih v Sloveniji in tujini.

Vstop je prost, udeležba pa je možna v skladu s PCT protokolom. Vljudno vas prosimo, da pri obisku koncerta upoštevate priporočila NIJZ in informatorjev na prizorišču.

Produkcija: KID KIBLA
Soorganizacija: Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor
Koncert je del cikla Nova slovenska glasba – NSG, ki ga podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor.



<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org