English

































Novica


Bogdan Čobal: Splav Meduze
29.07.2021 19:00
Bogdan Čobal: Splav Meduze
29. 7.–20. 8. 2021
artKIT

Vabimo vas na otvoritveni ogled razstave Splav Meduze umetnika Bogdana Čobala, ki bo v četrtek, 29. 7. 2021, ob 19. uri v razstavnem prostoru artKIT.

VABILO
(PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

»Bogdan Čobal je že več desetletij neutruden raziskovalec medija in prostorov tako na področju slikarstva kot grafike. Njegov najnovejši cikel Splav Meduze zahteva drugačno komunikacijo z občinstvom, saj je tudi tematika za gledalca posebna. Gre za povsem nov, intimen pristop. V nasprotju z bolečo temno svetlobo Géricaultovih barv je pri Čobalu le presvetljena in ugasla modrina. Narava ni hudobna, valovi in vetrovi nam niso v pogubo, je njegovo sporočilo … Naslikal je pendant citatu Géricaultove slike in vnesel citate aktualnih dogodkov našega 21. stoletja.

Ta cikel je njegov angažiran vstop v aktualno problematiko. Na slike je vnesel realizem v obliki likovnih citatov in poudaril resnične dogodke ter tako neposredno potrkal na vest slehernika. V likovno-metjejskem načinu je ohranil svoj značilni rokopis: tanke nanose barvnih plasti, mehke barvne prehode, spet drugje močne sledi geste skupaj s premišljenimi geometrijskimi intervencijami kot prostorskimi opredelitvami in iluzionističnimi pomagali.« (avtorica besedila Milena Zlatar)

Cikel Splav Meduze je bil premierno predstavljen v galeriji Instituta »Jožefa Stefana«.

Bogdan Čobal se je rodil leta 1942 v Zrenjaninu (Srbija), kamor so nacisti pregnali njegovo svobodomiselno družino. Bili so, kot toliko rojakov, izseljenci in begunci. Po vojni so se vrnili domov, v Maribor. Družina je bila povezana z intelektualno elito mesta, zato so starši podpirali odločitve otrok, tudi najmlajšega sina, ki se je odločil, da bo slikar kot njegov starejši brat Ivan. Po študiju slikarstva na ALUO v Ljubljani, diplomiral je leta 1967, je Mariboru posvetil ustvarjalna desetletja kot kritični intelektualec: odličen slikar, predani pedagog (deset let tudi kot docent in izredni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru) in stanovski aktivist (v okviru DLUM IN ZDSLU). Glazerjeva listina mesta Maribor za razstavo v Umetnostni galeriji leta 2002 in pozneje velika Glazerjeva nagrada pričata o njegovem nedvomnem doprinosu. Z razstavami je nagovarjal likovno občinstvo po državi in v tujini, skoraj po vsej Evropi; večkrat je bil tudi nagrajen. Živi in ustvarja v Mariboru.

Vstop je prost. Ogled je možen skladno s priporočili NIJZ.

< Bogdan Čobal, Cikel Splav Meduze, platno, akril-injekt, 100 x 100 cm, 2020.

artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 16. do 20. ure.

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org