English

































Novica


Dalibor Martinis: Naslavljam vas kot človek človeka
01.07.2021 16:00
Dalibor Martinis: Naslavljam vas kot človek človeka
1.–23. 7. 2021
artKIT

Vabljeni na razstavo Daliborja Martinisa Naslavljam vas kot človek človeka v galerijo artKIT. Otvoritveni ogled razstave bo v četrtek, 1. julija 2021, med 16. in 19. uro.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Obisk volilne baze in srečanja z možnimi volivci, v primeru, ko je potencialni ljudski zastopnik sramežljiv in verjetno prestar, je mogoče uresničiti le simbolično. V letu 2003 se D. M. vozi po lokalnih istrskih cestah, se zaustavlja na avtobusnih postajah in po zidovih v čakalnicah-skloniščih pušča letak s podobo D. M. in sporočilom »Naslavljam vas kot človek človeka«. Tukaj in tam bi pustil skledo z bonboni. Ta čudna, skoraj vedno prazna mesta, ki včasih izgledajo kot kapelice ob cesti, včasih kot mračni bunkerji ali zastrašujoče jame, a vedno prinašajo samotno čakanje, tesnobo ali dolgčas, postanejo tako prostori potencialnega človeškega stika. Volilna baza je območje Istre in sto postaj-zavetišč ob cestah politične agitacije. Kot 25 let stara podoba D. M. na letaku tudi te hiške pripadajo nekemu drugemu, preteklemu času, zato je dokumentacija o prispevku k izgradnji demokracije hkrati dokumentacija o obstoju teh majhnih, osamljenih stavb. Vsaka postaja ima nekatere značilnosti, ki se razlikujejo od vseh drugih (oblika, način gradnje, stopnja zapuščenosti, krajina, ki jo neposredno obdaja), in vsako zatočišče je eno od svetih načel demokracije.

Dalibor Martinis je transmedijski umetnik in videast. Svoja dela ((videotrakovi, video/interaktivne in lokacijsko-specifične namestitve) je razstavljal na številnih mednarodnih razstavah, kot so Bienale Sao Paolo, Dokumenta, Bienale Benetke, in filmski/video festivali v Berlinu, Tokiu, Montrealu, San Franciscu, Locarnu, Seattlu , Bogoti, Dunaju itd. Njegove videe in filme so predvajale nacionalne televizije v Evropi. Izvedel je številne osebne predstavitve, performanse in projekcije. Prejel je donacije od Kanadskega sveta (1978) Jaica (Japonska 1984) in ArtsLink (ZDA, 1994 in 2010). Bil je gostujoči profesor na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebi, in Ontario College of Art v Torontu. Je prof. emeritus na Univerzi na Reki. Martinis je bil nagrajen z več mednarodnimi in nacionalnimi nagradami (Tokio Video Festival 1984, Locarno 1984, ALPE ADRIA Film Festival Trst 1996, Nagrada Hrvaškega društva likovnih umetnosti (HDLU) 2009, T-HT nagrada 2013, nagrada Festivala kratkega filma Bogota, 2014). Njegova dela so v zbirkah Muzeja moderne umetnosti New York, Muzeja Stedelijk Amsterdam, ZKM Karlsruhe, Javne knjižnice New York, Muzeja sodobne umetnosti Zagreb, Kontakt/Banka Erste itd.

http://www.dalibormartinis.com/

Vstop je prost. Ogled je možen skladno s priporočili NIJZ.

< Dalibor Martinis: Obraćam vam se kao čovjek čovjeku, letak, 2003.

artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 16. do 20. ure.
Razstava bo 1. in 2. julija izjemoma odprta do 19. ure.

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org