English

































Novica


Vidha Saumya in Irena Borić: KAKO NAM JE MAR? PRAKSE IN POETIKE SKRBI
04.06.2020 16:00
X-OP / Tvegaj spremembo
Serija spletnih seminarjev
 
Vidha Saumya in Irena Borić
KAKO NAM JE MAR? PRAKSE IN POETIKE SKRBI
Četrtek, 4. junija 2020, ob 16.00 po srednjeevropskem času 

V četrtek, 4. junija 2020, ob 16. uri, vas vabimo, da se nam pridružite na spletnem seminarju "Kako nam je mar? Prakse in poetike skrbi", ki ga bosta vodili umetnica-pesnica Vidha Saumya in kuratorka Irena Borić. Pogovor bo potekal v živo preko spletne platforme ZOOM. Povezava za udeležbo na seminarju bo objavljena tukaj uro pred dogodkom. ** Upoštevajte, da so vsi spletni seminarji posneti in objavljeni kot podcasti. Če se želite udeležiti spletnega seminarja, vendar imate zaradi tega kakršne koli zadržke, nas za dodatne informacije ali prilagoditve kontaktirajte na ziva (at) x-op.eu.

Glede na krhkost trenutnih delovnih in življenjskih razmer se v spletnem seminarju skušamo zoperstaviti škodljivim učinkom neoliberalnih politik. Avtorici spletnega seminarja želita osvetliti različne prakse in poetike oskrbe. Z ustvarjanjem začasnega prostora za diskusijo udeležence vabimo, da se pridružijo 'vaji' razmišljanja o poziciji in vlogi skrbi v naših institucijah, organizacijah in delovnih skupinah; kdaj je potrebna in kdaj kratena. Virtualni prostor spletnega seminarja poskuša postati prostor za eksperimentiranje s predlaganimi strategijami skrbi.  


Predlagana branja:


Paul Soulellis -The Download: Technologies of Care. Elisa Giardina Papa's portraits of digital laborers, 2016
https://rhizome.org/editorial/2016/oct/04/the-download-technologies-of-care/

Ersula Ore – Pushback. A Pedagogy of Care
https://watermark.silverchair.com

Paromita Vohra
https://www.firstpost.com/india/bois-locker-room-case-underscores-vital-need-for-radical-political-reimagining-of-an-education-that-liberates-us-8358001.html

Jacqueline Mabey, »Meditacija o prisotnosti, intelektualni lakoti in kaj pomeni skrbeti – zase, za druge in za svoje delo.«
https://thecreativeindependent.com/people/the-spiritual-hunt/

Alina Popa, »Disease As an Aesthetic Project«
https://art-leaks.org/2019/02/10/alina-popa-disease-as-an-aesthetic-project/

Audre Lorde bere »Uses of the Erotic: The Erotic as Power«
https://www.youtube.com/watch?v=xFHwg6aNKy0

Naveen Minai, Sara Shroff, »Yaariyan, Baithak, Gupshup: Queer Feminist Formations and the Global South«
https://kohljournal.press/yaariyan



Ilustracija v pasici dogodka: Vidha Saumya

Vidha Saumya
je umetnica-pesnica, ki trenutno živi v Helsinkih. Njena dela zajemajo monumentalne in intimne risbe, freske, knjige, pesmi, skulpture, vezen tekstil, umetnost hrane, video posnetki in digitalni umetniški predmeti. Dela so v svojih politikah topla in kaleidoskopska v svoji estetiki. Koncept Heimat je v središču njene prakse. Študirala je umetnost in teorijo (Bombaj, Bangalore, Lahore in Helsinki) ter razstavljala po Indiji in Severni Evropi.

Irena Borić (1982, Zagreb) je umetnostna zgodovinarka, kuratorka in kritičarka. Sodelovala je pri projektih Sram te bodi! (2013–2017), net.cube (2015–2017), in Ekonomije ljubavi/Politike osjećaja (2011–14). Izbrane razstave: Truth that Lies (z Renato Šparada), Utrecht, Nizozemska (2019) in Niski tonovi Zemljine pjesme, Velika Gorica, Hrvaška (2019). Udeležila se je mednarodnih kuratorskih rezidenc (Helsinki (2011), Celje (2012), Dunaj (2015)). Je članica hrvaške sekcije AICA. Kot članica INCA press je souredila publikacijo Forms of Education: Couldn't Get a Sense Of It. Živi v Mariboru.

_____________________________________

Spletni seminar je sedmi v seriji predavanj, pogovorov in delavnic, ki jih je Društvo X-OP zasnovalo v okviru projekta Tvegaj spremembo (2016–2020). V kontekstu trenutne globalne situacije se serija seli v digitalni prostor in sicer v obliki spletnih seminarjev (webinarjev). Do konca junija bomo tako prisluhnili in se pogovarjali z (mednarodnimi) gosti, ki delujejo na različnih področjih kulture, sodobne vizualne umetnosti, filma, arhitekture in izobraževanja, v svoji praksi pa skozi najrazličnejše in izvirne teoretske in praktične pristope obravnavajo teme sodobnih migracij, digitalne kulture, infrastrukture, politike in globalnih razmerij moči. Program bomo objavljali sproti, teden dni pred vsakim dogodkom.

Za več informacij v zvezi z vsebino dogodka ali s povezavo do ZOOM pogovora kontaktirajte kuratorko spletnih seminarjev Živo Kleindienst (ziva(at)x-op.eu).

Serija spletnih seminarjev je del projekta Tvegaj spremembo (2016–2020), ki ga sofinancirajo program Ustvarjalna Evropa Evropske unije, Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.



<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org