English

































Novica


KALU in … Glasbeni cikel JUTRI
20.12.2019 21:30
KALU in …
Glasbeni cikel JUTRI
MMC KIBLA, petek, 20. 12. 2019, ob 21.30

Vabimo vas v Multimedijski center KIBLA, kjer bo v petek, 20. decembra 2019, od 21.30 dalje slikar, ilustrator, performer, glasbenik in skladatelj Luka Uršič s pomočjo izbranih sodelavcev razkril svoj glasbeni zaklad.

Ustvarja na številnih področjih. Šolal se je za slikarja, poleg slikanja se je lotil tudi ilustracije in performativnih umetnosti. A zadnja leta se je na vrh njegove liste dejavnosti prebila muzika, pa tudi zvočno oblikovanje. Kot klaviaturist in občasni vokalist je deloval v domačih kolektivih Your Gay Thoughts in Lo-hi-fi.

Nikoli ne stopi v isto reko, njegova večstranskost se kaže tudi v številnih sodelovanjih s precej različnimi izvajalci: na odru je spremljal pevko Polono Kasal, potem kar nekaj projektov realiziral z multidisciplinarnim umetnikom Jašo, pa z glasbeniki, kot sta Bowrain in Katja Šulc ... Uršičev osrednji glasbeni projekt je KALU, s tem imenom nastopa že nekaj let, izdal je nekaj posnetkov na raznih kompilacijah. Nato je kot KALU & The Gradient izdal svoj dolgometražni prvenec Get Well Soon, album ležerne, a tudi klubske elektronike in subtilnega popa.

Get Well Soon je sestavljal med leti 2016 in 2018. Nastajal je počasi, pedantno in natančno, skozi proces tehničnega učenja in zvočnega brkljanja, pa tudi odkrivanja obrti glasbo-pesnenja. Je vešča namešanka instrumentalnega in vokalnega – bolj klasičnih songov in čisto pravih plesno klubskih kosov, lucidnih aranžmajskih zasukov in tople ter bogate zvočne panorame, ki sega od širokega nabora instrumentov, naprav in zvočil do številnih posegov po konkretnih zvokih. Razvejano sega od nu soula in art popa do bassa, brokenbeata in downtempa.

Tako pestra in raznolika je Lukova glasbena skladovnica, ki nam jo bo v eni svojih pojavnih oblik in zasedb razložil v Mariboru. Zagotovo ne bo nabiranje prejšnjega, poustvaritev posnetega, reinterpretacija posnetega, ampak bo iskanje novih kombinacij danega, sestavljanje hipnega in neznanega, združevanje priročnega in asociativnega, potovanje inspirativnega na njegovih poteh.

Posnetki so zanj material, ki je nastal spotoma skozi proces džemanja in improviziranja v gruvu funka, soula in r 'n' b-ja in enako spotoma ga tudi izrablja in preoblikuje v svojih odrskih pojavnostih in nastopih, ki so več kot koncerti. Lahko se prevesijo v avdio-vizualne dogodke, svojevrstne seanse, odrske meditacije, v katere publika zaplava in se prepusti, da jo igriva elektronska podstat gnete kot gibki živi ustroj.

Njegova elektronska glasba je polna soulovske senzibilnosti, občutljive melanholičnosti in hkrati (subtilno) nafankirane igrivosti. Elegantno ukrojene skladbe temeljijo na zanimivih sintovskih harmoniziranjih, zvočnem teksturiranju in minimalističnih, a kompleksnih aranžmajih, ki jih Uršič izvaja v živo. Glasba se priložnostno spusti na teren zapeljive elektronike z namigi na plesni izvor, a hkrati ostane zvesta celostni podobi sodobne, uživaške elektronske. Preračunljivost mu je tuja, ukrepa hipno, obrne gumbe, zmeša jakosti, doda ritem, dvigne bas. Premišljene in dodelane skladbe v živo zazvenijo eksperimentalno, drzno in nemalokrat ekstravagantno, vendar nikoli vsiljivo, ampak vabljivo in pozorno, od vsakega elementa do celotne kompozicije.

KALU izvaja samosvojo, hkrati značilno in posebno, izvirno glasbo, ki zveni aktualno, a se hkrati ne obremenjuje s trendi in težnjami po popularnosti. Morda tudi zato malo nastopa, bližje so mu hipna umetniška druženja in enkratni performansi. Ni dvoma, da gre za enega najbolj svežih glasbenikov in na splošno ustvarjalcev na slovenski umetniški sceni (kdaj bomo lahko spet razstavili njegova vizualna dela?), ki mu edino raziskovanje in večno soočanje z novim in s samim s sabo kaže pot naprej. Na eni od postaj njegove poti bomo imeli priložnost srečati ga na koncertu v Kibli. In se mu bomo lahko tudi pridružili v iskanju zrna umetnosti, zaradi katerega takšna popotovanja imajo smisel.

Koncert v Centralni postaji - https://www.youtube.com/watch?v=z06aO_bkyi4

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Soorganizacija: KID KIBLA, Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO
Podpora: Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor, Program EU Ustvarjalna Evropa – Kultura.



<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org