English

































Novica


Literarni zdaj-trk v Kibli z Žigom Valetičem
13.02.2020 19:00
Literarni zdaj-trk v Kibli z Žigom Valetičem

V četrtek, 13. februarja 2020, ob 19. uri vas vabimo v MMC KIBLA na predstavitev založbe Grafični Atelje Zenit in knjig 80ta – Desetletje mladih in Sedma republika: pop kultura in razpad Jugoslavije, avtorja Anteja Perkovića, v slovenskem prevodu Klemna Laha. Žiga Valetič, slovenski pisatelj, scenarist, publicist, prevajalec, grafični oblikovalec in založnik se predstavlja na Literarnem zdaj-trku v Mariboru.

Povezava: https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDiga_Valeti%C4%8D.

Žiga Valetič je med letoma 1998 in 2006 prevedel več knjig mistične poezije. S humorjem se ukvarja kot pisec in prevajalec, leta 2013 pa je bil z romanom Optimisti v nebesih nominiran za nagrado Mladinske knjige Modra ptica. Publicistične tekste s področja popularne kulture in umetnosti (glasba, strip, literatura, kultura okoljevarstva) piše za Poglede, revijo Bukla, revijo Ekran, Odzven in revijo Viva. Je avtor dokumentarnih filmov o slovenskem stripu ter o časopisu Pavliha, dejaven pa je tudi kot scenarist za igrane filme (Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo, 2015). Kot grafični oblikovalec je za slovenske založbe (UMco, Ciceron, Iskanja, Primus, Educa, Gnostica, Alpha Center, Zavod za šolstvo RS itd.) opremil več sto knjižnih del različnih zvrsti. Je aktivni član Slovenskega združenja za preprečevanje samomora in avtor poljudnoznanstvene knjige Samomor – večplastni fenomen.

80-ta – Desetletje mladih

»V osemdesetih, ki so dokončno presekala prevlado slovenske popevke, smo dobili sintesajzerje, videospote, osebne računalnike in napredno studijsko tehnologijo, kar je doprineslo k rojstvu novih žanrov. Poleg punka in novega vala so nas stresli heavy metal, hard-core, industrial, etno in ja, tudi eurodisco, domačijski pop ter domoljubni rock. Ob koncu desetletja je polagoma prišlo do menjave nosilcev zvoka, saj so vinilke in kasete nadomestili cedeji, v vmesnem času pa se je z inštrumenti in mediji spečalo nekaj najstniških generacij, ki so bile po eni strani nedolžno zazrte proti Zahodu, še bolj nedolžno pa so ljubile svojo širšo domovino – Jugoslavijo. To je knjiga o nas, o takratnih albumih, pesmih in izvajalcih ter o tem, zakaj se ob poslušanju slovenskih radijskih postaj še danes lahko zdi, kot da smo obtičali v prejšnjem stoletju. In tudi o tem, kako se premakniti naprej.« (recenzija iz Bukle)

»O slovenski popularni glasbi v osemdesetih obstaja veliko, pogosto tudi nasprotujočih si mnenj. Za nekatere je to eno od najbolj ustvarjalnih obdobij, za druge čas, ko je ladja udarila ob dno, po katerem drsa še danes, vsi pa bi se zagotovo strinjali, da je v tistem času glasbena produkcija dosegla do takrat še neviden razmah. Avtorju je, ne da bi se pretirano spuščal v vrednostne ocene, v knjigo uspelo ujeti vsa pomembnejša imena in njihovo ustvarjalnost ter poglavitne dogodke in fenomene popularne kulture osemdesetih na Slovenskem. Dobili smo delo, ki temeljito dokumentira desetletje in je odlično izhodišče tudi za prihodnja razmišljanja o tem za popularno glasbo nedvomno prelomnem obdobju.« (Marko Vuksanović, Avtomobili)

Sedma republika: pop kultura in razpad Jugoslavije

Sedma republika je strasten poklon kakovostni rock glasbi in njenim protagonistom, tako iz zaključnega obdobja nekdanje skupne države kot tudi v desetletjih, ki so sledila razpadu in vzpostavitvi novih entitet. Toda ne gre za popis tega dela (čeprav ima tudi te elemente), temveč se primarno posveča vprašanju, kako lahko popularna glasba preživi v času političnega in vojnega terorja.

Ante Perković izdatno analizira tisti del jugoslovanskega pop-rocka, ki se je opredelil nacionalno in politično in je s svojim delovanjem začel podpirati ter opravičevati vojne spopade, ozemeljske težnje, nacionalistično mitologijo ter sprego politike in kriminala. Na drugi strani seveda prikaže tudi zahtevno usodo tistega dela pop glasbe, ki je vsemu navkljub ostal zvest nadnacionalni ter pacifistični ideji rokenrola, in v tem najde tudi kanček upanja za otok, ki ga utopistično poimenuje »sedma republika«.

Vljudno vabljene in vabljeni. Vstopnine ni.

Pogovor je del projekta Druge besede/Other Words s podporo Programa EU Ustvarjalna Evropa – Kultura in ciklusa Literarni zdaj-trk s podporo Mestne občine Maribor ter Ministrstva za javno upravo RS. Z avtorjem se bo pogovarjala Tonja Jelen.

Dodatne informacije: Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu.



<- Nazaj na: Arhiv novic

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org