English

































Novica


Ana Čigon: Mesta prevare II
13.12.2019 19:00
Ana Čigon: Mesta prevare II
Samostojna razstava
13. 12. 2019—11. 1. 2020
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Mesta prevare II umetnice Ane Čigon, ki bo v petek, 13. decembra 2019, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela (MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor) .

“Draga Evropa, se me še spomniš? Sem ena tvojih mlajših hčera iz Balkana (…) Nekaj sem ti hotela sporočiti. Zdi se mi pomembno (…) Upam, da si ponosna name. (…) Oglasi se kdaj, pa čeprav bova klepetali le o (…) o stricu Samu, o seksu ali golfu.”

Razstava Mesta prevare II je druga iteracija video instalacije Mesta prevare, satirične kritike sodob-nih družbeno-političnih sprememb, katerim smo priča v lokalnem, evropskem in globalnem prosto-ru v zadnjih letih oziroma desetletjih. Video instalacija, kjer gledalec skozi digitalno manipulirane krajine potuje med različnimi geo-političnimi prostori, je v tokratni postavitvi dopolnjena s fotogra-fijami, v katerih tema razprave postane lokalna, mariborska kulturno-politična problematika. Mesta prevare II humorno zapopadajo alarmantno stanje sodobne družbe, ki jo prežema razpad humani-stičnih vrednot, porast političnega populizma ter neizprosnost neoliberalnega ekonomskega ustro-ja.

Ana Čigon (1982) deluje na področju umetniškega videa, filma in performansa. V svojih projektih se ukvarja z družbenimi temami, kot so podreprezentiranost žensk v zgodovini, spominjanje in javni spomeniki, LGBTIQ+ tematike, kritika neoliberalizma in njegovega brutalnega vpliva na življenja ljudi in pogubnega vpliva na naravo ipd. V dela pogosto vpleta elemente humorja, ironije in satire. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah in na filmskih festivalih v Sloveniji in tujini. Za svoje umetniške videe je prejela več priznanj, med drugim nagrado skupine OHO, bila je finalistka nagrade Henkel Slovenija in finalistka nagrade fundacije Vordemberge-Gildewart. Njeni filmi so bili uvrščeni v tekmovalne programe številnih mednarodnih filmskih festivalov, za animacijo Uporni duh pa je prejela pet mednarodnih nagrad. Je tudi avtorica nekaj samostojnih performansov, pogosto pa tudi sodeluje v predstavah drugih avtorjev_ic.

Svetovanje pri konceptu instalacije: Andreja Kopač

Razstava bo na ogled do 11. januarja 2020.

Produkcija: Društvo X-OP



<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org