EnglishNovica


KIBLIX 2018
14.11.2018 15:00
17. mednarodni festival intermedijske umetnosti KIBLIX 2018
MMC KIBLA, 14. do 17. november 2018


http://2018.kiblix.org/

KIBLIX je bil zasnovan kot festival odprtokodnih informacijskih tehnologij že davnega leta 2002 in povezuje umetnost, tehnologijo ter znanost. Letos se bo med 14. in 17. novembrom odvijala že sedemnajsta edicija mednarodnega festivala KIBLIX, ki bo potekala v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

Festival KIBLIX se osredotoča na dva temeljna vidika: umetniški ter izobraževalni sklop.

Izobraževalni oziroma pedagoški pristop cilja na šolarsko, dijaško in študentsko populacijo – vključevati želimo mlade od osnovnih in srednjih šol do študentov. Usmerjenost formalnega izobraževalnega sistema je namreč še zmeraj preveč enosmerna, premalo interdisciplinarna, s čimer ostaja zaprta v ozki domeni lastne znanstvenosti, ki ji v globalni dobi vse bolj topi parafinske peruti. Šolstvo se trmasto oklepa mnenja o nevarnosti pretirane uporabe računalnikov in sodobnih naprav, pri čemer opozarjamo na preprosto dejstvo, da to pravilo velja za prav vsa področja človekovega delovanja in torej ne more biti tu nikakršen aksiom.

Pedagogika v svojem lastnem notranjem razvoju zaostaja za globalnim razvojem tehnike, tehnologije in sveta interneta, torej tistih polj modernega življenja, ki danes najbolj vplivajo na otroke ter njihova obzorja. Tako skušamo tudi sami prispevati k osveščanju ne le otrok in mladine, temveč tudi učiteljev in drugih pedagoških delavcev o pomenu in uporabi IKT.

Poleg pedagoško-delavničarskega dela festivala se bomo v večernih urah podali v svet AV nastopov v živo. V sklopu našega ciklusa MIGAV 2018, zaključenega programskega sklopa sodobne avdio-vizualne produkcije, se bodo izbrani izvajalci ukvarjali predvsem z raziskovanjem elektroakustične glasbe, žive elektronike in improvizacije v tesni/usodni povezavi z vizualnim virom aktivne procesirane podobe. Izbor temelji na raziskovanju področja razvoja elektronske in elektroakustične glasbe v vseh njenih pojavnih oblikah, derivatih, sintezah, kombiniranju, prepletanju itn. Programski sklop MIGAV želi te vidne in slišne oblake prenesti v realen prostor, med nas, okrog nas, želi nas potopiti in omogočiti neposredno izkušnjo, interakcijo med avtorji in občinstvom, žive trenutke za uho in oko.

Program KIBLIX 2018:

14. 11. sreda


15.00–19.00 Lego delavnica (mentor: Sašo Marković)
19.00 predavanje Simon Macuh (predstavitev delavnice piratskega radia)

22.00 OR poiesis: PARADISCO#zvočni zid (AV nastop v živo)
22.30 Boštjan Perovšek: Uglasbljanje spomina

15. 11. četrtek

10.00–15.00 Delavnica piratskega radia in Raspberry Pi (mentor: Simon Macuh, do 9 udeležencev, za študente umetniških in tehničnih smeri)
15.00–19.00 Lego delavnica (mentor: Sašo Marković)

21.00: Stane Špegel: Forest Tales (AV nastop v živo)
22.00: Marko Batista: Grid lock (AV nastop v živo)

16. 11. petek


10.00–15.00: Delavnice multimedija, programiranje in svetlobni efekti (mentor: Franc Vrbančič)
16.00: predavanje Jože Slaček: DNK umetnosti in nesmrtnosti
18.00 predavanje Tomaž Grušovnik: HETEROTROFIJA – Kaj je bolj osebno od
tega, da z nekom spimo? To, da ga pojémo! (doc. dr. Tomaž Grušovnik na
temo dietetičnega eksistencializma)

21.30: Klaus Filip: Sonic Luz (AV nastop v živo)
22.30: Andrej Fon

17. 11. sobota
10.00–13.00: Delavnice multimedija, programiranje in svetlobni efekti (mentor: Franc Vrbančič)

--------------------
Delavnice KIBLIX 2018

Mentor:
Sašo Marković
Lego delavnica


Sestavili bomo več »blokov«, ki bodo delovali odvisno eden od drugega: akcija – reakcija in sestavili verižni eksperiment potujoče žogice, ki bo »migrirala« iz točke A do točke X preko ovir (voda, zemlja, zrak). Delavnica sodi v najzahtevnejši nivo robotike Malih ustvarjalcev. Otroci se bolj ali manj samostojno spoprimejo s težavami in preprekami, ki jih določi mentor. Pri tem uporabljajo zahtevnejši komplet kock za sestavo robota in pišejo zahtevnejše programske algoritme.
Primerna je za otroke, starejše od 10 let, ki so se udeležili nadaljevalnega tečaja (Robolešnik) vsaj enkrat. Primeren je tudi za otroke, ki so starejši od 12 let in se prvič udeležujejo delavnic.
Več na: http://www.maliustvarjalci.si/
Maksimalno št. udeležencev 10.
Zbiranje prijav na e-naslov maliustvarjalci@gmail.com in nina.jeza@kibla.org    
OR poiesis: PARADISCO#zvočni zid


PARADISCO se približuje akustičnim razsežnostim rajev. Tam se nikoli nič ne spreminja, ni letnih časov, vse je vedno isto. Njihovi prebivalci so najverjetneje že povsem gluhi ... bodisi nori. Nenehno navzočnost nespremenljivega, konstanto zdajšnjosti, kakor tudi mi občutimo sodobno zvočnost digitalno vodenega cvila civilizacije, podprtega z brez-časovno matrico nad(od)grajene resničnosti, bi lahko označili kot auralni pekel. Avtorica predlaga smrten, v tišino odluščen paradiž.


Mentor: Simon Macuh
Delavnica radijske strategije – mapiranje javnega prostora v radijskem etru


Med problemi raziskovanja radijskih strategij se izmenjujejo vsebinske in formalne paradigme, včasih pa tudi povsem entuziastični poizkusi poustvarjanja radijskih fenomenov.
V delavnici, ki sledi prezentaciji, bomo poskusili spoznati to dejstvo, tako da bomo v urbanem prostoru iskali, kje lahko na javnih mestih (trgovine, lokali...) še lahko slišimo radijske vsebine. Zanimalo nas bo, na kakšen način so tam, čemu služijo, kako sooblikujejo ta prostor in podobno. Skratka mapiranje FM radijke krajine v javnem prostoru. Da bo proces seveda bolj zanimiv in bo razprl več plasti, bomo s pomočjo tehnologij (radijski sprejemniki, Raspberry Pi, pametnimi telefoni) izvedli še kakšno preprosto intervencijo v radijski javni prostor.
Delavnica je primerna za študente humanističnih, umetniških in tehničnih smeri, za entuziaste na teh področjih in vse, ki jih zanimajo intermedijski pristopi, radio in javni prostor. Delavnica je primerna za osebe nad 18 let.


Mentor: Franc Vrbančič

multimedija, programiranje, svetlobni efekti

Arduino delavnica

Udeleženci spoznajo Arduino sistem in programiranje z njim. Izvedejo vaje za merjenje osvetljenosti, izpis na LCD zaslon, delajo s stikali in LED diodami. Uporabijo tudi sonic senzor merjenja razdalje. Naučijo se načrtovati in kodirati programsko rešitev za podano nalogo.

Osnove multimedije

Udeleženci spoznajo osnove dela s kamero in fotoaparatom. Pod vodstvom mentorja izvedejo poskusno snemanje. Spoznajo tudi osnove dela s programsko opremo za montažo video izdelka. Posnetke in fotografije združijo v kratek video izdelek ter ga opremijo s tekstovnimi podatki. Seznanijo se tudi z droni, uporabo le teh za potrebe video produkcije ter omejitvami pri delu z njimi.

Arduino svetlobni efekti

Obiskovalci vidijo in po želji preizkusijo svetlobne efekte izvedene z Arduino sistemom. Sistem vsebuje Arduino mega 2560 procesorsko platformo, folijsko tipkovnico, LCD zaslon in trak LED diod. S tipkovnico izbirajo efekt, ki se prikaže na diodah. Izbirajo tudi hitrost, število diod in barvo efekta.    
______________  
Produkcija KID KIBLA / x-op

KID KIBLA sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina
Maribor, projekt RISK CHANGE (2016–2020) sofinancira program Ustvarjalna
Evropa Evropske Unije.

_____________________

 

<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org