English
Novica


CARAVAN NEXT – Najboljše iz obeh svetov
08.02.2017 12:00
Program mikro festivala 8. do 11. 2.:
8. februar 2017 (prizorišče: Kibla)
- 17.00: otvoritev mikro festivala in razglasitev zmagovalca odprtega poziva
- 17.30: projekcija filma (film o Augustu Boalu) ter pogovor z umetniki/predavanje: "Gledališče za individualne in družbene spremembe" z dvema gostoma

9. februar 2017
- 12.00 – 16.00: delavnica Monolog ali dialog (gledališče zatiranih), prizorišče: Gustaf
- 18.00: performans: Nezaželeni prišleki (ulični performans na temo beguncev s sodelovanjem občinstva; performerji:  Sepatekapate; produkcija: Društvo Hiša), prizorišče: Lekarniška ulica
- 21.30: Kantovanje (MARŠ 27), prizorišče: Gustaf

10. februar 2017
- 12.00 – 16.00: delavnica Monolog ali dialog (gledališče zatiranih), prizorišče: Gustaf
- 19.00: Outopia – vaja iz participatorne demokracije (produkcija: Pekarna MM), prizorišče: MMC Kibla
Interaktivna predstava, ki vabi udeležence, da preizkusijo slasti in pasti političnega odločanja. Kdo izmed nas še ni pomislil, da bi sam gotovo bolje vodil državo kot pa t.i. demokratično izvoljeni politiki, ki nam vladajo?
Tu je priložnost, da se poizkusite v praksi. Postanite poslanci novega ljudskega parlamenta Outopie in tvorno sooblikujte prihodnost države. Moč je končno v vaših rokah. A pozor, moč prinaša tudi odgovornost. Se vam bo posrečilo premagati vse ovire in popeljati deželo v boljši jutri, v resnično utopijo?
Video: https://www.youtube.com/watch?v=wPX1XARX6f0

11. februar 2017 (prizorišče: Gustaf)
- 12.00 – 16.00: delavnica Monolog ali dialog (gledališče zatiranih)
- 17.00: performans udeležencev delavnice: MONODIA
- 19.00 – 21.00: impro-performans: Banda Ferdamana
“Zastor se dvigne. Igralec mirno stoji na odru, luči so uperjene vanj. Iz teme pred njimi neznan glas zakriči: “Ti si velika skleda ovsenih kosmičev!”. Otre si pot s čela in začne imitirati skledo ovsenih kosmičev.” Bi rad videl še več takšnih prizorov? Pridruži se nam na improvizacijah skupine Banda Ferdamana.
KAJ: Improvizacijsko gledališče oz. “impro” je oblika gledališča, kjer celotna predstava nastaja spontano na licu mesta s pomočjo predlogov občinstva. Vsaka predstava je tako edinstvena in neponovljiva.
KDO: Banda Ferdamana je najbolj znana štajerska skupina, ki se ukvarja z improvizacijskim gledališčem. Že več kot 15 let skrbijo za smejalne mišice ljudi ter razvoj improvizacijskega gledališča v Mariboru in okolici.
- 22.00: zaključek mikro festivala; koncert: Marš 27

*Organizatorji si pridržujejo pravico do spremembe programa.

- - -

V zadnjih nekaj desetletjih se v različnih kontekstih srečujemo s pojmi t. i. medkulturnega dialoga, medgeneracijskega dialoga, sodelovalnega dialoga in vseh drugih možnih vrst dialogov. Posamezniki, organizacije in institucije prekipevajo od konceptov, idej, teorij, delavnic, projektov in pozivov k dialogu, ki pa pogosto obstajajo le kot besede na papirju (ali zaslonu) namesto v resničnosti, zlasti v današnji dobi digitalizacije, individualizma, neoliberalizma in kapitalizma.

Ali dialog sploh (lahko) obstaja? Ali ni vse, kar pojmujemo kot dialog, zgolj več vzporedno potekajočih in prekrivajočih se monologov – med državami, družbenimi razredi, rasami, spoli, družinskimi člani, partnerji ... ? Ali zgolj govorimo, ali tudi poslušamo in slišimo, kaj govorijo drugi? Je mogoče, da ves čas samo izmenično 'govorimo' in 'ne govorimo', ne da bi poslušali in razumeli? Kar povemo, pogosto ni isto, kar sliši drugi in obratno.
Skupnostna umetnost ali drugače poimenovana tudi kot "dialoška umetnost" vključuje delo z ljudmi in za ljudi, dialog s skupnostjo in umetniki, obravnavanje tematik skupnosti in vključevanje skupnosti.

V nadaljevanju projekta Caravan, v sklopu katerega je Maribor že gostil 'mobilno gledališče', KID KIBLA predstavlja mikro dogodek projekta Caravan Next, ki skuša ponovno vzpostaviti dialog med lokalno skupnostjo in njenimi ustvarjalci, kakor tudi med samimi ustvarjalnimi silami, pri čemer upamo, da naši poskusi ne bodo ostali zapisani le na papirju (ali zaslonu), torej v teoriji, temveč, da bodo postali del skupne resničnosti.

Projekt/dogodek združuje različne skupine, lokalne prebivalce in ustvarjalce, ki se bodo srečali februarja 2017 v Mariboru. Imeli bodo priložnost vključiti svoje delo (delavnice, performanse, glasbo, (ulično) gledališče, fotografije) v program dogodka ter ga deliti z ljudmi in za ljudi.  
Dogodek bo potekal na različnih lokacijah v Mariboru, od prostorov alternativne kulture do javnih institucij – vzpostaviti želimo pristen dialog med ustvarjalci lokalne kulturne scene v mestu.
         

 
 
<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org