English

Novica


HUMANISTIČNI RAZGOVORI – Michel Foucault: Rojstvo klinike
24.02.2011 19:30
V četrtek, 24. 2. ob 19. uri, vas vabimo v Multimedijski center KIBLA v Mariboru na pogovor  s filozofom dr. Mladenom Dolarjem o ključnem Foucaultovem delu Rojstvo klinike, ki odpira prvo poglavje v zgodovini inženiringa človeštva, ki se je tako kot s telesi namenil upravljati tudi z dušami. Govora bo tudi o novi študiji dr. Dolarja na temo Foucaulta, Kralju odsekati glavo, ki je pred kratkim izšla pri Založbi Krtina. Pogovor bo vodil Matic Majcen.

Rojstvo klinike tvori drugi del Foucaultove uvodne trilogije, poleg Zgodovine norosti in Nadzorovanja in kaznovanja. V zadnjih letih osemnajstega stoletja je klinika doživela nenavadno preoblikovanje. "Dobila je lastno delovno področje, ne več omejeno na tisto, kjer se neka vrednost izreka, pač pa koekstenzivno s tistim, kjer se ta vednost rojeva, preizkuša in dopolnjuje; postala naj bi eno s celoto medicinske izkušnje."  Michel Foucault z gosto mrežo referenc in analitično briljanco rekonstruira okoliščine in posledice radikalnega zgodovinskega premika, v katerem vznikne t. i. klinični pogled. Predpogoj zanj je spremenjen odnos do govorice in smrti, do vidljivega in izrekljivega, vrh nove vednosti o bolnem posamezniku pa predstavlja vzpostavitev patološke anatomije. Spoznanja in spremembe kliničnih metod tistega časa zaznamujejo medicino in naravoslovje vse do današnjih dni in sodoločajo temeljne dispozicije naše vednosti. Rojstvo klinike je zato mnogo več kot izjemen (in izjemno napisan) case study, je intrigantno napotilo, kako brati naš danes skozi prizmo metamorfoz vednosti v zgodovini idej.

Humanistični razgovori so cikel razprav o knjigah iz humanistične zbirke Koda, ki jo izdaja Študentska založba.
Naslednja razprava bo v četrtek, 3. 3. 2011, ko bosta Andrej Medved in Aleksandra Kostič razpravljala o slovenskem slikarstvu po letu 1945 in Medvedovi novi knjigi Pictura poesis.

Knjigo lahko na dogodku kupite po znižani ceni, prav tako pa bodo na voljo paketi humanistike: 4 knjige za 39,00 €.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Študentsko založbo.

Vabljene in vabljeni!
Vstopnine ni.


Program KID KIBLA podpirajo Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor in Urad za mladino RS. KIBLA je del Mreže multimedijskih centrov Slovenije M3C.


Info:
Mirjana Predojevič

mirjanap@kibla.org

<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org