English

MED 2017 drugo dejanje: Trick-C in Dante Benami
MMC KIBLA, petek, 24. februarja 2017, ob 22.uri

MED – Maribor Elektronska Destinacija
MED 2017 # 2

Trick-C in Dante Benami
State of Liquid: "1999"

DRUGO DEJANJE

State of Liquid: "1999"
PREMIERA

V  petek, 24. februarja 2017, vabimo v Multimedijski center KIBLA na svetovno premiero dogodka. Ob 22. uri bosta Trick-C in Dante Benami združila ustvarjalne sile v projektu State of Liquid, ki je prispel v svet neonskega blišča elektronike leta 2016.

Temelj zanj sta položila že v duetu Future Lovers. Tokrat pop dance elemente nadomesti liquid DnB, ki se prepleta z dolgo pozabljenimi house zvoki. Za slovensko DnB ekipo Intensity Musik pripravita prvi predstavitveni promo mix, ki naleti na nepričakovan pozitiven sprejem. Producent za projektom State of Liquid je Dante Benami. Na Bandcampu v samozaložbi izide prvi EP "Sentient".

Trick-C se je že v ranih 90ih uveljavljala kot didžejka, organizatorka in promotorka, predvsem ženskega DJ-inga. Naziv mama prleškega tehna je dobila, ko je z novimi elektronskimi zvoki kultivirala ljutomerske gorice in pomursko okolje, po selitvi v Maribor pa je bila stalna gostja Interparty & Underground Grooves dogodkov.

Point (Dante Benami), prekaljeni producent, didžej ter eden od pionirjev hrvaške Techno scene, je svojo pot pričel pri sosedih, natančneje v Zagrebu, kjer je odraščal in se že pri svojih rosnih 12 letih srečal s konceptom dj-anja, s 13-imi leti je imel svoj prvi nastop, s 15-imi prvo rezidenco, 1997 pa je na hrvaških tleh skupaj z Dj Maryjem zagnal techno revolucijo.

Trick-C in Dante Benami sta skupaj na slovenski sceni trdno zasidrana že 18 let, njuna zgodba pa se je pričela že zdavnaj prej. Konec 90-ih let, ko je bil techno v razcvetu, sta se Trick-C in Point srečala v legendarni podzemni destinaciji U-Bahn v Kranju in pričela skupaj ustvarjati v rezidencah in projektih, predvsem na Hrvaškem, kjer je takrat bila underground techno scena izredno živahna. Pod okriljem združenja CAAN Production sta skrbela za dobrososedsko kulturo in izmenjavo kakor gostovanje tujih DJev v Sloveniji in Hrvaški ter organizirala prvi večji techno dogodek na Hrvaškem v Fort Bourgignonu 1999, naslednjih 11 let pa sta živela v Ljubljani, kjer sta širila mrežo sodelavcev in simpatizerjev.

Point se je za nekaj časa umaknil, k ponovnemu zagonu pa ga je premamila revolucija v razvoju programske opreme za ustvarjanje glasbe in s tem možnost ustvarjanja novih soundov, kakor tudi predvajanje glasbe preko digitalnih medijev. Trick-C je medtem 2007 ustanovila Urban Divas, mednarodno uveljavljeno iniciativo za promocijo in osebni razvoj žensk v elektroniki, revija Partyzan pa ji je nadela istega leta naziv "Prva dama slovenske elektronike".
 
Njun prvi skupni glasbeni in produkcijski projekt Future Lovers zagleda luč elektronike leta 2009. Pod okriljem španske založbe Dance DP Records, Barcelona izdata EP Night Room, kasneje pa je bila skladba Night Room uvrščena še na kompilacijo Underground House, Vol. 4. Obarvan je s pop-dance prizvokom in elementi sodobnih klubskih trendov, močno pa spominja na davno izgubljene note housa iz 90-ih.

Trick-C se uveljavi v produkciji, kjer se preko samosvoje glasbene zgodbe močno napaja v alternativi. Pri založbi Vezotonik na »United, Various EP« izide njena prva izdaja s še šestimi komadi različnih avtorjev (Veztax, Kobaya, Dejan Miličević ...). Pri Paul Hazendonkovi založbi Groove Worxx konec 2011 izide njena skladba »Move It« na VA kompilaciji, leto kasneje pa ista skladba pristane na kompilaciji najboljših podzemnih klubskih himn 2012 "Underground club anthems 2012" pri založbi Fever. Sledijo izdaje na založbah Glorio Music, Vezotonik, Guilhotina ... 

Leto 2012 je prelomno leto za oba ustvarjalca – sledi selitev iz Ljubljane v Ljutomer in želja po samostojnem ustvarjanju. Dolgoletna odsotnost na domači sceni v Prlekiji je prinesla potrebo po razvoju elektronike, ki je obstajal v 90-ih letih. Technu je bilo treba vrniti prvinski pridih. Tako se rodi projekt Bodywork, s katerim sta v zadnjem času od temelja resetirala domačo elektroniko ter postavila skrajni severovzhodni del Slovenije po 15 letih nazaj na zemljevid slovenske elektronike z rezidencami v Murski Soboti, Ljutomeru in Ptuju. Trenutno sta rezidenta s programom Bodywork v štajerski prestolnici.

Point se prelevi v Dante Benami, stil, ki ga skozi leta razvija v Techhouseu, poimenuje "Neotech", kar je sinonim (kot pravi avtor) za pametno glasbo oz. "Smart music". Njegova glasba temelji predvsem na underground technu z močnim plesnim grooveom, največkrat pa ga slišite ravno na Bodyworku, kjer običajno ogreva plesišče. Dante Benami pripravlja tudi svoj prvi samostojni album, na katerem se bo znašlo 10 skladb, ki jih bo predstavil tudi v svojem nastopu na festivalu MED.

Leto 2014 je v znamenju produkcije Trick-C, ki še dalje razvija in poglablja svoj stil z 20 leti zgodovine in ga bogati s sodobnimi elementi novodobnih podzemnih trendov techna. Njena skladba "Hairloom" se uvrsti na kompilacijo Female Pressure španske založbe Different is Different. Tako se znajde med spoštovanimi ustvarjalkami podzemlja, kamor sodijo Paula Cazenave, Electric Indigo, Miss Electric. Na isti založbi izide tudi njen samostojni EP Angular. Sledita še izdaji na slovenski etiketi Vezotonik.

Trick-C izda na Electroritesovi založbi Shout Records "Subspace EP", na katerem najdete tudi remixe  novodobnih techno ustvarjalcev A-Brothers in Gabeen. S skladbo Sentient naredi preboj v prepoznavnosti. Za njeno ime slišijo še drugi velikani elektronike; Andreas Kramer, Joseph Capriati, Lasawers, Luigi Madona, Mike Vaeth, Richie Hawtin, Thorsten Raker (Faze Mag), ki skladbo Sentient uvrstijo na prvo mesto na EP-ju. 

Do danes sta oder delila z mnogimi ustvarjalci, v projektu Bodywork (in Trick-C Urban Divas) pa tudi gostila mnoga zveneča imena domače in tuje elektronike, med njimi Misjah (NL), Electrorites (IT), Umek (SI), Valentino Kanzyani (SI), Veztax (SI), Juliana Yamasaki/ Julyukie (BRA/GER), Mary (HR), Deh-Noizer (IT), Ogi (HR), Miss Electric (A), Joel Muel (SW), Lori J. Ward (CAN), Miss Djax (NL), Linda Pearl (D), Greencross (S), Daniela Haverbeck (CH/NL), Hellboy (P) ...

Trick-C in Dante Benami je zgodba s širino, globino in velikim srcem – združuje ju ljubezen tako zasebno kakor tudi ljubezen do elektronike. Njuno delo se vseskozi prepleta, dopolnjuje, nadgrajuje. Glasba je, kot pravita, medij ljubezni in ljubezen je medij glasbe.


Več o projektih Trick-C in Danteja Benamija najdete tukaj: 

Bodywork (techno dogodki) https://www.facebook.com/bdyWork

Trick-C (techno) https://www.facebook.com/djtrickc
https://www.beatport.com/artist/trick-c/100087

https://www.mixcloud.com/TrickC
tinyurl.com/youtube-trickc
https://www.youtube.com/user/urbandivas73Dante Benami (neotech)
https://www.facebook.com/dantebenami/
https://www.mixcloud.com/dantebenami/

State of Liquid (liquid DnB)
https://www.facebook.com/stateofliquid/
http://tinyurl.com/stateofliquid-Intensitiymix

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Teja Musič, arhiv Kible

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org