English

MED - Maribor elektronska destinacija 2010

 

MARIBOR ELEKTRONSKA DESTINACIJA 2010
26. – 27. februar 2010
Multimedijski center KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, 2000 MariborPROGRAM:  

petek, 26. 2.   
16.00 ... DELAVNICA ZA OTROKE - vodi Luka Ivanović  
22.30 ... LUKATOYBOY (Beograd) - Game Boy Techno Set  
00.00 ... DRIVER & DRIVER (Berlin) - Live  
02.00 ... TADI TOUCH (Maribor) - DJ Set  

sobota, 27. 2.    
16.00 ... DELAVNICA ZA OTROKE   
18.00 ... NASTOP OTROK   
23.00 ... SCHLAMMPEITZIGER + Ulrike Göken (video) (Köln) - Live   
00.00 ... EVERY KID ON SPEED (Skopje) - DJ Set  
02.00 ... ICHISAN & NAKOVA (Ljubljana & Gorenja vas) - DJ Set

AFTER za najvztrajnejše (petek & sobota):
Supernova, Pekarna
Sanjin vs. Animatic S: italians nicola tonut mystic


"Groovy, man! Tak zveni "elektronika" danes, ni "doontz-doontz".
"Elektronika" pravzaprav predstavlja brezmejne možnosti, glej na primer
računalniško animacijo v filmih, kjer ni neskončnega
ponavljanja "Vereinfachter polke"."

Cameron Bobro


Letošnji festival MED (Mariborska Elektronska Destinacija), ki ga organizira MMC KIBLA, se bo zagotovo globoko zaril v anale glasbenega dogajanja na naših tleh. Tretja edicija festivala je prinesla jagodni izbor same smetane mednarodnih ustvarjalcev, ki so dva dni (26. in 27. februar) pustošili po Kiblinih prostorih. Dogajanje pa je čez dan dopolnjevala še delavnica ustvarjanja elektronske glasbe, namenjena otrokom.

MED vzpostavlja predvsem kot raziskujoč projekt, ki je odprt za različne načine ustvarjanja in je namenjen poglabljanju interakcije med različnimi mediji produkcije, s čimer se festivalske vsebine še bolj približajo Kiblinemu poslanstvu. 

Tretja edicija festivala MED je zamišljena kot platforma, ki je namenjena srečevanju jagodnega izbora sodobnih in neobremenjenih pristopov h glasbenemu ustvarjanju ter prek tega sposobna prispevati k proliferaciji produkcije in konzumiranja elektronske glasbe.

MED deluje v smeri vzpostavljanja Maribora kot ene izmed destinacij na zemljevidu glasbenih sladokuscev, ki jih še posebej privlačijo nevralgične točke glasbenega ustvarjanja.

Festivalsko dogajanje zajema tudi delavnico za otroke od 6 do 12 let, katere poslanstvo je med drugim tudi razvijanje estetske dojemljivosti podmladka.

MED išče ravnotežje med dvema morda na prvi pogled nasprotujočima si aspektoma ustvarjanja elektronske glasbe - eksperimentalnim in igrivim. Eksperimentalni pol je s strani igrivega pogosto dojeman kot dejavnost, ki je namenjena sami sebi, igrivi pol pa z vidika eksperimentalnega večinoma kot pretirano profano početje. Zato je MED osmišljen kot popotovanje po kontinuumu, ki leži med tema dvema poloma ter kot tak teži k »spravi« in medsebojnemu komplementiranju različnih pozicij znotraj ustvarjanja elektronske glasbe. Zato je vsekakor pomembno tudi, da se prek takšnih dogodkov teži k deelitizaciji, ki pa se nikakor ne sme odvijati v smeri banalizacije vsebin. Ravno nasprotno - projekt je namenjen tudi spodbujanju zvišanja zahtev s strani publike. Dejstvo je, da so skozi zgodovino glasbene industrije vsekakor obstajala obdobja, ko je popularna glasba dosegala zelo različne stopnje kakovosti. Razširjenost določenega žanra pa je močno odvisna tudi od dosegljivosti samih vsebin in ravno festivalska dogajanja pogosto pomenijo prostor vzbujanja zanimanja za nove kulturne vsebine. VEČ O  ...

       Driver & Driver (Berlin & Berlin) - Live
Za imenom Driver & Driver se skrivata legendi berlinskega podtalja Patric Catani in bobnar Chris Imler, ki sta v zadnjih letih združila svoje nekonvencionalne ustvarjalne moči. Vsak zase pa sta se pred leti kalila v zasedbah, kot sta EC8OR (Catani) ali Golden Showers (Imler). Medtem ko lahko v letošnjem letu pričakujemo njun album, Driver & Driver neusmiljeno harata po zemeljski obli s svojimi ekscentričnimi nastopi v DIY-maniri, polnimi analogne elektronike in uporniškega duha. Sicer sta tudi - skupaj ali posamično - avtorja glasbe za mnoge filme ter gledališke in radijske igre ter člana različnih formacij ali eksperimentov (npr. D6 Cru in Lemniscate). Patric Catani je letos tudi med osrednjimi nastopajočimi na berlinskem Clubtransmediale, že nekaj let poglavitnem festivalu elektronske glasbe.
http://www.myspace.com/driveyouhome


       Schlammpeitziger (Köln) - Live

Jo Zimmermann, ikona nemške alternativne elektronske scene, se pod imenom Schlammpeitziger že od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja predaja glasbi in risanju. Takrat je izšla tudi njegova prva kaseta na kultni založbi Entenpfuhl, danes pa izdaja največ na založbah a-Musik in sonig. Schlammpeitziger in F.X.Randomiz - siva eminenca kölnske elektronske scene - tvorita dvojec Holosud, ki je med drugim znan po produkciji glasbe za več ovenčanih radijskih iger. Schlammpeitzigerja bo kot ponavadi tudi na MED-u spremljala video umetnica Ulrike Göken.
http://www.myspace.com/schlammpeitzigerjozimmermann


       Lukatoyboy (Beograd) – Game Boy Techno Set

Glasbenik in zvočni dizajner, ki se posveča tudi novinarstvu in radijskemu urednikovanju, bo prvi dan festivalskega dogajanja otvoril s svojim Game Boy Techno Setom. Luka Ivanović oziroma Lukatoyboy se večinoma giblje v sferi elektroakustične improvizirane glasbe, ki jo ustvarja s samplanjem glasu ter zvokov okolice in igrač. Samo v lanskem letu je ali nastopal ali vodil delavnice za otroke na priznanih festivalih UNSOUND v Krakovu in Clubtransmediale v Berlinu ter srbskih Dis-Patch in Ring-Ring Festivalu. Na MED-u bo vodil tudi delavnico za otroke, namenjeno ustvarjanju elektronske glasbe.
http://www.myspace.com/lukatoyboy


       Every Kid On Speed (Skopje) - DJ Set

Hiperaktivni zvočni umetnik, radijski aktivist, DJ, dizajner in kulturni producent je skozi svojo zgodovino nastopal že na skoraj vseh pomembnejših festivalih elektronske glasbe po svetu. Krmili založbo Acid Fake Recordings in njen odcep Discofake, poleg tega pa še webzin Fakezine. Kot DJ se večinoma posveča glitchu, cut-up elektroniki in technu. Trenutno je na veliko okupiran z organizacijo Line - Initiative And Movement, ki deluje kot platforma za ustvarjalce s področja novomedijske umetnosti in tehnologije.
http://www.myspace.com/everykidonspeed


      Ichisan & Nakova (Ljubljana & Gorenja vas) -
                                                                         DJ Set

Osrednja slovenska disco protagonista, zaslužna za prisotnost novega disca s spektrom vseh njegovih mutacij na naših tleh. Oba imata sicer že zelo dolgo zgodovino ustvarjanja glasbe - Ichisan kot kitarist, Ule Nakova kot basist. Tandem Ichisan & Nakova sta obudila v letu 2006, ob tem pa se oba še vedno posvečata samostojni produkcij. Njune skupne plošče so do sedaj izšle pri založbah Disciple Of Groove in Pizzico Nobel.
http://www.myspace.com/ichisanandnakova


      Tadi Touch (Maribor) – DJ Set

Član nepogrešljivega kolektiva Total Fusion, ki neutrudno skrbi za nočno življenje v štajerski metropoli. Sam se glasbi posveča že skoraj celo dekado, pred šestimi leti pa so se s somišljeniki z namenom aktivnejšega soustvarjanja glasbene scene povezali v dotični kolektiv. Na radiu MARŠ imajo svojo redno tedensko oddajo, v letu 2008 pa je Tadi Touch ustanovil tudi svojo  založbo Random Label.
http://www.myspace.com/taditouch
.................................................................................................................................

Arhiv festivalov s fotografijami:
- MED 2008
- MED 2009
.................................................................................................................................

Produkcija: Kulturno izobraževalno društvo KIBLA
Predsednica: Aleksandra Kostič

Vodja festivala: Dejan Pestotnik
Programska vodja: Pina Gabrijan
Administracija: Lidija Pačnik, Maja Kotnik Praštalo
Spletna administracija: Maja Vuksanović
Tehnični vodja: Simon Sedmak
Tehnična asistenca: Samo Lajtinger in Nikola Stojanović
Strokovna podpora: Vlasta Barl
Grafično oblikovanje: Fenshu

Strokovno svetovanje: Cameron Bobro in Peter Tomaž Dobrila


Program KID KIBLA podpirajo Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor in Urad za mladino RS. KIBLA je del Mreže multimedijskih centrov Slovenije M3C.

Festivalski partner:

petek, 26.2.2010 (avtor fotografij: Boštjan Lah)


sobota, 27.2.2010 (avtor fotografij: Boštjan Lah)


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org