English

Artist talk: Varvara & Mar


KIBLIX 2021 / Artist talk
Varvara & Mar
Sreda, 24. 3. 2021, ob 18. uri
kiblix.org/streaming

V sredo, 24. marca 2021, ob 18. uri bomo v okviru festivala KIBLIX predstavili umetniški duo Varvara & Mar, ki ju v mesecu marcu na mednarodni umetniški rezidenci mreže RUK gosti DDTlab. Umetnica in umetnik bosta predstavila njuno umetniško prakso ter spregovorila o aktualnih umetniških projektih in idejah na področju robotike. Pogovor bo moderirala kritičarka in kustosinja Irena Borić. Pogovor bo potekal v živo, v obliki pretočnega videa, na naši socialnih omrežjih in spletni strani kiblix.org.

Varvara & Mar je umetniški duo, ki sta ga leta 2009 ustanovila Varvara Guljajeva in Mar Canet. V svoji praksi se soočata z družbenimi spremembami in vplivi tehnološke dobe. Varvaro in Mara navdušujejo umetna inteligenca, kinetika, različne prakse sodelovanja in digitalnega konstruiranja, ki so sestavni deli njunega ustvarjanja. Svoja umetniška dela sta razstavljala na številnih mednarodnih razstavah in festivalih, kot so MAD v New Yorku, FACT v Liverpoolu, Santa Monica v Barceloni, Barbican in V&A Museum v Londonu, Onassis Cultural Centre v Atenah, muzej Ars Electronica v Linzu, ZKM v Karlsruheju itd. Prav tako sta izvedla naročene umetniške projekte, kot so Neuronal Landscapes (2018) za Estonski muzej zgodovine, Wishing Wall (2014) za Google in Barbican v okviru razstave Digital Revolution in še več. Leta 2017 sta v Talinu izvedla javno umetniško naročilo za gledališče NUKU in bila večkrat nagrajena z drugo in tretjo nagrado za javno umetnost v Estoniji.

Varvara
(rojena v Tartu v Estoniji) je doktorirala iz umetnosti na Estonski akademiji za umetnost. Njeno disertacijo Od interakcije do post-participacije izginjajoča vloga aktivnega udeleženca najdete tukaj. Varvara je prav tako magistrirala iz digitalnih medijev na ISNM v Nemčiji, iz informacijske tehnologije pa je diplomirala na estonskem IT College-u.

Mar (rojen v Barceloni) je opravil dve diplomi: na Šoli za dizajn (ESDi) v Barceloni je diplomiral iz umetnosti in oblikovanja, iz razvoja računalniških iger pa na univerzi Central Lancashire v Veliki Britaniji. Na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu je tudi magistriral na programu Interface Culture. Trenutno je doktorski kandidat na Baltski šoli za film, medije in umetnost (BFM) na univerzi v Talinu in raziskovalec štipendist Cudan Open Lab. Poleg tega je Mar soustanovitelj Derivarta in Lumma.

Varvara in Mar sta člana Estonskega umetniškega združenja.

Spletna stran: http://var-mar.info/about/
Več: kiblix.org

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org