English

Gl1t̷c̛ḩ ̸ ͢Aŕt 101 - Delavnica 2: Osnove podobe kot zvoka


KIBLIX 2021 / Delavnice
Dina Karadžić in Vedran Gligo: Gl1t̷c̛ḩ ̸ ͢Aŕt 101
16. 2., 23. 2. in 2. 3. 2021, 18:00–20:00


Gl1t̷c̛ḩ ̸ ͢Aŕt 101 je serija treh modularnih ‘glitch art’ delavnic, katerih namen je iskanje, dokumentiranje in kataliziranje nenavadnih in estetskih napak v digitalnih sistemih vizualnih datotek. Udeleženci_ke bodo spoznali_e delo z digitalnimi datotekami, svobodno programje ter procese digitalnega likovnega ustvarjanja, ki temelji na poznavanju pojmov (format, pomnilnik, kodek, program in licenca) kot gradbenih elementov sodobnega digitalnega ekosistema. Vsaka delavnica se bo začela s kratko predstavitvijo metod, tehnik in praks glitch ustvarjanja, s poudarkom na terminologiji in praksi databendinga. Delavnice bosta vodila umetnika, hekerja in organizatorja dogodkov Dina Karadžić in Vedran Gligo.

Za sodelovanje ne potrebujete specifičnega predznanja ali posebne opreme, potrebujete le osebni računalnik z mikrofonom in stabilno internetno povezavo. Delavnice so sestavljene iz treh dvournih srečanj, ki bodo potekala ob torkih (16. 2., 23. 2., in 2. 3.) preko odprte platforme talk.formatc.hr.


Prijave: irena.boric@kibla.org.
Udeležba je brezplačna.

 Delavnica 2: Osnove podobe kot zvoka
Torek, 23. 2. 2021, 18:00–20:00

Eksperimentalna delavnica obdelave digitalnih podob bo predstavila enostavno in efektno sonifikacijo vizualnih materialov. Udeleženci_ke bodo s pomočjo  vodij delavnic uporabljali orodja za re/deskonstrukcijo podob ter ustvarili serije digitalnih reinterpretacij digitalne podobe, pripravljali in uporabljali različne formate digitalnih slikovnih datotek in svobodno programje, namenjeno za delo z zvokom.

Udeležence prosimo, da si pred delavnico naložijo naslednje programe:
GIMP [Linux / macOS / Windows]
Audacity [Linux / macOS / Windows]Dina Karadžić živi in deluje v Zagrebu ter na spletu. Leta 2012 je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu (MFA). Od leta 2011 je članica Hrvaškega društva likovnih umetnikov (HDLU), od leta 2018 pa članica Hrvaškega društva samozaposlenih umetnikov (HZSU). Od leta 2014 vodi umetniško organizacijo Format C (organizacijo, ki se usmerja v digitalno umetnost, multimedijske eksperimente in kolektivno ustvarjanje). Aktivno (so)deluje na področju novomedijske umetnosti; inicira dogodke in razstavlja na področju vizualne, digitalne in spletne umetnosti.
https://formatc.hr/j3d1n4/

Vedran Gligo je samouk, DIY haker, umetnik, organizator in vodja projektov.‬ V svoji vsakdanji  ‬praksi ‬uporablja ‬principe odprtokodne programske opreme ‬in ‬krepi ‬lokalno skupnost skozi prirejanje brezplačnih in odprtih digitalnih delavnic v zagrebškem ‬AKC ‬preko hacklab01.org ‬projekta. Deluje ‬na ‬področju ‬svobodne ‬kulture, ‬promocije ‬GNU/‬Linux ‬sistema, glitch ‬ustvarjanja, participatorne spletne ‬umetnosti, ‬neodvisne ‬kulturne ‬produkcije, (‬h)‬aktivizma (‬...)‬.
https://v3d.space/


Delavnice so del KIBLINEGA izobraževalnega programa, ki ga sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestne občina Maribor.

Festival KIBLIX 2020-2021 poteka v okviru projekta RUK (2019—2022). RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za humano tehnologijo prihodnosti. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org