English

UNTOLD GARDEN (Max Čelar, Jakob Skote) in Sebastian Dahlqvist

KIBLIX 2020 / Artist Talk
UNTOLD GARDEN (Max Čelar, Jakob Skote) in Sebastian Dahlqvist
Skiljelinjer (Lines of Demarcation)
Četrtek, 3. 12. 2020, ob 18. uri

Prvi spletni prenos letošnjega festivala KIBLIX bo predstavitev raziskovalno-oblikovalskega projekta Skiljelinjer (Lines of Demarcation) studia Untold Garden (Max Čelar in Jakob Skote), v sodelovanju z umetnikom in kuratorjem Sebastianom Dahlqvistom. Predstavitev in pogovor lahko spremljate preko spletnega prenosa na www.kiblix.org in na @mcruk.si socialnih omrežjih.

Skiljelinjer, švedsko za "Linije razmejitve", je raziskovalni projekt, ki raziskuje agonizem v kolektivnih umetniških in oblikovalskih procesih. Agonizem je alternativni postopek odločanja, ki ga vodijo polemike namesto konsenza.

"Vse oblike konsenza nujno temeljijo na izključevanju." Chantal Mouffe

Projekt raziskuje načine, na katere bi politične teorije Chantal Mouffe o agonistiki in agonistični logiki lahko vodili skupne procese oblikovanja znotraj in zunaj okvirov urbanističnega načrtovanja. Raziskovalni proces v tej fazi temelji na razvoju in uporabi spletne aplikacije v navidezni resničnosti, s pomočjo katere udeleženci soustvarjajo in glasujejo o oblikovalskih predlogih. Predlogi so filtrirani, odvisno od razmerja med glasovi za in proti, kar lahko vodi proces odločanja o projektu v razponu med konsenzom, neskladjem in nesoglasjem.

Pandemija je korenito spremenila naše dojemanje tega, kar imenujemo "dom". V celoti se je preoblikoval v mesto potrošnje in prekarnega dela. Skupaj z uporabniki po vsem svetu in z uporabo aplikacije Skiljelinjer lahko kolektivno raziščete, kako bi lahko spreobrnili trenutno logiko domovanja kot mesta proizvodnje in potrošnje s kolektivnim ustvarjanjem novih orodij in intervencijami za neproduktivne načine bivanja in preživljanja prostega časa. Vabljeni, da sodelujete pri prvi iteraciji aplikacije Skiljelinjer.

Untold Garden je izkustveni umetniški in participativni oblikovalski studio, ki raziskuje presečišča med virtualnim in fizičnim svetom. Njuna izkustvena umetniška dela se osredotočajo na posameznikovo dojemanje resničnosti, na človekovo neposredno povezanost z ljudmi okoli sebe in njihovo vključenost na planetarni ravni. Z digitalnimi orodji, ki jih razvijata, si prizadevata ustvariti novo razširljivo infrastrukturo za participativno oblikovanje in poglobljeno komunikacijo. Kolektiv sestavljata Max Čelar in Jakob Skote, umetnika, oblikovalca in razvijalca. Študirala sta arhitekturo na Architecture Association v Londonu, kjer sta odkrila skupno zanimanje za participativna orodja za ustvarjanje bolj vključujoče arhitekture. Maxova dela so bila razstavljena v Fundació Joan Miró v Barceloni in Edge Gallery v Bathu. Delal je kot oblikovalec in XR razvijalec v studiu ScanLAB, kjer je vodil del projekta Framerate (IUK 2019) in njihove umetniške instalacije v razširjeni resničnosti, Eternal Return. Jakob je bil v upravnem odboru za The Borderland. Njegova prejšnja naročila vključujejo oblikovanje scenografije za interaktivno gledališko podjetje InSite, oblikovanje razstav za arhitekturno pisarno SpaceCaviar s sedežem v Genovi in AR vizualizacijo arhitekture za švedsko pisarno Waldemarson Arkitekter. Untold Garden projektno sodeluje z umetniki, teoretiki, oblikovalci, inženirji in znanstveniki. Projekt nastaja v sodelovanju s Sebastianom Dahlqvistom, umetnikom in kuratorjem, ki živi in dela med Stockholmom in Malmöm. Njegova praksa pogosto vključuje sodelovanje in odstopa od prostorsko-specifilnih vprašanj, z zanimanjem za samoorganizacijo, kolektivni spomin in načine branja in pisanja zgodovine. V zadnjih letih je bil pobudnik in vodja več kolektivov in organizacij. Trenutno sodeluje z The Collective Brain, Art Lab Gnesta in Folkrörelsernas Konstfrämjande.

 

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org