English

MARCO DONNARUMMA: GLASBA ZA MESO II

MARCO DONNARUMMA: GLASBA ZA MESO II
05.10.2012 21:00

Marco Donnarumma: Glasba za meso II (interaktvni glasbeni performans)

Vabimo vas na otvoritveni performans razstave Roboti in avatarji in ciklusa (DA)(NE)S, na katerem bo nastopil Marco Donnarumma (UK): Glasba za meso II (Music for flesh II).
Petek, 5. oktober 2012, ob 21. uri.
Prizorišče: KIT KIBLA, Glavni trg 14, Maribor
Po performansu sledi druženje obiskovalcev in umetnikov

Marco Donnarumma (UK)
Music for flesh II (Glasba za meso II)
Interaktivni glasbeni performans za okrepljeno telo (X-ti čut – tehnologija bioobčutenja)
Delo predstavlja brezšivno posredovanje med človeškim biozvočnim potencialom in algoritemsko kompozicijo. Definira začasno kognitivno časovno območje, v katerem je performativni prostor povečan, raztegnjen, osvetljen, zatemnjen, narekuje pa ga realno-časovna rekonstrukcija prvinske izraznosti človeškega telesa.
Telo ni več molčeče, utelešena interakcija pa, ki je do sedaj ostajala nema, pridobi novo plast teksture, otipljivo globljo stopnjo interpretacije in predstavnosti, ki jo lahko intimno izkusi nastopajoči, hkrati pa se lahko slišno in vidno konkretizira ter se tako dotakne občinstva.
Računalnik občuti in stopi v interakcijo z mišičnim zvočnim potencialom človeških tkiv. Na ta način avtorjevo delo obravnava biološko telo kot sredstvo računske umetnosti.
"Stojim v temnem prostoru, v soju dveh žarometov. Performans se začne, ko obiskovalci stopijo v prostor. Med nastopom mišični gibi in tok krvi proizvajajo mehanska podkožna nihanja, ki so pravzaprav nizkofrekvenčna valovanja zvoka. Dva mikrofonska senzorja ujameta zvočno snov, ki izvira iz mojih okončin in jo pošljeta do računalnika. 'Prisluhniti' trenju mojega telesa tako pomeni razumeti moje kinetično vedenje. Posamezne geste, stopnje moči in vzorce prepozna računalnik v realnem času, nato pa, upoštevajoč te informacije, algoritmično upravlja z zvokom mojega telesa ter ga širi skozi oktofonični sistem."
Tudi računalnik se uči in stopa v interakcijo s performansom: pri močnejših in širših gibih, ki trajajo dlje kot 30 sekund, poveča glasnost zvoka in gostoto obdelanega izhodnega signala; ponavljajoče se vzburjenje levega bicepsa povzroča bogat vibrato; nenadno krčenje desne podlakti pa zvok pošlje po desni strani zvočnega polja. Nevronski in biološki signali, ki poganjajo dejanja nastopajočega, postanejo analogna izrazna snov, saj se pojavijo kot otipljiva, presunljiva zvočna pokrajina. Meja med fizičnim in virtualnim telesom se zabriše in razprši, delo pa s pridelovanjem čiste kinetične energije iz telesnih zvokov, utelešenih gest in konkretnih vibracij pred očmi občinstva prikliče nagonsko in v kognitivnem smislu zahtevno pokrajino. Celotni video: vimeo.com/20889787
Napovednik: vimeo.com/28417521
Spletna stran: marcodonnarumma.com/works/music-for-flesh-ii/

Biografija
Novomedijski in zvočni umetnik, performer in učitelj Marco Donnarumma je bil rojen v Italiji, deluje pa v Londonu. Z nizanjem del s področja biomedijskih raziskav, glasbenih in gledaliških nastopov, sodelovalnih praks in subverzivnega kodiranja avtor opazuje stično točko med kritično ustvarjalnostjo in počlovečenimi tehnologijami. Za svoj biofizični sistem Xth Sense je prejel prvo nagrado na glasbenem natečaju Margaret Guthman Musical Instrument Competition, njegov izdelek pa je ameriško središče za glasbeno tehnologijo Georgia Tech Center for Music Technology leta 2012 imenovalo za "najbolj inovativen nov glasbeni instrument na svetu". Nedavno je v vlogi kustosa uredil tudi publikacijo z naslovom Biotechnological Performance Practice (eContact!, 14.2).
Marco Donnarumma je nastopal in predaval v 30 državah po ZDA, Južni Ameriki, Evropi, Indiji, Kitajskem, Južni Koreji in Avstraliji. Njegova dela so bila izbrana na vodilnih umetniških dogodkih (ISEA, Venice Biennale, WRO Biennale), specializiranih festivalih (FILE, Sonorities, Némo, Mapping, Piksel, Re-New, Laboral, EMAF) ter najpomembnejših akademskih konferencah (NIME, ICMC, Pure Data Convention, Linux Audio Conference@Stanford CCRMA, SICMF).
Trenutno s pomočjo štipendije Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) piše doktorat v okviru raziskovalne skupine Embodied Audio Visual Interaction (EAVI) na univerzi Goldsmiths v Londonu, pod mentorstvom profesorja Ataua Tanake.

marcodonnarumma.com
res.marcodonnarumma.com
www.liveperformersmeeting.net

  Razstava je del projekta RACIF, ki ga koordinira body>data>space, London (UK), s partnerjema AltArt, Cluj-Napoca, Romunija in KIBLA, Maribor, Slovenija. Projekt podpira Program Kultura Evropske unije. Slovensko različico je finančno podprlo Ministrstvo za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Republike Slovenije ter je nastal v koprodukciji Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Fotografije


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org