English

































JAM - Jazz akademija Maribor 2005

V sodelovanju s festivalom Izzven sta priznani basist Reggie Workman in koreografinja Maya Milenovič Workman predstavila JAM – Jazz akademijo Maribor, na kateri ste se lahko ljubitelji glasbe pobliže seznanili z življenjem glasbenikov, njihovim delom, amaterski in profesionalni glasbeniki pa skusili v praktičnih izkušnjah z nekaterimi najbolj imenitnimi glasbeniki našega časa.

Petek, 4. november 2005 ob 16:00, Narodni dom, Velika dvorana
JAM 1 & 2: DOUG WIMBISH & WILL CALHOUN

Doug Wimbish in bobnar Will Calhoun sta velemestna šamana z dolgimi dreadi in prekipevajočo glasbeno zgodovino ter neprekosljiva ritmična sekcija rock-ikon Living Colour, s katerimi sta prodajala plošče v nekaj milijonski nakladi.

Doug Wimbish
je igral s smetano popularne glasbe, denimo Madonno, Annie Lennox, Mick Jaggerjem in The Rolling Stones, katerih član je bil dve leti.
Will Calhoun je od leta 1988 do danes kar 6-krat prejel laskav naziv »bobnarja leta« in številne druge nagrade ter poganjal zasedbe B.B. Kinga, Wayne Shorterja, Marcusa Millerja, Micka Jaggerja in številnih drugih. Njuna glasbena delavnica je bila edinstvena priložnost v praksi spoznati se z zvezdništvom popularne glasbe in kreativnim delom.  

Sobota, 5. november 2005 ob 15:00 Narodni dom, Mali oder
JAM 3: IGOR BEZGET  

Kitarist Igor Bezget
že vrsto let zelo uspešno deluje na domači sceni improvizirane glasbe, jazza ter etno glasbe in je stalni partner akademije JAM. V projektih ali na jam sessionih je imel priložnost sodelovati tudi z priznanimi domačimi  in  tujimi glasbeniki kot npr.: Lester Bowie, Reggie Workman, Billy Harper, Johnathan Blake, Doug Hammond, Chico Freeman, Giovanni Hidalgo, Ken Vandemark, Hamid Drake, Michel Godard, Zlatko Kavčič, Dejan Pečenko, Peter Ugrin, Ratko Divjak, Zoran Predin, Rok Golob in številnimi drugimi. Njegova delavnica je bila namenjena spontanemu združevanju navidez različnih glasbenih kultur - od jazzovske in evropske do indijske tradicije.  

Nedelja, 6. november 2005 ob 12:00 Kibla
JAM 4: MATT DARRIAU  

Revija Jazziz je pihalca Matta Darriaua zaradi izvirnega vnašanja balkanskih ritmov v jazz uvrstila med najbolj vplivne glasbenike zadnjih petnajstih let. Je eden vodilnih v gibanju »Jewish Alternative Movement«, sicer pa vodi še vrsto zasedb, ki posegajo tako v keltsko glasbo, kakor v bogato zgodovino swinga (skupina Ballin' The Jack).
Darriau je že devet let reden član skupine The Klezmatics, ki je popularizirala klezmer glasbo in občinstvo navdaja z intenzivnimi in nasprotujočimi si občutji slavja in melanholije. Skozi perspektivo velemesta je Darriau na delavnici približal vnašanje elementov tradicionalnih glasb v jazz.    

Nedelja, 6. november 2005 ob 16:00 Kibla
JAM 5: ARCHIE SHEPP(!) 

Archie Shepp je ena ključnih osebnosti jazza zadnjih 40 let – je mogočen pihalec, ki je svojo pot pričel v zasedbah Cecil Taylorja, nadaljeval pa z Johnom Coltraneom, Yusefom Lateefom, Donom Cherryem in številnimi drugimi – predvsem pa je za založbo Impulse! posnel nekaj ključnih plošč zgodovine jazza. Njegovo igro zaznamuje močan bluesovski podton, R'n'B in gospel navezave, hkrati pa sodi med revolucionarne saksofoniste, katerih igra je neizbrisno spremenila jazzovsko glasbo. JAM delavnica vam je tako prinesla ekskluzivno možnost, da Sheppa, ki v eni osebi nosi zgodbo jazza od njegovih nastankov do danes, doživite v živo – tako v besedi, kot v igri!    

Udeležba na JAM klinikah in delavnicah je bila brezplačna.

Fotografije


















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org