English


Festival ljubezni 2011


Festival ljubezni 2011
Grad Negova
8.-10. april 2011
Festival ljubezni 2011, petek 8. april

Festival ljubezni 2011, Grad Negova

18:00 Otvoritev festivala

razstava ilustracij Suzi Bricelj "izmišljeno resnične pesnitve" Toneta Pavčka, Po morju plava kit (Založba Miš, 2010), interpretacija besedila Viktor Meglič
Pavčkovi duhoviti, igrivi in družbeno kritični verzi o kitu, zablodelem obiskovalcu Piranskega zaliva, so navdihnili ilustratorko Suzi Bricelj, ki se z ilustracijami spretno odziva na pesnikove domislice.
Ilustratorka Suzi Bricelj je leta 1998 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Študirala je tudi v Bratislavi (1996), dve leti pa v Parizu (2000–2002). Njene ilustracije je najti v 137 knjižnih izdajah. Izjemna ilustratorka je za svoje delo prejela nagrade zlata ptica (1998), plaketo Hinka Smrekarja (2004) in Levstikovo nagrado (2005). Je tudi prejemnica nagrade za izvirno slovensko slikanico 2009.

19:00 pesniški dvojec: Saša Pavček in Vinko Möderndorfer
Ona prvakinja ljubljanske Drame, docentka za dramsko igro in umetniško besedo, dramatičarka, vse bolj tudi pesnica. On pisatelj, dramatik, esejist, gledališki, filmski in televizijski režiser in že od vsega začetka pesnik. Njuna ustvarjalnost  se prepleta na vseh ravneh, posebej pa bomo sledili potem njune ljubezenske lirike.
Med pogovorom se bo skozi uglasbeno poezijo odvila ljubezenska zgodba, kot jo je igralka Saša Pavček upesnila v zbirki Obleci me v poljub. Predstava poezije in glasbe prinaša iskrena čustva, toplino, strast, igrivost in humor.
Saša Pavček, poezija
Aljoša Rijavec, klavir
Šemsudin Dino Džopa, kitara
Jan Oršič, bas kitara

21:00 pesniški projekt: Simona Kopinšek, Ljubim

Ljubim
utrujenost naljubljenega telesa,

ki hrepeni po devetem brezčasju ... 

Beseda Ljubim nas tokrat vodi v mnoge svetove Simone Kopinšek, kamor pa lahko sočasno vstopata le ljubezen in beseda, oboje napojeno v tišini notranjosti. Ljubezen in beseda, izgovorjeni prav tako s pesničinim glasom se, prav za naš festival, spogledujeta z mojstrsko glasbo Igorja Bezgeta ter fotografskimi zapisi pesnice in Sandija Kolariča.
Simona Kopinšek, ideja, poezija, interpretacija, fotografije
Igor Bezget, glasba
Sandi Kolarič, fotografija

Festival ljubezni 2011, spremljevalni program

Festival ljubezni 2011 - spremljevalni program
Werkraumtheater, Gradec


petek, 8. april 2011

19.30 andere SEITEN & SAITEN / drugačne STRANI & STRUNE
Avstrijska, slovenska in nemška književnost
Berejo: Ivan Dobnik (SLO), Venčeslav Sprager (D), Tomas Escher (A)
Glasba: Johannes Rohrer, citre

Festival ljubezni 2011, sobota 9. april

Festival ljubezni 2011, Grad Negova


11:00 literarni zajtrk: Vesna Milek
Novinarka in publicistka, ki se je preizkusila tudi kot pisateljica, filmska in gledališka igralka, scenaristka in moderatorka, najbolje pa se znajde v žanru intervjuja. V Delovi Sobotni prilogi je v dobrem desetletju nanizala zavidljiv nabor pogovorov z ustvarjalci iz sveta umetnosti in pop kulture. Vsakič znova mojstrsko izvablja njihove skrivnosti, tokrat pa nam bo razkrivala svoje.


11:00 ekološka delavnica: Reciknjaža, Kulturno ekološko društvo Smetumet  
Zaprašene knjige, stare zgodbe, preživeli plakati, čarobne besede in obrabljene platnice naj ponovno zakrožijo med ljudi. V žepnem blokcu z origami ovitkom se bosta skupaj stiskala kos ilustrirane poezije in poetičen zaključek limonadaste kriminalke, v vetru se bodo lovile besede na (po)pisanih vetrnicah, kolaž vseh najljubših črk, besed, ilustracij in skovank pa bo potoval iz knjige v knjigo na najljubši knjižni kazalki.
Delavnica je primerna za ljubitelje knjig vseh starosti.

Popoldanski in večerni program

15.00 poetični koncert: Dotikanja ...
Mateja Jevšnikar Hočevar, Maja Gal Štromar, Simona Kopinšek, Swarga
Tako kot vsak človek je tudi vsaka pesniška govorica svet zase. Izjemnost v dotikanju različnih svetov in izražanj pa je prav v že omenjenem: združevanju navidezno tako različnih oblik, zvenov in barv, da se skorajda zdi, da je nemogoče. Združevanje ženskih svetov dokazuje, da je mogoče vse, kar bodo Simona Kopinšek, Maja Gal Štromar in Mateja J. Hočevar dokazale tudi na Festivalu ljubezni s prepletanji navidezno nevidnih tkanin besedja, zasedba Swarga pa bo z ambientalno glasbo in mistično poezijo poskrbela, da bo pomladno sonce zasijalo skrivnostno kot še nikoli.
Swarga sta:
Sabina – vokal, električna in akustična kitara, poezija
Bastyan – bobni, gong, udu, indijski harmonij


15:00 cirkuška delavnica: MAJKA
Skupina M.A.J.K.A., ki želi čim več ljudem polepšati življenje, pripravlja delavnico spoznavanja cirkuških veščin za otroke vseh starosti. Poleg razvijanja motoričnih spretnosti, ki zajemajo žongliranje s krogi, keglji in žogicami, enostavne akrobacije in vaje za ravnotežje, npr. sestavljanje človeških piramid in hojo po vrvi (slackline), delavnice obetajo druženje, sprostitev in zabavo, krepijo pa tudi medsebojno razumevanje, strpnost in solidarnost.

16:30 pogovor s pisateljem: Venčeslav Šprager
Rojen leta 1932 v Pertočah v Sloveniji, diplomiral leta 1962 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Po diplomi se je preselil v Nemčijo, kjer je delal kot arhitekt. Do zdaj je izdal pet pesniških zbirk in dva romana, na festivalu se predstavlja z novim romanom Unterwegs/Spotoma.


16:30 pesniška delavnica: Aprila bom pesem v žep skrila

Po drugi strani sonca sem hodila.
Veter je zapihal in sem se čez nebo spotaknila.

Pesniška delavnica za otroke pod vodstvom pesnice Simone Kopinšek in pesnika Aleša Pogorevčnika.
Najboljši pesniki ste prav vi, otroci in skupaj bomo napisali verze, ki jih bomo na Festivalu ljubezni tudi predstavili mamici in očku, babici in dedku, teti in stricu.


17:30 okrogla miza (De)mistifikacija ljubezni
Maša Ogrizek, Franc Trček, Vesna Lemaić, Metod Pevec
Če se literatura in film pogosto zatekata k mistificiranju ljubezni, bodisi v podobi usodnih strasti ali trivializiranih »happy endov«, je »resnična ljubezen« podvržena zakonom trga in menjave, pa tudi lastninskih in oblastnih razmerij. Kakšne oblike ta zavzemajo v času poznega kapitalizma in modernih (internetnih) tehnologij? Pogovor s pisateljem in režiserjem Metodom Pevcem, pisateljico Vesno Lemaić in kibersociologom Francem Trčkom bo vodila publicistka Maša Ogrizek.


17:30 lutkovna predstava Gledališče Lalanit: Pojte, pojte drobne ptice
Mrakovček Premrakovček, godec iz slikanice Pojte, pojte drobne ptice se znajde v veliki zagati, saj je ukradel pero najlepše in najmogočnejše ptice daleč naokoli: Šaraptice. Ta se mu maščuje tako, da njegove ptice pevke zaklene v kletko, ključ pa odvrže v široka ajdova polja. Godec se s pomočjo čarobnega kolesa odpravi na potovanje skozi otroške ljudske pesmice in izštevanke, v katerih oživijo Anzej Panzej, Tinčica Minčica in drugi junaki, ki mu pomagajo pri iskanju ključa.
besedilo, dramaturgija, režija Nena Močnik
scenografij
a, lutke, kostumi Maja Peterlin
glasba
Andrej Fon
igrata
Iuna Ornik in Andrej Fon


19:00 prozni dvojec: Vesna Lemaić in Metod Pevec
Vesna Lemaić, mlada avtorica, ki je najprej navdušila s kratkimi zgodbami, nato z romanesknim prvencem, v prihodnje pa jo zanimajo tudi scenaristični podvigi, in Metod Pevec, uveljavljeni režiser, nekoliko manj znan kot pisatelj, a vsekakor izjemen orisovalec človeške duše. Obeta se zanimivo srečanje ubesedenega in vizualiziranega.


20:30 uglasbene pripovedi: Jure Longyka in Jure Tori
Jure Tori je v javnosti najbolj poznan kot član Orlekov, sicer pa se s svojo izjemno ustvarjalnostjo in energijo razdaja v preštevilnih zasedbah raznolikih glasbenih zvrsti. Jure Longyka je z nezgrešljivim glasom zaščitni znak Telstarja in Izštekanih, tokrat pa se predstavlja kot interpret poezije, katere avtor je Rudi Medved.


21:30 koncert Narat, posebna gostja Mina Špiler
Boštjan Narat se je v dobrem letu po izidu samostojnega prvenca suvereno uveljavil kot kantavtor in med drugim osvojil zlato kanto na Kantfestu. Sicer še vedno tudi član Katalene, gostitelj filozofskih pogovorov, avtor in izvajalec scenske glasbe. Kot gostja se mu pridruži Mina Špiler, vznemirljivi vokal zasedbe Melodrom.

Festival ljubezni 2011, nedelja 10. april

 Festival ljubezni 2011, Grad Negova

11:00
literarni zajtrk: Ciril Horjak – dr. Horowitz
Rojen 1975 v Slovenj Gradcu. Končal je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo. Poročen je z Ravenčanko, s katero imata tri otroke. Stripovsko kariero je začel kot risar eksperimentalnih stripov. Umetniške zgodbe v podobah je v novem tisočletju zamenjal z izobraževalnimi stripi, s katerimi zasluži dovolj denarja, da so otroci siti in obuti ter da plačuje kredit za stanovanje v Ljubljani. Stripe vedno ustvarja skupaj z ljudmi, ki jim je strip namenjen. Z izrednim veseljem ilustrira časopis Večer. O stripu in ilustracijah tudi predava. Ker stripov ne gledamo, ampak jih beremo, Horjak širi prepričanje, da so stripi literatura. Tem za pogovor ob zajtrku gotovo ne bo zmanjkalo.


11:00 predstava za otroke: KUK Potovke, Čirule Čarule
Zgodba o treh prav posebnih sestrah – čirulah. Sanjaška Vesna, zeliščarka Vestra in najstarejša zaščitniška Mokoša se ne bojijo nikogar, vsakomur povedo, kar mu gre, in se lotijo prav vsega!
Čirule Čarule, je izviren avtorski projekt Kulturno umetniškega kluba Potovke, ki se napaja iz ljudskega izročila. KUK Potovke so Katarina, Lucija in Barbara Fužir.


12:30 portret za dobrodelni evro: Ciril Horjak – dr. Horowitz
Pustite se narisati enemu najboljših slovenskih ilustratorjev in polepšajte dan varovankam Kriznega centra Ženske svetovalnice, ki si bodo z vašim prispevkom lahko privoščile kaj, kar je večini ljudi vsakdanja razvada, njim pa skorajda nedosegljiv priboljšek.

12:30 Ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor
zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak
Ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor deluje že več kot trideset let. V vseh teh letih se je menjalo že veliko pevk in zborovodij. Od leta 2005 zbor vodi profesorica Zsuzsa Budavari Novak, ki je s svojo mladostjo in profesionalnostjo dosegla, da zbor prejema visoke ocene na letnih regijskih revijah odraslih pevskih zborov. Spored zbora obsega slovenske ljudske in umetne pesmi ter pesmi tujih avtorjev iz različnih časovnih obdobij.

Festival ljubezni 2011, spremljevalni program

spremljevalni program / Begleitprogramm
Festival ljubezni v Pavlovi hiši / Festival der Liebe im Pavelhaus
sobota, 2. april 2011 / Samstang, 2. April 2011

17:00 dvojezično branje Berlin, Odisej in noč: Antologija sodobne slovenske poezije / Zweisprachige Lesung Berlin, Odysseus und die Nacht: Anthologie der slowenischen Gegenwartspoesie
Jani Kovačič, Barbara Korun, Taja Kramberger, Iztok Osojnik, Tatjana Jamnik
Predstavlja se skupina uveljavljenih slovenskih pesnic in pesnikov v družbi kantavtorja. S svojimi raznolikimi pristopi, odprtostjo in estetsko vrednostjo svojih del ter svojimi političnimi in etičnimi refleksijami predstavljajo izsek slovenske literarne krajine. Močna, živa besedila v izvirniku in nemških prevodih. Plus koncert.


18:45 koncertna pripoved Tri zdrave Marije in en oče naš
Eine konzertante Erzählung Drei Ave Maria und ein Vater unser
(z nemškimi podnapisi / mit deutscher Übersetzung)
Ana Duša, Polona Janežič, Vesna Zornik, Boštjan Narat
Tri zdrave Marije in en oče naš so nastale s sodelovanjem priznanih glasbenikov Polone Janežič, Boštjana Narata in Vesne Zornik (vsi trije člani skupine Katalena), pripovedovalk Ane Duša in Špele Frlic ter režiserja Mareta Bulca, ki se je med drugim podpisal tudi pod gledališko uspešnico Čefurji, raus! Dogodek, ki se giblje med pripovedjo, koncertom in gledališko predstavo, je prva stalna produkcija Pripovedovalskega Varieteja.


20:00 kantavtor / Liedermacher Tomaž Pengov
Tomaž Pengov je izjemen lirik, ki ga imamo le redko priložnost slišati v živo. Leta 1973 je izdal legendarno ploščo Odpotovanja, ki velja za prvo kantavtorsko stvaritev v Jugoslaviji. Vse od takrat je ostal zvest samemu sebi in se uspešno izmikal tokovom popularne godbe. Po daljšem premoru je leta 2006 izdal album z naslovom Koncert, ki ponuja pregled njegovega dotlejšnjega ustvarjanja. Drevo in zvezda (2011) obseže Tomaževe zbrane pesmi in zvočno knjigo nikoli prej objavljenih posnetkov, nastalih v sodelovanju z vrsto glasbenikov iz različnih obdobij Tomaževega ustvarjanja.

Festival ljubezni 2011

Produkcija:
KID KIBLA, Maribor
Koprodukcija:
Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulturePartnerja festivala:
Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona
Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša / Artikel-VII-Kulturverein für Steiermark - Pavelhaus

Vzporedni program festivala

  • razstava ilustracij Suzi Bricelj, Po morju plava kit 
  • projekt izmenjave knjig Knjigoteka – mobilna knjigarna Zamisel


  • otroški program na Negovskem gradu, v soboto in nedeljo


Finančna podpora:Glavni medijski sponzorji:
 
     

Zahvala:

       

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org