English


Enoletnica


Grad Negova, 24. 4. 2010, 19:00
Mina+Saša: Enoletnica – eksperimentalni interaktivni stripovski projekt


Interaktivni eksperimentalni stripovski projekt Enoletnica/YearBook je preplet dveh pogledov na temo časa in vsakdana. Avtorici sta želeli s povezovanjem pripovednih drobcev, izraznih tehnik in tehnologij sestaviti zgodbo enoletja v obliki interaktivnega dnevnika.

Enoletnica se bo v času festivala prelevila tudi v razstavo, ki jo boste lahko soustvarjali.

Male zgodbe, razdeljene po mesecih, se dopolnjujejo in nadgrajujejo z vsebinami na spletnem mestu ↦ www.enoletnica.net. Večmedijski pristop daje knjigi nove razsežnosti in spreminja navado klasičnega branja stripovskih albumov. Projekt želi vzpodbujati kreativne pristope v mediju stripa ter poudariti pomembnost avtorskih sodelovanj, še posebej, ko ta nagovarjajo bralca/gledalca k aktivnemu soustvarjanju končnega izdelka.

Knjiga je dnevnik-koledar enoletja. Razdeljena je na 12 mesecev, v katerih se skrivajo zgodbe. Ob vsakem mesecu so na spletnem naslovu ↦ www.enoletnica.net na voljo ozadja zgodb, navodila in nadaljna branja.

Mina Fina zase pravi, da je gospodinja na plesišču, zares pa je VJ-ka na dogokih v Smetnjaku kluba K4, ilustratorka in oblikovalka. Slaščice so njena priljubljena preokupacija, kar pa se ne pozna na njenem telesu, tega pa ne moremo reči za njene risbe. V risbe vsakdanjih objektov vključuje asociacije na različne teme iz vsakdanjega življenja. Pri Stripburgerju je sodelovala z mini stripovsko knjižico When There Is Fog the Night is Orange, ki je del zbirke Miniburger – Dirty dozen and the Lucky Thirteen (2004). Od leta 2008 je članica skupine Ee.

Saša Kerkoš je ilustratorka, strip avtorica in oblikovalka, ki se ukvarja s tipografijo, animacijo, fotografijo, interaktivnimi internet projekti, računalniško grafiko. Poleg šolanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani se je izobraževala v Helsinkih na Finskem, kjer ji je med drugim predaval velecenjeni stripovski avtor Matti Hagelberg, ki je decembra gosotval na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka. Sašo Kerkoš poleg ustvarjanja umetniških projektov predvsem zanima raziskovanje mej med različnimi mediji oz. izrazi, ločnice med umetnostjo in oblikovanjem, vlogo ilustracije v oblikovanju. Je ustanoviteljica Bienala neodvisne ilustracije. Oblikovala je promocijske materiale za SNG Opera in Balet Ljubljana, mednarodni festival Mesto žensk, vizualno identiteto za številna športna oblačila in ekološko kozmetično linijo.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org