English
Dnevi radovednosti – Kako postati?

Dnevi radovednosti imajo v Sloveniji že dolgo tradicijo, saj ta informativni in izobraževalni festival organiziramo že petnajst let. Vsako leto se nove generacije radovednežev srečajo z istim vprašanjem »Kako postati?« Na to vprašanje vedno znova skušamo najti različne odgovore in relevantne sogovornike – v preteklih letih so bili gostje festivala predstavniki najrazličnejših poklicnih profilov in za nami so številne predstavitve zanimivih gostov. Festival je s svojo potujočo zgodovino napolnil številne dvorane v večjih slovenskih mestih in privabil dijake in študente k predstavitvam različnih poklicev in osebnosti, od športnikov do "zvezdnikov" na nekaterih področjih, ki po svoji naravi ne sodijo na naslovnice medijev.
Katere vsebine dati festivalu, kakšno vizijo festivala uresničevati, čigavo znanje, izkušnje in zgodbe predstaviti, kako razbiti stereotipe o klasičnem sistemu zaposlovanja in podreti mit o enem samem in edinem poklicu za vse življenje, so izzivi vsakoletnega festivalskega dogajanja. Jesen je tudi čas festivala KIBLIX, mednarodnega festivala odprte kode za umetniško rabo. S časovno uskladitvijo sta pridobila tudi skupno konceptualno zasnovo. Izobraževalni del festivala je v letu 2011 z geslom Delimo! povabil osnovnošolce, srednješolce in študente, da se pridružijo progresivnim interaktivnim dejavnostim, ter izmenjujejo ideje, eksperimentirajo, izvajajo, ustvarjajo, dekonstruirajo, delijo, ustvarjajo naredi-sam umetnost (DIY-art-making) znotraj meja možnega, vendar ne samo v domeni umetnosti & znanosti ali umetnosti & tehnologije. Odprtokodni festival, ki povezuje umetnost, tehnologijo in znanost, se razvija v KIBLI že deset let. V čast EPK Maribor 2012 smo koncipirali razširjeno verzijo festivala KIBLIX in obsega dve razstavi z intenzivnim spremljevalnim programom: prva z naslovom Roboti in avatarji in v koprodukciji z britanskimi partnerji v oktobru, druga razstava je Sofisticirani nadzor v koprodukciji s Koroško galerijo likovnih umetnosti v partnerskem mestu Slovenj Gradec novembra in decembra.
Letošnji KIBLIX problematizira dva različna aspekta: vpliv znanosti in tehnologije na socialno življenje posameznika ter raziskovalno poglabljanje v skrivnosti znanosti, ki nam narekuje prihodnost. Oboje pa poskuša ponuditi rešitve za premoščanje nemoči posameznika v sodobni družbi. KIBLIX skupaj z Dnevi radovednosti nagovarja širok nabor ciljnih publik: osnovnošolsko, srednješolsko, študentsko, pa tudi univerzitetno, raziskovalno, kulturniško, umetniško, računalniške in IT eksperte in navdušence, upokojence ter aktivno prebivalstvo.

Arhiv

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

Za:misel

KIBAR

ARTKIT

KIT

Izobraževanje

Mladinski program

Glasbena produkcija

Glasbeni program

TOX

folio

Festivali


Dnevi radovednosti

KIBLIX

Ciklus (DA)(NE)S

MED

Festival ljubezni

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil


MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org