English

Festival (DA)(NE)S 2009

V letošnji izdaji festivala (DA)(NE)S so v ospredju predvsem umetniška raziskovanja sodobnih glasbenikov, ki so izrazito nekonvencionalni, kljub temu da so nekateri med njimi akademsko izobraženi – letos bo vsebinski poudarek na mikrotonalni glasbi in alternativnem uglaševanju glasbe po eni strani in po drugi manj običajni elektronski umetniški nastopi (Barbara Buchholz, Howie B., Marko Ciciliani).

Mikrotonalna glasba poudarja aspekt glasbe, ki se v slovenskem prostoru redko izpostavlja, saj je v naših krajih razumljivejši vidik ritma. Osredotoča se na specifično prikazovanje glasbe, ki se ustvarja »med posameznimi klavirskim tipkami«, torej mikrotonalne glasbe in glasbe z alternativnim uglaševanjem (Jurica Jelić). To pomeni včasih dobesedno nove kreacije instrumentov, ki bolje udejanjajo ta glasbeni princip (Jacques Dudon).

Prvotni koncept postavljanja glasbenih kreacij v prostor (Glavni trg v Mariboru, Sloveniji) in čas (konec poletja) se nadaljuje. V praktičnih izkušnjah se je izkazala ta gradnja festivala od tehnične osnove do avditorija, kjer je jakost ozvočenja primerna in nenasilna, upoštevajoč publiko na subtilni način. Uprizarjanje je urejeno po meri človeka.

Po drugi strani je pomembno, da se lokalni ustvarjalci integrirajo v mednarodno sceno ter samozavestno in voljno sprejemajo nove izzive. Na festivalu (DA)(NE)S  se lokalni glasbeni ustvarjalci in umetniki povezujejo z mednarodnimi gosti. Če je bil 2. festival večinsko lokalno naravnan, je 3. festival zasnovan mednarodno.

Ideja Glavnega trga kot zvočni site specific, prostor in portal, kjer se udejanja enakovredno staro in novo – genealogija in gradnja zvoka samega po sebi.

Cameron Bobro
Marko Ciciliani & Barbara Lüneburg
(violin, viola), 9. 9. 2009
Glasba priznanega, izjemnega zvočnega in svetlobnega umetnika Marka Cicilianija temelji na zvočnem besednjaku, ki se razteza od komorne glasbe do elektronskega hrupa. Avdiovizualni performans “My Ultradeep I” , ki ga je pripravil s svojim bendom Bakin Zub, je s svojimi presenetljivimi obrati in bleščečimi barvami tonov ustvaril edinstveno sinestetično izkušnjo.
Marko Ciciliani (1970 Zagreb/Hr) je glasbeno izobrazbo na področju kompozicije pridobil v Haagu, New Yorku in Hamburgu. Sklada za najrazličnejše zasedbe, kot so orkester, komorna glasba in solistični izvajalci, z in brez elektronike. Cilliani je aktiven tudi kot izvajalec in improvizator. Sodeloval je v različnih projektih na področju gledališča, plesa, videa in glasbe.
Marko Ciciliani si je kot izvajalec pridobil sloves virtuoza na mešalki no-input – mešalni mizi, na kateri zvoki nastajajo s povzročanjem internih povratnih informacij, pri tem pa se ne uporablja nikakršnih zunanjih virov zvoka. Samostojno je med drugim nastopil na bienalu v Münchnu leta 2002, na mednarodnem NOISE festivalu v Ljubljani leta 2002 in na cenjeni seriji koncertov "no-backup" v raziskovalnem središču STEIM v Amsterdamu. Povabljen je bil, da na zagrebškem bienalu leta 2003 izvede svojo solistično kompozicijo “Mask”.Barbara Buchholz
(teremin), 10. 9. 2009

Teremin, čarobni inštrument, ki je ob začetku prejšnjega stoletja prišel iz Rusije, je vse bolj priljubljen. Barbara Buchholz, ki deluje v Berlinu, je ena največjih svetovnih virtuozinj na tem glasbilu. To je edini inštrument, ki ga igramo brez dotika, in hkrati oče vseh elektronskih inštrumentov. Tresoče super-orožje iz filmske glasbe neštetih grozljivk. Barbara Buchholz je na svojem prvencu Russia with Love, ki je doživel mednarodni uspeh, preverila sposobnosti tega nenavadnega inštrumenta, na svojem albumu Moonstruck pa ga je postavila v povsem nov kontekst.Jurica Jerić
(kitara), 11. 9. 2009

Kitarist iz Knina (Hrvaška) igra mikrotonalno in brez prečk. Prve akorde se je naučil od očeta in pri starosti 14 let začel igrati kitaro in bas kitaro v več bendih. Njegova naklonjenost rocku, bluesu in jazzu se je postopoma razvijala. Pri 20 letih je s pomočjo velikega mikrotonalnega kitarista in skladatelja Neila Haversticka odkril kitaro brez prečk in čudoviti sistem uglaševanja, ki ne temelji na dodekafoniji. Jurica v svoji glasbi uporablja akustične in električne kitare brez prečk uglašene na 10-, 19-tonsko, atonalno in čisto intonacijo ter 19-tonsko akustično kitaro brez prečk. Poleg tega igra kitaro (12-tonsko s prečkami in 12-tonsko brez prečk) v hrvaškem alternativnem pop bendu "The Alibor" ter s hrvaškim skladateljem Samuelom Sacherjem iz bendov "Vjestice" in "Haustor" sodeluje pri mikrotonalnem projektu.Howie B.
, 17. 9. 2009

Howard Bernstein (rojen 2. marca 1963 v Glasgowu na Škotskem), s profesionalnim imenom Howie B, je glasbenik in producent, ki je delal z glasbeniki, kot so Björk, U2, Robbie Robertson, Flisa in Tricky. Izdal je naslednje albume: Music for Babies (1996), Turn the Dark Off (1997), Snatch (1999), Sly and Robbie drum & bass Strip to the Bone by Howie B (1999)
Folk (2001), Another Late Night: Howie B (DJ mix album, 2001), FabricLive.05 (DJ mix album, 2002), Last Bingo in Paris (2004), Music for Astronauts and Cosmonauts (2006).Jacques Dudon
, 18. 9. 2009

Francoski skladatelj in izdelovalec inštrumentov, ki prisega na čisto uglasitev. Znan je po tem, da je v zadnjih desetletjih razvil niz inštrumentov s fotosoničnimi ploščami, ki proizvajajo zvok s pomočjo modulacije svetlobe. Vir svetlobe sveti skozi plošče iz barvastega stekla; svetlobne vzorce, ki pri tem nastanejo, pa absorbirajo sončne celice in jih pretvorijo v napetost, ki jo lahko obravnavamo kot zvočni signal.
Tovrstno proizvajanje sintetičnega zvoka se je pri “optosoničnih” inštrumentih uporabljalo od začetka 20. stoletja, vendar je Dudonova metoda posebna zaradi generiranja tona, ki nastane ob prekrivanju dveh ali treh plošč, in zaradi priložnosti za spremembe barve tona, ki so pri takšni zasnovi možne z ročnim upočasnjevanjem ene ali dveh plošč, kar spremeni obliko valovanja.
Dudon je ustvaril tudi 150 vodnih inštrumentov, poimenovanih “akvafoni” (opisani so v njegovi pionirski knjigi ‘La Musique De L’eau’), med katerimi je tudi "flutabullum", sistem pretvarjanja zvokov flavte s podvodnim snemanjem.

Marko Ciciliani & Barbara Lüneburg, 9.9.2009 (avtor fotografij: Boštjan Lah)


Barbara Buchholz, 10.9.2009 (avtor fotografij: Boštjan Lah)


Jurica Jerić, 11.9.2009 (avtor fotografij: Boštjan Lah)

Howie B., 17.9.2009, (avtor fotografij: Boštjan Lah)


Jacques Dudon, 18.9.2009 (avtor fotografij: Boštjan Lah)


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org