English

Ciklus (DA)(NE)S

V ospredju glasbenega ciklusa (DA)(NE)S so predvsem umetniška raziskovanja sodobnih glasbenikov. Kljub temu, da so nekateri med njimi akademsko izobraženi, so hkrati lahko izrazito nekonvencionalni – vsebinski poudarek je na mikrotonalni glasbi in alternativnem uglaševanju glasbe ter manj običajnih elektronskih umetniških nastopih.
Mikrotonalna glasba poudarja aspekt glasbe, ki se v slovenskem prostoru redko izpostavlja, saj je v naših krajih razumljivejši vidik ritma. Osredotoča se na specifično prikazovanje glasbe, ki se ustvarja “med posameznimi klavirskim tipkami”, torej mikrotonalne glasbe in glasbe z alternativnim uglaševanjem. To pomeni včasih dobesedno nove kreacije instrumentov, ki bolje udejanjajo ta glasbeni princip.
Selektor programa ciklusa mikrotonalne glasbe je Cameron Bobro.Fotogalerija

Sander Germanus, 26. 4. 2013
Agustin Castilla-Avila, 7. 6. 2013
Bojan Gagić, 27. 9. 2013
Four Weddings but No Funeral on the Day of the Dead, 1. 11. 2013
Ciklus Jantar Elektroakustika - Timo Tuhkanen

Sander Germanus, glasbena predstavitev


petek, 26. aprila 2013 ob 20. uri v MMC KIBLA
Sander Germanus, mikrotonalni skladatelj in direktor prve svetovne mikrotonalne organizacije – fundacije Huygens-Fokker v Amsterdamu, bo nastopil z glasbeno predstavitvijo. (In da, res imajo klasične orgle s kar 31-tonskimi oktavami!) Resnično doživetje za vse, ki jih zanimata mikrotonalna in pred Klasična evropska glasba.
Več: www.germanus.eu

Agustin Castilla-Avila, mikrotonalna akustična kitara


petek, 7. junija 2013 ob 20. uri

Vljudno vas vabimo na predstavitev in glasbeni nastop Agustina Castilla-Avile, priznanega skladatelja in kitarista iz Španije (Jerez de la Frontera), ki bo v petek, 7. junija ob 20. uri v MMC KIBLA.

Nastopal je na solo koncertih in v komornih skupinah ter koncertiral z orkestrom v Španiji, Franciji, Veliki Britaniji, Italiji, Švici, Belgiji, Nemčiji, Avstriji, na Finskem in v ZDA. Bil je tudi skladatelj v rezidenci za avstrijsko vlado.
V okviru ciklusa Danes bo predaval ter predstavil svojo glasbo in mikrotonalni zvok akustične kitare!

Vljudno vabljene in vabljeni!

Bojan Gagić, 27. 9. 2013


MMC KIBLA, 27. 9. 2013

Bojan Gagić
(1969), multimedijski umetnik, je soorganizator zagrebške platforme za nove zvočne izraze Sinelinea, član HDLU-ja, skupaj z. M. Gladovićem je osvojil tretjo nagrado za razvoj novih glasbenih instrumentov na tekmovanju  Guthmann New Musical Competition (ZDA, 2012) in v istem letu drugo nagrado za idejno rešitev hrvaškega EXPO paviljona (v sodelovanju z B. Popovićem in M. Gladovićem). Aktivno razstavlja od devetdesetih let prejšnjega stoletja, je avtor številnih instalacij, performansov, računalniških grafik, glasbe za eksperimentalna video dela in radijske drame, fonografskih zapisov in video del, prav tako pa je oblikovalec svetlobe za gledališke in plesne predstave.
V večini hrvaških literarnih revij je objavljal tudi kratka pesniška dela. Zadnjih nekaj let se ukvarja s snemanjem na terenu, luminoakustiko in z eksperimenti v zvezi z odnosi telo/prostor/zvok/spomin. Je tehnični vodja raznih gledaliških, filmskih in glasbenih festivalov. Živi in dela v Zagrebu.

Four Weddings but No Funeral on the Day of the Dead, 1. 11. 2013


MMC KIBLA, 1. 11. 2013

Ciklus Jantar Elektroakustika + Ciklus (Da)(Ne)s

YOANN DURANT: Seul

sopran in alt saksofoni, prirejena cev pralnega stroja in cev za zalivanje, različni objekti – akustični in električni/z ojačevalcem


»Na odru imam telo. Prisotno je. Njegova prisotnost ni ne izgovor za, niti reprezentacija spektakla. Zvok je tisti, ki usmerja mojo prisotnost in ne obratno. Zvok usmerja gibanje. Zvok je vedno vir. Četudi lahko izzove vibracijo, tresljaj, ples. Podobe. Različne interpretacije. Moja prisotnost se udejanji skozi način, na katerega moje telo sodeluje z zvokom. Onkraj gest.«

SAMO PEČAR: Sam, zvok v trenutku in za trenutek
bas kitara in elektronika

Ustvarjanje, samplanje, aranžiranje in obdelava zvoka v živo.

BENO SORŠAK: Naključni Binauralni Šumi

Glasbenik in zvočni oblikovalec vas bo popeljal skozi futuristični zvočni kolaž, prepreden s šumom, ekscentričnimi tonskimi strukturami ter binauralnimi ritmi. Izvedel bo kompozicijo v realnem času s pomočjo vizualno objektne odprtokodne platforme Pure Data.

CAMERON BOBRO: Kruta resnica
glasbeni poučno-zabavni dogodek …Glasbeni dogodek je prva napoved festivala MFRU-KIBLIX2013, združene mednarodne festivalske platforme, hkrati je kick-off dveh umetniških rezidenc: Oscar Martin in C-DRIK.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org